Izlog knjige

Nebojša Jevrić, Miloš Janković
AVELJOV OŽILJAK
„Albion“, Beograd, 2016

Aveljov ožiljak je izdrobljena, fragmentizovana priča, kolažno štivo, struktuirano filmski: smenjuju se kadrovi, rezovi koji kao ožiljci rešetaju čitaoce ne ostavljajući ih ravnodušnim. Aveljov ožiljak je svojevrsna kombinacija humora i tragike. Ovaj roman građen je filmskom tehnikom i pun je gegova kojima se smrt svakodnevno služi. Ako se dvojica pisaca igraju u svom romanu, oni to čine, kako primećuje Dušan Stojković, tako što zalažu sopstvene glave. Njihova igra je sušti ruski rulet.

Miloš Ković
JEDINI PUT: SILE ATANTE I ODBRANA SRBIJE 1915. GODINE
„Filip Višnjić“, Beograd, 2016

Odbrana Srbije od napada Nemačke, Austrougarske i Bugarske 1915, povlačenje preko Crne Gore i Albanije, obnova na Krfu i pobeda na Solunskom frontu sa punim pravom su nazvani Golgotom i Vaskrsom. Poraz i egzodus iz 1915–1916, događaji koji se ubrajaju u najtragičnije trenutke srpske istorije, dobili su svoj naknadni, dubinski smisao pošto su u nacionalnoj tradiciji i sećanju spojeni sa potonjom obnovom i pobedom. No, kada se proučava samo 1915, od napada na Srbiju do napuštanja otadžbine i uspona srpske vojske i izbeglica ka crnogorskim i albanskim planinama, slika srpskog poraza postaje mnogo stvarnija i mračnija. Šta se to i zašto dogodilo? Ova knjiga nudi jednostavne odgovore. Njena ključna teza je da su sile Atante Srbima prvo obećale pomoć, potom su ih preventivnim napadom na Bugarsku sprečili da sami sebi pomognu, da bi ih na kraju prepustili milosti i nemilosti neprijatelja.
Istorija odbrane Srbije 1915. ovde je sagledana u celini koja obuhvata i vojnu i diplomatsku istoriju, kao i svakodnevna iskustva „običnih ljudi“. Pripovedanje o srpskom Velikom ratu ne sme da izostavi ni epsko junaštvo ni mučenička stradanja. U ovoj knjizi su zato sa skoro podjednakom pažnjom saslušani glasovi kralja Petra, njegovih oficira i vojnika, srpskih i savezničkih ministara i diplomata, novinara, pripadnika medicinskih misija i zarobljenih neprijatelja, žena i dece iz izbegličkih kolona.

Marina Bulatović Barni
NINA OD ARABIJE
„Mali Nemo“, Pančevo, 2016

Pisan kao kombinacija svojevrsnih putopisnih i dnevničkih zapisa, ovaj roman je zanimljiva i iskrena priča sa kojom se mnogi čitaoci mogu poistovetiti. Odrasla u Beogradu, igrom sudbine nastanjena u Saudijskoj Arabiji, glavna junakinja svoje doživljaje sa putovanja prožima snovima o životu u Njujorku, ispredajući sagu u kojoj se na svakoj strani prepliću stvarnost i snovi. Ovo je izuzetno dovitljiv i veseo roman, prepun višeslojnih, neočekivanih obrta.

Radojica Rajo F. Bulatović
VIDOVDANSKI KALENDAR
„Unireks“, Podgorica, 2016

Na Vidovdan 1988. Radojica Bulatović zapisuje prvu pesmu kao da pali sveću za pokoj duša kosovskim stradalnicima. Nastavlja potom kalendarsko pisanje, zaključno sa pesmom nastalom na Vidovdan 2016. Bulatović je opevao i Zadušnice i krsne slave i seobe i deobe i grobna mesta i kolevke kojih je sve manje, od Deviča do Visokih Dečana i Patrijaršije, širom Kosova i Metohije. Ovo je knjiga boli. Srpske. Kosovske. Opšte.

Pjer Brue, Emil Temim
REVOLUCIJA I GRAĐANSKI RAT U ŠPANIJI 1934–1939
„Filip Višnjić“, Beograd, 2017

Knjiga Revolucija i građanski rat u Španiji 1934–1939, ocenjena kao najbolja ikad napisana na ovu temu, predstavlja izuzetno tumačenje revolucije i rata. Na čudesno jednostavan, razumljiv način ova knjiga objašnjava uzroke i tokove građanskog rata, a autori poseban naglasak stavljaju na unutrašnje poslove Republike i iskustvo anarhista u celini. Ne samo što knjiga zadovoljava čitaoce činjenicom da je prva na ovu temu objavljena na srpskom već svojim stilom i sveobuhvatnim zamajcem oduševljava sve one koji bi pobliže da se upoznaju sa jednim od prelomnih čvorišta u modernoj evropskoj istoriji.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *