Haradinaj pušten na slobodu do konačne odluke suda

Bivši vođa OVK Ramuš Haradinaj pušten je danas iz pritvora ali mu je zabranjeno da napušta Francusku do odluke suda o zahtevu Srbije za izručenje.

Francuski sud u Kolmaru je Haradinaja pustio uz kauciju, oduzeo mu pasoš i naložio da se dva puta sedmično javlja nadležnoj policijskoj upravi. Srbija je pre dva dana poslala Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, a danas je prosledila i dopunu zahteva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima. Advokat Haradinaja je podsetio da je Haradinaj oslobođen optužbi pred Haškim tribunalom i zatražio njegovo oslobađanje iz francuskog pritvora. Ministarstvo pravde Srbije poslalo je zahtev za ekstradiciju sa novim dokazima protiv Haradinaja.  Srbija Haradinaja traži za zločine nad civilnim stanovništvom u toku 1999. godine za koje mu se nije sudilo u Hagu.

U molbi za izručenje Haradinaja koja je u utorak poslata Francuskoj najavljeno da će biti dostavljeni dodatni dokazi koji se pre svega tiču naredbe za proširenje istrage protiv Haradinaja sa dokazima koji je potkrepljuju, što je danas, kako je ranije potvrđeno Tanjugu u Ministarstvu pravde, i učinjeno.

Ministarska pravde Nela Kuburović je navela da će francuski sud morati da uporedi dokumenta srpskog tužilaštva za ratne zločine i ona za šta ga je teretilo haško tužilaštvo.

„Potpuno su različiti događaji, vremenski okviri, kao i ostećeni. Haradinaj se pred Haškim tribunalom teretio za događaje koji su se dešavali od marta do septembra 1998. godine, a postupak pred tužilaštvom za ratne zločine Srbije se vodi za događaje iz 1999. godine i uglavnom su vezani za juni”, rekla je Kuburović.

Francuska treba da poštuje Evropsku konvenciju o ekstradiciji kao i sve države EU. Francuska je postupila po poternici, što znači da mora da postupi i po molbi za izručenje i da utvrdi da li je Srbija dostavila dovoljno dokaza da Haradinaj bude izručen, navela je ranije ministarka.

Što se tiče hapšenja Haradinaja 2015. godine u Sloveniji, Kuburović je rekla da tada slovenački organi nisu na adekvatan način obavestili Srbiju o hapšenju te da Ministarsto pravde nije ni imalo mogućnost da pošalje molbu za izručenje.

Sada je na neki način drugačija procedura rekla je ministarka napominjuci da veruje da će Francuska da postupi u skladu sa onim što je dostavljeno s obizrom da će imati i te kako dovoljno dokaza da neko ko se se tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom bude izručen”, rekla je Kuburović.

Zasedanje sudskog veća pratilo je i dvadesetak kosovskih Albanaca.

Haradinaj je uhapšen 4.januara na graničnom prelazu Bazel-Miluz.

Ispred suda, u kojem se razmatrao slučaj Haradinaja, grupa kosovskih Albanaca protestovala je tražeći oslobađanje bivšeg komandanta OVK.

Nakon suđenja kosovski Albanci proslavili su puštanje iz pritvora Haradinaja, noseći, kroz ulice gradića, zastavu „Velike Albanije ”   

Stefanović:Sednica vlade, tema Haradinaj

Vlada Srbije održaće sutra sednicu, a prema rečima potpredsednika vlade Nebojše Stefanovića tema će biti odluka suda u Francuskoj da bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja pusti na slobodu uz kauciju.

Stefanović je na pitanje Tanjuga kako komentariše odluku suda u Kolmaru, rekao da je premijer Aleksandar Vucičh za sutra, po povratku iz Indije gde je boravio u zvaničnoj poseti, zakazao sednicu vlade, i da će na toj sednici Srbija zauzeti stav i odrediti se prema odluci francuskog suda.

Jedan komentar

  1. Sta mozemo.Ako nemozemo da ga uhapsimo..Mogu razumeti.Akjo ga je Hag pustio.Mogu razumeti.Ako je pobio i svedoke mogu razumeti.Ali zasto ga drzava Srbija nije osudila u oidsustvu.To nemogu opravdati.Jel mi nesmemo da uradimo nista a od drugih ocekujemo da to urade.Od onih koji su blagoslovili sva dela koje je haradinaj ucinio.Oce li neko meni reci od koga to mi nesmemo da pisnemo u sopstvenoj kuci,a pricamo price za malu decu.Sta bih jos napisao ni Vi nebi smeli da objavite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *