Излог књиге

osmatracnica_vvСлавко Гордић
ОСМАТРАЧНИЦА – КЊИЖЕВНЕ И ОПШТЕ ТЕМЕ
„Академска књига“, Нови Сад, 2016

У пет есејистичко-критичких деоница ове књиге – „осматрачнице у свим правцима“ – аутор покреће и разматра бројна најразличитија питања, психолошка, социолошка, културолошка, религијска и естетичко-поетичка, којима је извориште и заједнички именитељ наша егзистенцијална и духовна ситуација. Тајне зла и отуђења, понорни бесмисао рата, апорије личности, недоумице о (не)моћи културе у хуманизацији света, удео религије у савременом духовном и делатном животу – неке су од главних књижевних и надкњижевних преокупација овог есејисте. Повлашћени ствараоци пак, од Мелвила, Гогоља, Толстоја, Кафке, Музила и Канетија, до нашег Вељка Петровића, Милана Кашанина, Бошка Петровића и Миодрага Павловића, бивају у овим текстовима пре саговорници у рвању с великим темама неголи тема по себи.

bojan-jovanovic-antropologija-zlaБојан Јовановић
Антропологија зла
„HERAedu”, Београд, 2016

Бојан Јовановић (Ниш, 1950), наш прослављени етнолог и један од најважнијих садашњих представника српске културе, објавио је књигу посвећену феномену зла. У домаћем издаваштву било је издања о тој тематици, али не тако подробно написаних, свеобухватних и са исцрпном литературом. Аутор поуздано води читаоца лавиринтом свеопштег зла, предочава многе видове испољавања и тумачења у религији, митологији, историји, карактерологији, култури, поезији и рату. Обухваћени су злочини из доба НДХ, Титовог режима и последњих балканских ратова, као и вечно актуелна идеја Апокалипсе. Није реч о историји, можда ни о антропологији, већ о онтологији зла, покушају да се објасни необјашњиво. Књига широко заснованог полазишта и утемељена у проблематику, једна је од најзанимљивијих у новијој српској друштвеној публицистици.

a-simovic-koriceБошко Бојовић, Срђан Цветковић
АЛЕКСАНДАР – АЦА СИМОВИЋ, ИНДУСТРИЈАЛАЦ – ХУМАНИСТА – „НАРОДНИ НЕПРИЈАТЕЉ“
Бошко Бојовић, Београд – Забрежје, 2016

Сабрани документи, сведочења и преписке о носиоцу Албанске споменице и француске Легије части Александру Симовићу, једном од најуспешнијих индустријалаца Србије у првој половини 20. века који 1945. на монтираном процесу преког војног суда у Ваљеву бива осуђен на смрт. Иако је као близак пријатељ породице Коче Поповића несебично помагао руководство КПЈ и током нацистичке окупације на свом поседу крио чланове Политбироа, Симовић је убијен као народни непријатељ. Марта ове године званично је рехабилитован.

bolМирослав Максимовић
БОЛ
„Чигоја штампа“, Београд, 2016

Сонети, њих 14, у крњем сонетном венцу коме тако речито недостаје завршни магистрале као традиционално обележје склада и лепоте, баве се стварним догађајем који се одиграо у западној Босни августа 1941, једним од небројених покоља Срба чијим лешевима су пуњене јаме-безданке, западно од Дрине. Упркос осећањима бола и самоће на којима се темељи, ова књига је и сама незаобилазан део тог процеса у коме се изнова успостављају покидане везе међу блиским људима и епохама.

uspon-zla-koricaРоберт Галбрајт
УСПОН ЗЛА
„Evro Book“, Београд, 2016

Роберт Галбрајт је псеудоним Џ. К. Ролинг, ауторке бестселер серијала о Харију Потеру и романа „Упражњено место“. „Успон зла“ је трећа књига у веома успешном детективском серијалу о Корморану Страјку. Прва књига, „Зов кукавице“, објављена је 2013, а друга, „Свилена буба“, 2014. године.
Робин Елакот је добила тајанствени пакет и, ужаснута, открила да јој је неко послао одсечену женску ногу. Тако почиње заплет овог узбудљивог трилера, чијег су аутора критичари оценили као „врхунског приповедача“. Упркос поменутим мрачним појединостима, роман Роулингове је прожет хумором и духовитим опаскама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *