САБОР НА ПАЛАМА

dragomir-antonic-BWДрагомир Антонић 

Порука је једноставна: Не свађајмо се, браћо, јер ако нестане Републике Српске, неће у њој бити више ниједног Србина. Тад неће бити битно ко је у којој странци био и шта је чинио

Трифко Радић, Милован Миловановић, Бранко Симић, Милош Савић, Гавро Богић и још много њих одликовани су на првом сабору Асоцијације „Ствараоца Републике Српске“. Наведени, као и многи други, одликовани су постхумно.

[restrict]

ГАРАНТ ОПСТАНКА Они су сад ван овоземаљског света, али је њихово чедо и дело Република Српска за коју су живот дали. Њу чувају њихови саборци, ствараоци Републике Српске. Републику Српску чувају и њихових наследници који су данас на власти. Али важнији од свих је српски народ који у Српској живи, без кога државе не би било и који ће је без обзира на све нападе сачувати.

Поделом одликовања завршен је први сабор ове асоцијације одржан на Палама 26. новембра 2016/7524. године. Дан на планини Јахорини, у Хотелу „Бистрица“, седишту Народне скупштине у ратним данима, почео је празничном седницом којој је присуствовало преко две стотине непосредних учесника стварања Републике Српске, чланови породица преминулих стваралаца и гости из Србије, Црне Горе и српске дијаспоре. Било је лепих говора, дирљивих сусрета, домаћинског опхођења према свима. Приказан је и филм о стварању Републике.

На Сабору је усвојена Декларација о трајном очувању Републике Српске. По мом мишљењу и једна од најважнијих одлука које су Срби донели у последњих неколико деценија. Зашто је важна? Зато што је одлука српска, бави се искључиво Србима, њиховим интересима и творевином насталом у отаџбинском рату за које јесу пале многе жртве, али иза којих стоји резултат – Република Српска. Држава свима видљива. Гарант опстанка Срба у БиХ и не само у БиХ већ свуда где Срби живе. Текст Декларација усвојен на Јахорини брине о Србима, њиховој творевини и предлаже начине како да се Република Српска трајно очува. Нема у тексту никаквих фантазија или бајки, већ једноставне жеље усклађене са стварном снагом Срба и могућностима које данас владају у свету. Нема у Јахоринској декларацији, а будите сигурни у времену које је пред нама о њој ће се учити у школама, никаквих мегаломанских идеја и жеља.

 

БЕЗ ЗАБЛУДА, БЕЗ ЗАСТРАШИВАЊА Потпуно је различита од Нишке или Крфске декларације где су Срби тежили југословенству, уједињењу и заједничком животу са непријатељима. Заблуда која је Србе коштала милиона убијених. Ничег од тога у овој декларацији нема. У њој се говори о Србима и чувању државе коју су Срби у борби изнели. Претпостављам да ће текст Декларације бити објављен у целости, те га овде нећу наводити, али ћу зато поменути основне делове. Она има пет основних начела: 1. Све политичке и институције из РС морају да бране Дан Републике – 9. јануар. 2. Противљење злоупотреби Уставног суда БиХ. 3 Функција високог представника у БиХ треба да се оконча. 4. Позивање на одговорност због учешћа у одржаном референдуму о Дану Републике Српске се мора одмах прекинути. 5. Политичке странке у РС морају прекинути вербални рат речима и удружити се у заштити виталних националних интереса.

Све једноставно, логично и лако применљиво. Свако начело је кратким и свима разумљивим реченицама образложено. Нема никаквих претњи упућених било коме, никаквог застрашивања. Само једноставна порука – Не свађајмо се међусобно, браћо Срби, око ствари где морамо бити сложни, јер ако нестане Републике Српске, неће у њој бити више ниједног Србина. Тад неће бити битно ко је у којој странци био и шта је чинио.

Зато је 26. новембар био дан кад је било лепо бити Србин. Признаћу, из Републике Српске вратио сам се у Србију много храбрији него што сам из ње отишао. Намерно, нисам желео да поменем име – и ако су то сви организатори заслужили – никог од живих учесника Сабора. Живот је чудо Божје. Можете га провести као светитељ, до последњег тренутка, а онда учинити неку непромишљеност која може поништити све што сте до тад урадили. И обрнуто.

Не пише залуд: И не уведи нас у искушења, но избави нас од злога! Зато о покојницима све најбоље, а о нама овоземаљским, без хвала и са молбом Господу да нас сачува од зла и нека о нама и нашим делима суде наши наследници.

На крају уместо уобичајеног подсећања на заточене Србе хероје, искрено саучешће евроунијатама и свим поклоницима евроунијатског пута без алтернативе, због изјаве Јоакима Гаука, председника Немачке, да се мора престати са евроинтеграцијама. Преведено на српски, Гаук поручи: Заборавите на евроунијатски пут. Нема тамо места за Србе.         

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *