Sretenjski razlaz

Piše Nikola Vrzić

Koliku će cenu Srbija platiti zbog nesposobnosti Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića da se dogovore oko predsedničke kandidature?

Utrenucima zaključenja ovog broja „Pečata“, u sredu uveče, mediji su objavili nezvaničnu informaciju da je i Tomislav Nikolić, predsednik Srbije, odlučio da se kandiduje na predstojećim predsedničkim izborima, iako je za kandidata Srpske napredne stranke već izabran premijer Aleksandar Vučić.
„Pečat“ je dobio potvrdu ove informacije, a naš izvor, blizak Vladi Srbije, navodi i da je, u zamenu za predsedničku funkciju, Nikoliću ponuđeno mesto premijera, ali je dogovor izostao zato što je predsednik Srbije tražio svojevrsnu rokadu s premijerom Srbije, to jest uz premijersko i mesto predsednika SNS-a. S druge strane, treba ovde napomenuti i da je odluka Predsedništva SNS-a o kandidovanju Aleksandra Vučića za predsedničku funkciju doneta bez prethodnog dogovora s Tomislavom Nikolićem (o tome podrobnije u tekstu „Vrabac na grani“).

PRVI KRUG, DRUGI KRUG Nikolićeva kandidatura, suvišno je možda to i napominjati, unosi potpuno novu dinamiku u dalje političke procese u Srbiji.
Pre svega – pošto već, očigledno, treba očekivati i neočekivano – neophodno je postaviti pitanje kako će se u petak postaviti Glavni odbor SNS-a, koji treba da potvrdi odluku Predsedništva ove partije i ozvaniči Vučićevu kandidaturu. Da li će to predstavljati tek puku formalnost, kako se do sada činilo, ili su i tu moguća neka iznenađenja?
Pred Vučićem se otvara i sledeća dilema: da odustane od sopstvene kandidature i da, ipak, podrži Nikolića – na šta bi tek to ličilo? ali zamislivo je – ili da pri svojoj kandidaturi ostane, ulazeći u direktan okršaj sa svojim dosadašnjim bliskim saradnikom?
Razmotrimo tu varijantu. Koliki će procenat glasova osvojiti Tomislav Nikolić u konkurenciji Aleksandra Vučića? Može li – a nije nezamislivo da može – da ga spreči da pobedi u prvom krugu izbora?
Ne možemo da znamo koliko su ovi podaci primenjivi u ovim okolnostima, ali podsetimo da je 9. februara objavljeno istraživanje agencije „Medijum galup“ koje je pokazalo da 67 odsto pristalica SNS-a smatra da Vučić treba da podrži Nikolićevu kandidaturu (7,9 odsto bilo je protiv, uz 21,8 odsto neodlučnih SNS-ovaca u tom trenutku), te da bi, kao samostalni kandidat, Nikolić osvojio 37,2 odsto glasova u prvom krugu (ovo bez Vučićeve paralelne kandidature), a uz podršku čitave vladajuće koalicije i natpolovičnu većinu od 50,2 odsto glasača.
Bude li pak drugog kruga, ko u njega ulazi, uz Aleksandra Vučića? Tomislav Nikolić, ili Vuk Jeremić, ili Vojislav Šešelj ili čak Saša Janković? Kako trenutno izgleda, u drugi krug će drugoplasirani kandidat koji osvoji petnaestak odsto glasova.

VANREDNI IZBORI? Drugo, i jednako važno pitanje: da li će, i koliko, poslanika SNS-a Tomislav Nikolić povući sa sobom? S tim u vezi, i to neposrednoj, da li će ugroziti vladajuću većinu u Skupštini Srbije? Ili će je samo istanjiti toliko da drastično poveća ucenjivačku moć koalicionih partnera SNS-a, pre svega, SPS-a Ivice Dačića? Ili će pak Nikolićevi poslanici nastaviti da podržavaju Vučićevu vladu? Ili će, nasuprot tome, izazvati njen pad, i time vanredne parlamentarne izbore? Da li će, u tom slučaju, SPS povući podršku Vučićevoj predsedničkoj kandidaturi, jer će već morati samostalno na vanredne parlamentarne izbore? Kako će se to, onda, odraziti na Vučićeve šanse da bude izabran za predsednika Srbije? Istovremeno: da li se u tom slučaju, vanrednih parlamentarnih izbora, prozapadna opozicija okuplja na jednu listu?
Među ovolikim pitanjima koja je porodila ova neshvatljiva situacija u kojoj će premijer i predsednik, iz iste stranke pri tom, da jurišaju jedan na drugog u borbi za predsedničku funkciju, a ima ih verovatno (pitanja) i koja smo prevideli, jedno je izvesno. Zapad, koji ne želi stabilnu Srbiju taman koliko je nama takva Srbija neophodna u turbulentnim vremenima u kojima živimo, ovakvom se razvoju događaja raduje od srca. Zasluga za to pripada i Aleksandru Vučiću i Tomislavu Nikoliću, čija nesposobnost da se dogovore kao ljudi čitavu zemlju sad uvodi u stanje opasne napetosti. Neka nam je Bog u pomoći.

Jedan komentar

  1. Vucic se nikog neplasi kaze.Cega da se plasi kad su svi Srpski neprijatelji na njegovoj strani.Neverovatno ali istinito.Evropa nam ukida vojvode.Ja sam partizan nisam cetnik ali nisam idiot da nevedim sta se radi.Taj glumac Vucic toliko voli vlast da to nije normalno,a po njemu drugi su pohlepni itd.Pa kako je SNS i Vucic mislio da sutne Nikolica.Tako sto ce ga zapad p[odrzati.Ne mogu da verujem da ce Srbi i ovo progutati.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *