Izlog knjige

Ivan Ivanji
JULIJAN
„Laguna“, Beograd, 2016

Istorijski roman Julijan, pored romana Konstantin i Dioklecijan, spada u opus magnum Ivana Ivanjija jer verodostojno i uverljivo oživljava vreme i okolnosti u kojima se u Rimskom carstvu širila i ustoličila nova religija Hristovih sledbenika. Poslednji roman iz Ivanjijeve trilogije o rimskim carevima poteklim sa naših prostora, Julijan je priča o nadarenom i obrazovanom vladaru koji je poslednji pokušao nemoguće: da u Rimsko carstvo vrati mnogobožačku religiju predaka, zbog čega je bio anatemisan i prozvan Apostata (otpadnik).

Vlada Stanković
PUTOVANJA KROZ VIZANTIJU
„Službeni glasnik“, Beograd, 2016

Bogatstvo i raznorodnost vizantijske istorije i kulture već stolećima privlače pažnju radoznalaca, podjednako učenjaka, najčešće helenofona i helenofila, ali i širokog kruga laika čak i u krajevima naše (sve manje) planete koji sa Vizantijskim carstvom, hrišćanskom imperijom sa prestonicom u Carigradu, nisu imali gotovo nikakvih dodira. Tim je veće i sadržajnije interesovanje za različite aspekte vizantijske civilizacije među narodima i kulturama koji su pripadali njenom sjajnom krugu u davno minulim vremenima.

Momčilo Spremić
SRBIJA I VENECIJA (VI–XVI VEK)
„Službeni glasnik“, Beograd, 2016

Delo akademika Spremića predstavlja sintezu odnosa srpske srednjovekovne države sa Mletačkom republikom u srednjem veku, koja je prvenac u našoj istoriografiji. Politički sporovi i saradnja, monetarni rat, intenzivni trgovački odnosi, Mlečani u Srbiji – Srbi u Veneciji, značaj Venecije za srpsku kulturu, teme su koje akademik Spremić razlaže u ovoj knjizi. Napisana na osnovu arhivske građe, koju je autor pronašao u Mletačkom i Dubrovačkom arhivu tokom prethodnih bezmalo pola veka istraživanja, i obimne literature i objavljenih izvora (više od pet stotina bibliografskih jedinica), ova knjiga je delo trajne vrednosti koje će biti osnov za sva dalja proučavanja srpske srednjovekovne države i njenog mesta i značaja u istoriji toga vremena.

SRPSKI KALENDAR ZA PROSTU 2017. GODINU
„Samouprava Srba u Mađarskoj“, Budimpešta, 2016

Crkveni kalendar za prostu 2017. godinu značajan je kao veza Srba u bližoj okolini u Mađarskoj i poštovanje naše tradicije kroz vekove, a omogućen je finansijskom pomoći Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Fonda Ministarstva za ljudske resurse Mađarske. Urednik je Boris Bekić.

Vuk Karadžić kaže da je „Kalendar knjiga koja narodu najviše polze može učiniti… što se cele godine porukama neprestano premeće“. U Kalendaru se nalaze značajna poglavlja gde se vidi da je „pre 800 godina Srbija postala kraljevina“ i čitava povorka Nemanjića, pa Raško kako odlazi u ruski manastir Vatoped. Susrećemo se i s „Obnavljanjem verskog i nacionalnog jedinstva Srba“, pa deportacijom 1950. o kojoj se malo pisalo, a i malo se zna o tome. Susrećemo se s Urošem Predićem i Kosovkom Devojkom, Isidorom Sekulić, Petrom Kočićem i Milutinom Bojićem. Tu su i neizbežni Apis i Majski prevrat. Miloš Crnjanski i njegov Čongrad. Pominje se „Proslava Vidovdana u Budimpešti i Sent Andreji“ i govori o „Mesecu srpske kulture u Mađarskoj“ i proslavi postojanja srpske škole u Lovri. Značajni naši glumci su tu, a više nisu među nama, pa srećemo Dragana Nikolića, Velimira Batu Živojinovića, Milorada Mandića Mandu jer je „Kafana kod besmrtnih“ uvek otvorena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *