Мазен Обеид, отправник послова амбасаде Сирије у Београду – Сирија и Србија прошле су исте лекције

Разговарао Никола Мартић 

Наш непријатељ није мала група терориста унутар Сирије већ то личи на међународни рат против Сирије. Народ, војска и руководство Сирије неће дозволити Ердогану и његовим слугама да се мешају у унутрашња питања Сирије. Избегличка криза биће решена победом над тероризмом, а не прихватањем избеглица

Важне вести из Сирије сустижу једна другу. Од терориста је ослобођен сиријски пресудно важан стратешки центар – град Алеп, а руска Северна флота објавила је да је завршила своју мисију у Сирији и на Медитерану. Носач авиона „Кузњецов“ напушта источно Средоземље, и ова вест сама по себи говори да је сиријска криза ушла у фазу неминовне консолидације сиријског друштва и државе.

Ово су поводи за разговор са отправником послова амбасаде Сиријске Арапске Републике у Београду Мазеном Обеидом.

Територија источног Алепа је коначно ослобођена од терориста. Шта се претходних месец дана одиграло на северу Сирије? Да ли је ослобођење Алепа наговештај коначне победе над терористима?

Терористи су окупирали источни део Алепа пре три године и од тада користе цивиле као људски штит. Сиријска влада има два задатка. Први је борба против терориста ради ослобођења подручја и цивила који тамо живе, док у исто време покушавамо да пронађемо решење за евакуацију цивила из подручја која су под контролом терориста, уколико терористи прихвате помирење, а то значи или да предају оружје и да заузврат добију амнестију, или да напусте територију коју су окупирали.

Сиријска влада је отворила безбедне пролазе које су користили цивили из подручја под контролом терориста, а у исто време послала је хуманитарну и људску помоћ кроз те исте пролазе. Терористи су, међутим, јавно одбили свако понуђено решење, зато што су желели да очувају стање какво је било до сада.

Сиријска арапска војска је уз помоћ савезника, Русије и Ирана, покренула велику операцију ослобођења источног Алепа, зато што наш непријатељ није мала група терориста унутар Сирије већ то личи на међународни рат против Сирије. Терористи су добили подршку десетине страних држава. Зато Сирија није ни могла сама, без помоћи пријатеља, да се супротстави таквој врсти рата. Ми, наравно, сматрамо да су руско и иранско присуство и подршка веома значајни.

И тачно је, Русија и Иран, такође, пружају хуманитарну помоћ неопходну за смањивање трагедије цивила и повратак Алепа држави Сирији у потпуности, што је сигурно основна ствар у борби против тероризма и против наоружаних терористичких организација као што су ИСИС, Ал Нусра и друге.

Победа Сиријске арапске војске у Алепу није само победа за Сирију већ је победа за све земље које се боре против тероризма, као што су наши савезници Русија и Иран. Ова победа је велики корак у борби против тероризма који ће допринети окончању рата у Сирији.

Победа над тероризмом у Алепу је велика прекретница јер је спречила остваривање великих планова неких регионалних и западних држава, које су кроз подршку тероризму желели да шире хаос и да униште прелепу земљу Сирију, једну од највећих и најстаријих цивилизација у историји.

* Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању *

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.