Сретењски разлаз

Пише Никола Врзић

Колику ће цену Србија платити због неспособности Александра Вучића и Томислава Николића да се договоре око председничке кандидатуре?

Утренуцима закључења овог броја „Печата“, у среду увече, медији су објавили незваничну информацију да је и Томислав Николић, председник Србије, одлучио да се кандидује на предстојећим председничким изборима, иако је за кандидата Српске напредне странке већ изабран премијер Александар Вучић.
„Печат“ је добио потврду ове информације, а наш извор, близак Влади Србије, наводи и да је, у замену за председничку функцију, Николићу понуђено место премијера, али је договор изостао зато што је председник Србије тражио својеврсну рокаду с премијером Србије, то јест уз премијерско и место председника СНС-а. С друге стране, треба овде напоменути и да је одлука Председништва СНС-а о кандидовању Александра Вучића за председничку функцију донета без претходног договора с Томиславом Николићем (о томе подробније у тексту „Врабац на грани“).

ПРВИ КРУГ, ДРУГИ КРУГ Николићева кандидатура, сувишно је можда то и напомињати, уноси потпуно нову динамику у даље политичке процесе у Србији.
Пре свега – пошто већ, очигледно, треба очекивати и неочекивано – неопходно је поставити питање како ће се у петак поставити Главни одбор СНС-а, који треба да потврди одлуку Председништва ове партије и озваничи Вучићеву кандидатуру. Да ли ће то представљати тек пуку формалност, како се до сада чинило, или су и ту могућа нека изненађења?
Пред Вучићем се отвара и следећа дилема: да одустане од сопствене кандидатуре и да, ипак, подржи Николића – на шта би тек то личило? али замисливо је – или да при својој кандидатури остане, улазећи у директан окршај са својим досадашњим блиским сарадником?
Размотримо ту варијанту. Колики ће проценат гласова освојити Томислав Николић у конкуренцији Александра Вучића? Може ли – а није незамисливо да може – да га спречи да победи у првом кругу избора?
Не можемо да знамо колико су ови подаци примењиви у овим околностима, али подсетимо да је 9. фебруара објављено истраживање агенције „Медијум галуп“ које је показало да 67 одсто присталица СНС-а сматра да Вучић треба да подржи Николићеву кандидатуру (7,9 одсто било је против, уз 21,8 одсто неодлучних СНС-оваца у том тренутку), те да би, као самостални кандидат, Николић освојио 37,2 одсто гласова у првом кругу (ово без Вучићеве паралелне кандидатуре), а уз подршку читаве владајуће коалиције и натполовичну већину од 50,2 одсто гласача.
Буде ли пак другог круга, ко у њега улази, уз Александра Вучића? Томислав Николић, или Вук Јеремић, или Војислав Шешељ или чак Саша Јанковић? Како тренутно изгледа, у други круг ће другопласирани кандидат који освоји петнаестак одсто гласова.

ВАНРЕДНИ ИЗБОРИ? Друго, и једнако важно питање: да ли ће, и колико, посланика СНС-а Томислав Николић повући са собом? С тим у вези, и то непосредној, да ли ће угрозити владајућу већину у Скупштини Србије? Или ће је само истањити толико да драстично повећа уцењивачку моћ коалиционих партнера СНС-а, пре свега, СПС-а Ивице Дачића? Или ће пак Николићеви посланици наставити да подржавају Вучићеву владу? Или ће, насупрот томе, изазвати њен пад, и тиме ванредне парламентарне изборе? Да ли ће, у том случају, СПС повући подршку Вучићевој председничкој кандидатури, јер ће већ морати самостално на ванредне парламентарне изборе? Како ће се то, онда, одразити на Вучићеве шансе да буде изабран за председника Србије? Истовремено: да ли се у том случају, ванредних парламентарних избора, прозападна опозиција окупља на једну листу?
Међу оволиким питањима која је породила ова несхватљива ситуација у којој ће премијер и председник, из исте странке при том, да јуришају један на другог у борби за председничку функцију, а има их вероватно (питања) и која смо превидели, једно је извесно. Запад, који не жели стабилну Србију таман колико је нама таква Србија неопходна у турбулентним временима у којима живимо, оваквом се развоју догађаја радује од срца. Заслуга за то припада и Александру Вучићу и Томиславу Николићу, чија неспособност да се договоре као људи читаву земљу сад уводи у стање опасне напетости. Нека нам је Бог у помоћи.

Један коментар

  1. Vucic se nikog neplasi kaze.Cega da se plasi kad su svi Srpski neprijatelji na njegovoj strani.Neverovatno ali istinito.Evropa nam ukida vojvode.Ja sam partizan nisam cetnik ali nisam idiot da nevedim sta se radi.Taj glumac Vucic toliko voli vlast da to nije normalno,a po njemu drugi su pohlepni itd.Pa kako je SNS i Vucic mislio da sutne Nikolica.Tako sto ce ga zapad p[odrzati.Ne mogu da verujem da ce Srbi i ovo progutati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *