Izlog knjige

osmatracnica_vvSlavko Gordić
OSMATRAČNICA – KNJIŽEVNE I OPŠTE TEME
„Akademska knjiga“, Novi Sad, 2016

U pet esejističko-kritičkih deonica ove knjige – „osmatračnice u svim pravcima“ – autor pokreće i razmatra brojna najrazličitija pitanja, psihološka, sociološka, kulturološka, religijska i estetičko-poetička, kojima je izvorište i zajednički imenitelj naša egzistencijalna i duhovna situacija. Tajne zla i otuđenja, ponorni besmisao rata, aporije ličnosti, nedoumice o (ne)moći kulture u humanizaciji sveta, udeo religije u savremenom duhovnom i delatnom životu – neke su od glavnih književnih i nadknjiževnih preokupacija ovog esejiste. Povlašćeni stvaraoci pak, od Melvila, Gogolja, Tolstoja, Kafke, Muzila i Kanetija, do našeg Veljka Petrovića, Milana Kašanina, Boška Petrovića i Miodraga Pavlovića, bivaju u ovim tekstovima pre sagovornici u rvanju s velikim temama negoli tema po sebi.

bojan-jovanovic-antropologija-zlaBojan Jovanović
Antropologija zla
„HERAedu”, Beograd, 2016

Bojan Jovanović (Niš, 1950), naš proslavljeni etnolog i jedan od najvažnijih sadašnjih predstavnika srpske kulture, objavio je knjigu posvećenu fenomenu zla. U domaćem izdavaštvu bilo je izdanja o toj tematici, ali ne tako podrobno napisanih, sveobuhvatnih i sa iscrpnom literaturom. Autor pouzdano vodi čitaoca lavirintom sveopšteg zla, predočava mnoge vidove ispoljavanja i tumačenja u religiji, mitologiji, istoriji, karakterologiji, kulturi, poeziji i ratu. Obuhvaćeni su zločini iz doba NDH, Titovog režima i poslednjih balkanskih ratova, kao i večno aktuelna ideja Apokalipse. Nije reč o istoriji, možda ni o antropologiji, već o ontologiji zla, pokušaju da se objasni neobjašnjivo. Knjiga široko zasnovanog polazišta i utemeljena u problematiku, jedna je od najzanimljivijih u novijoj srpskoj društvenoj publicistici.

a-simovic-koriceBoško Bojović, Srđan Cvetković
ALEKSANDAR – ACA SIMOVIĆ, INDUSTRIJALAC – HUMANISTA – „NARODNI NEPRIJATELJ“
Boško Bojović, Beograd – Zabrežje, 2016

Sabrani dokumenti, svedočenja i prepiske o nosiocu Albanske spomenice i francuske Legije časti Aleksandru Simoviću, jednom od najuspešnijih industrijalaca Srbije u prvoj polovini 20. veka koji 1945. na montiranom procesu prekog vojnog suda u Valjevu biva osuđen na smrt. Iako je kao blizak prijatelj porodice Koče Popovića nesebično pomagao rukovodstvo KPJ i tokom nacističke okupacije na svom posedu krio članove Politbiroa, Simović je ubijen kao narodni neprijatelj. Marta ove godine zvanično je rehabilitovan.

bolMiroslav Maksimović
BOL
„Čigoja štampa“, Beograd, 2016

Soneti, njih 14, u krnjem sonetnom vencu kome tako rečito nedostaje završni magistrale kao tradicionalno obeležje sklada i lepote, bave se stvarnim događajem koji se odigrao u zapadnoj Bosni avgusta 1941, jednim od nebrojenih pokolja Srba čijim leševima su punjene jame-bezdanke, zapadno od Drine. Uprkos osećanjima bola i samoće na kojima se temelji, ova knjiga je i sama nezaobilazan deo tog procesa u kome se iznova uspostavljaju pokidane veze među bliskim ljudima i epohama.

uspon-zla-koricaRobert Galbrajt
USPON ZLA
„Evro Book“, Beograd, 2016

Robert Galbrajt je pseudonim DŽ. K. Roling, autorke bestseler serijala o Hariju Poteru i romana „Upražnjeno mesto“. „Uspon zla“ je treća knjiga u veoma uspešnom detektivskom serijalu o Kormoranu Strajku. Prva knjiga, „Zov kukavice“, objavljena je 2013, a druga, „Svilena buba“, 2014. godine.
Robin Elakot je dobila tajanstveni paket i, užasnuta, otkrila da joj je neko poslao odsečenu žensku nogu. Tako počinje zaplet ovog uzbudljivog trilera, čijeg su autora kritičari ocenili kao „vrhunskog pripovedača“. Uprkos pomenutim mračnim pojedinostima, roman Roulingove je prožet humorom i duhovitim opaskama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *