DOBRI DONALD PROTIV LOŠEG DONALDA

Piše Bojan Bilbija

Posle raketnog udara SAD na Siriju nije najvažnije pitanje ko je upotrebio hemijsko oružje nego da li će predsednik Donald Tramp svoju ojačanu poziciju iskoristiti za dogovor ili sukob sa Rusijom

Sedamdeset osmog dana svog predsednikovanja konačno je postalo svima jasno: Donald Tramp nije agent Kremlja! FBI može da obustavi svoje mere, CIA da odahne, a NSA slobodno da nastavi špijuniranje planete bez straha da će negde presresti tajne mejlove i telefonske pozive između novog predsednika SAD i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina. Noću 6. aprila Donald je zaspao kao loš momak, a ujutru se probudio kao dobar. Transformaciju je verifikovao i „Si-En-En“, globalna televizijska stanica uvek na strani dobrih momaka. Aplauzi, reflektori, kamere, sve kao u Holivudu, usledili su posle ispaljivanja 59 raketa „tomahavk“ sa američkih brodova u Sredozemlju na vojnu avio-bazu Šajrat pod kontrolom sirijskog predsednika Bašara Asada. Poginulo je desetoro civila i uništeno nekoliko starih aviona, ali je Tramp konačno postao naš. Odnosno njihov. A kada uvede sankcije Moskvi zbog podrške Siriji, biće spreman i za Nobela. Tako će stati rame uz rame s Barakom Obamom. Priznanje Trampu za uspešno započet „prvi rat“ odali su i do juče zakleti protivnici, senatori Džon Mekejn i Lindzi Grejem. Čudo jedno, kako je u američkoj politici tanka granica između „bad guy“ i „good guy“…

[restrict]

MOĆ „TAJNIH PODATAKA” Razlog za raketiranje i ponašanje potpuno suprotno od najavljenog u predizbornoj kampanji – jesu fotografije. U Savetu bezbednosti UN predstavila ih je američka ambasadorka Niki Hejli i na njima se mogu videti neke od 80 žrtava hemijskog oružja – verovatno gasa sarina – u sirijskom gradu Han Šejhun, uključujući i decu. Uzaludni su bili pozivi Rusije da treba sprovesti istragu i utvrditi ko je odgovoran za aktiviranje opasnog oružja, a ne optuživati odmah Asada. Važno je bilo svedočenje aktivista „Sirijske opservatorije za ljudska prava“ sa sedištem u Londonu, koji su sa 3.500 kilometara razdaljine odmah prepoznali da su to Asadove hemijske bombe. Posle čega su se na Asada sručile američke rakete. Od 59 ispaljenih do cilja je doletelo tačno 23 projektila…

Rusi su blokirali u SB UN donošenje još jedne antisirijske rezolucije, zahtevajući sprovođenje objektivne međunarodne istrage. Tome u prilog govori i činjenica da je već 48 sati nakon američkog raketiranja baza Šajrat normalno radila, Asadovi avioni su uzletali i sletali. Da je tamo bilo hemijskog oružja, i da su ga Amerikanci uništili „tomahavcima“, teško da bi se sirijski vojnici šetali pistom bez zaštitne opreme. O tome govori i zvanični predstavnik ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov: „Jedini način za dobijanje i predstavljanje celom svetu bilo kakvih objektivnih dokaza o navodnom prisustvu u Šajratu otrovnih supstanci jeste upućivanje na lice mesta misije profesionalnih eksperata“, istakao je general.

Ali Amerikanci su zaključke o Asadovoj krivici izveli iz „tajnih podataka“. Vašington često donosi sporne odluke pod utiskom tajnih izveštaja koji ne smeju da budu obelodanjeni – kako se ne bi razotkrio njihov izvor. Zato Americi, čak i kada pod raketama ginu ljudi, treba verovati na reč. Treba verovati šifrovanim izveštajima i kada optužuju Putina da je vrbovao Trampa, što je bio razlog za besomučnu antirusku kampanju tokom čitave godine, gde je opet bez dokaza, ali na osnovu „top sikret“ izveštaja, naneta ogromna šteta Rusiji. Sada je jasno da su svi ovi „izveštaji“ bili istiniti – nema sumnje da je Putin naredio Trampu da bombarduje avio-bazu Šajrat gde su, osim sirijskih, boravili i ruski vojnici i oficiri.

 

ANTRAKS, SARIN, PRAŠAK ZA VEŠ…. Moskva je optužbe Bele kuće i Pentagona o navodnoj Asadovoj upotrebi sarina već uporedila sa čuvenom epruvetom punom belog praha, koju je 2003. u Savetu bezbednosti demonstrirao Kolin Pauel. Tadašnji državni sekretar, pred zaprepašćenim diplomatama, upozorio je da u ruci drži antraks koga su navodno puna tajna skloništa Sadama Huseina. Prah su, kako je rekao, otkrile američke specijalne službe, ali nikakve detalje nije mogao da iznese u javnost, zbog tajnosti. Nije hrabri general u sedište svetske organizacije došao u skafanderu kakav koriste profesionalci kada rade sa biološkim oružjem, i nije mu zadrhtala ruka dok je pokazivao epruvetu s antraksom – kao da je u pitanju prašak za veš.

Kada je zli Sadam svrgnut i kada u Iraku nije pronađen ni gram antraksa, bilo je već kasno. Posle su mnogi pravdali Kolina Pauela, rečima da je to bila korisna laž jer je tako uklonjen diktator koji je mučio milione ljudi. To što u Iraku sada caruju anarhija i Islamska država, a patnje stanovništva su ustostručene, ili nije bilo predviđeno u izveštajima CIA, ili je i to ostalo pod oznakom „strogo poverljivo“ – kako se ne bi otkrivao izvor. Moskva tvrdi da je i sada lažno obrazloženje za raketiranje Asada, a koje je pretočeno u projekat rezolucije zapadnih zemalja. „Vaši predstavnici donose u SB UN dokument koji je u potpunosti falsifikovan, u potpunosti zasnovan na fejk informacijama. Prosto Kolin Pauel broj dva. Stidećete se potom zbog delovanja vaših vlasti u SB UN, zato zaustavite vaše predstavnike“, obratila se zapadnoj javnosti direktorka Departmana za informisanje ruskog MIP-a Marija Zaharova.

Ruski eksperti uvereni su da iza hemijskog napada ne stoji Asad. Oni smatraju da su neposredni počinioci islamski teroristi, radi diskreditovanja i uklanjanja sa vlasti sirijskog predsednika. Ako bi zapadna verzija bila tačna, onda je Asad najgluplji predsednik na svetu i potpuno je neobjašnjivo kako je uspeo toliko dugo da vlada i da se punih šest godina održi u ratu protiv najmoćnijih sila. U trenucima kada njegova armija pobeđuje na svim frontovima, a teroristi beže, i samo desetak dana nakon što je sam Tramp izjavio da svrgavanje Asada nije na dnevnom redu Amerike – sirijski predsednik iznenada čini najgluplji mogući potez. Bez ikakvog vojnog rezona, svirepo ubija žene i decu, dok sve snimaju kamere zapadnih televizija. Odjednom se, od faktora mira, pretvara u kasapina – kakvim su ga uvek smatrali pripadnici oružane opozicije i pojedini američki senatori.

A sve je možda bilo i drugačije, ako pođemo od pretpostavke da Asad nije najgluplji predsednik na svetu. Možda su, na primer, teroristi naveli Asada da bombarduje cilj u Han Šejhunu, gde se, recimo, nalazio njihov lokalni štab. I da su, možda, baš oni sakrili tamo buriće s otrovom. Pa kad bombe padnu, a gas se rasprši po celom gradu, to izgleda kao posledica dejstva sirijske avijacije. Osim toga, Asad je u periodu od 2013. do 2016. godine likvidirao sve zalihe hemijskog oružja, pod nadzorom UN. A teroristi, naravno, nisu – iako se pouzdano zna da su ga primenjivali pre nekoliko meseci u Alepu, i sasvim nedavno u Mosulu.

RUSIJA SE BRANI U SIRIJI Posle svega jedino je izvesno da ova kriza baca još veću senku na rusko-američke odnose. Ovih dana su se čule i netačne tvrdnje da Rusija i Sirija imaju nekakav sporazum o savezništvu, po kome je Moskva obavezna da brani Asada od spoljne agresije. To jednostavno nije tačno, ali Kremlj čini ogromne napore da celovitost i suverenitet Sirije budu očuvani. S druge strane, Rusija je sada odbacila i vašingtonski memorandum iz 2016. o sprečavanju incidenata na nebu nad Sirijom, što otvara mogućnost da budu obarane ne samo eventualne nove rakete koje bi poletele prema Damasku već i avioni. Odlučnost Moskve da preseče invaziju na Siriju bolje je ne testirati, jer bi rezultat mogao da bude poražavajući po napadače.

I to ne prvenstveno zbog Asada već zato što se Rusija danas brani u Siriji. Ako teroristički „kalifat“ zavlada ovom ključnom bliskoistočnom zemljom, on će svoje aktivnosti veoma brzo premestiti na Kavkaz i u Srednju Aziju. Tada će ginuti na hiljade Rusa kako bi zaštitili svoje granice, a haos u Evroaziji biće potpun. U svemu tome dobro je što Tramp više nije agent Kremlja, jer se sada i njemu razvezuju ruke da učini nešto više i zaustavi totalnu destabilizaciju. Ako su 59 ispaljenih raketa cena popravljanja njegovog teškog unutrašnjopolitičkog položaja i otvaranja novih diplomatskih perspektiva s Rusijom, onda neka mu bude. Ali ako je to bio samo prvi plotun globalnog sukoba – onda neka nam Bog bude u pomoći.           

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *