SABOR NA PALAMA

dragomir-antonic-BWDragomir Antonić 

Poruka je jednostavna: Ne svađajmo se, braćo, jer ako nestane Republike Srpske, neće u njoj biti više nijednog Srbina. Tad neće biti bitno ko je u kojoj stranci bio i šta je činio

Trifko Radić, Milovan Milovanović, Branko Simić, Miloš Savić, Gavro Bogić i još mnogo njih odlikovani su na prvom saboru Asocijacije „Stvaraoca Republike Srpske“. Navedeni, kao i mnogi drugi, odlikovani su posthumno.

[restrict]

GARANT OPSTANKA Oni su sad van ovozemaljskog sveta, ali je njihovo čedo i delo Republika Srpska za koju su život dali. Nju čuvaju njihovi saborci, stvaraoci Republike Srpske. Republiku Srpsku čuvaju i njihovih naslednici koji su danas na vlasti. Ali važniji od svih je srpski narod koji u Srpskoj živi, bez koga države ne bi bilo i koji će je bez obzira na sve napade sačuvati.

Podelom odlikovanja završen je prvi sabor ove asocijacije održan na Palama 26. novembra 2016/7524. godine. Dan na planini Jahorini, u Hotelu „Bistrica“, sedištu Narodne skupštine u ratnim danima, počeo je prazničnom sednicom kojoj je prisustvovalo preko dve stotine neposrednih učesnika stvaranja Republike Srpske, članovi porodica preminulih stvaralaca i gosti iz Srbije, Crne Gore i srpske dijaspore. Bilo je lepih govora, dirljivih susreta, domaćinskog ophođenja prema svima. Prikazan je i film o stvaranju Republike.

Na Saboru je usvojena Deklaracija o trajnom očuvanju Republike Srpske. Po mom mišljenju i jedna od najvažnijih odluka koje su Srbi doneli u poslednjih nekoliko decenija. Zašto je važna? Zato što je odluka srpska, bavi se isključivo Srbima, njihovim interesima i tvorevinom nastalom u otadžbinskom ratu za koje jesu pale mnoge žrtve, ali iza kojih stoji rezultat – Republika Srpska. Država svima vidljiva. Garant opstanka Srba u BiH i ne samo u BiH već svuda gde Srbi žive. Tekst Deklaracija usvojen na Jahorini brine o Srbima, njihovoj tvorevini i predlaže načine kako da se Republika Srpska trajno očuva. Nema u tekstu nikakvih fantazija ili bajki, već jednostavne želje usklađene sa stvarnom snagom Srba i mogućnostima koje danas vladaju u svetu. Nema u Jahorinskoj deklaraciji, a budite sigurni u vremenu koje je pred nama o njoj će se učiti u školama, nikakvih megalomanskih ideja i želja.

 

BEZ ZABLUDA, BEZ ZASTRAŠIVANJA Potpuno je različita od Niške ili Krfske deklaracije gde su Srbi težili jugoslovenstvu, ujedinjenju i zajedničkom životu sa neprijateljima. Zabluda koja je Srbe koštala miliona ubijenih. Ničeg od toga u ovoj deklaraciji nema. U njoj se govori o Srbima i čuvanju države koju su Srbi u borbi izneli. Pretpostavljam da će tekst Deklaracije biti objavljen u celosti, te ga ovde neću navoditi, ali ću zato pomenuti osnovne delove. Ona ima pet osnovnih načela: 1. Sve političke i institucije iz RS moraju da brane Dan Republike – 9. januar. 2. Protivljenje zloupotrebi Ustavnog suda BiH. 3 Funkcija visokog predstavnika u BiH treba da se okonča. 4. Pozivanje na odgovornost zbog učešća u održanom referendumu o Danu Republike Srpske se mora odmah prekinuti. 5. Političke stranke u RS moraju prekinuti verbalni rat rečima i udružiti se u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa.

Sve jednostavno, logično i lako primenljivo. Svako načelo je kratkim i svima razumljivim rečenicama obrazloženo. Nema nikakvih pretnji upućenih bilo kome, nikakvog zastrašivanja. Samo jednostavna poruka – Ne svađajmo se međusobno, braćo Srbi, oko stvari gde moramo biti složni, jer ako nestane Republike Srpske, neće u njoj biti više nijednog Srbina. Tad neće biti bitno ko je u kojoj stranci bio i šta je činio.

Zato je 26. novembar bio dan kad je bilo lepo biti Srbin. Priznaću, iz Republike Srpske vratio sam se u Srbiju mnogo hrabriji nego što sam iz nje otišao. Namerno, nisam želeo da pomenem ime – i ako su to svi organizatori zaslužili – nikog od živih učesnika Sabora. Život je čudo Božje. Možete ga provesti kao svetitelj, do poslednjeg trenutka, a onda učiniti neku nepromišljenost koja može poništiti sve što ste do tad uradili. I obrnuto.

Ne piše zalud: I ne uvedi nas u iskušenja, no izbavi nas od zloga! Zato o pokojnicima sve najbolje, a o nama ovozemaljskim, bez hvala i sa molbom Gospodu da nas sačuva od zla i neka o nama i našim delima sude naši naslednici.

Na kraju umesto uobičajenog podsećanja na zatočene Srbe heroje, iskreno saučešće evrounijatama i svim poklonicima evrounijatskog puta bez alternative, zbog izjave Joakima Gauka, predsednika Nemačke, da se mora prestati sa evrointegracijama. Prevedeno na srpski, Gauk poruči: Zaboravite na evrounijatski put. Nema tamo mesta za Srbe.         

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *