Putuj, igumane, i ne pitaj za manastir

dragomir-antonic-BWDragomir Antonić 

Običaj je u Srba, bar je nekad bio, da se kada nešto javno predvidiš, a tvoja se predviđanja potom izjalove, izviniš onima koji su te strpljivo slušali. Uz izvinjenje podrazumevalo se i uzdržavanje od predviđanja budućih događaja.

[restrict]

RELEVANTNE ANKETE Kod Srba se to pravilo poštovalo. Svakom se može desiti da pogreši. Ljudski je. Želi čovek u jednom trenutku da pokaže da je pametniji ili da više zna od drugih, pa lupi „kao Maksim po diviziji“. Onaj koji bi pogrešio neko vreme se ne bi pojavljivao međ ljudima, nego bi se, kako kažu u Čačku, „pokrio ponjavom po glavi i zaćutao“. Dok se prognoza ne zaboravi, ili se ne desi novi događaj koji bi bacio u zasenak prethodne prognoze. Nekad bilo – sad se pripoveda.

Danas je sve drugačije. Uključite televizor, kupite dnevne novine, ne morate ni čitati, jer već na naslovnoj strani sve vidite. Iste ličnosti različitih titula: analitičari, reporteri, diplomate u penziji, esejisti, svakodnevno predviđaju i objašnjavaju.

Prošle nedelje, do Svetog Nestora, koji pada odmah po Mitrovdanu, grmeli su i o tome šta svetu donosi pobeda Hilari Klinton. Te biće ovo, te biće ono, sve relevantne ankete predviđaju ubedljivu pobedu narečene spodobe, samo valja sačekati da se njena pobeda i zvanično objavi. Onda je jedan dan do Svetog Arsenija Sremca trajao šok, jer se desilo sve suprotno od prognoza „slavnih mudrosera“. Umesto da se pokriju po glavi i zaćute, isti već od Svetih Vrača (ako želite da znate koji su dani u novembru mesecu u pitanju, pogledajte Srpski narodni kalendar za 2016/7524. godinu) počeše iznova da toroču.

Ove nedelje znaju kakvu će politiku voditi novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp. Šta to znači za ceo svet, šta za evrounijate, šta za Kinu, Rusiju i naravno Srbiju. Praznoslove zaboravljajući šta su juče govorili. Sve što su juče rekli pokazalo se pogrešnim, ali su zato danas sveznajući. Kao da su se umili bogojavljenskom vodicom pre Bogojavljenja. Isti, koji sem ličnog uverenja da su pametni i sve znaju, nikakve druge potvrde o sopstvenom znanju nemaju, sad tvrde da pobeda Donalda Trampa Srbiji i Srbima ništa dobro doneti neće.

 

KAKVE TO VEZE IMA SA SRBIJOM? Za Srbiju i Srbe ne znam, jer valjda nešto zavisi i od nas samih, ali za pomenute ljubitelje stranog novca, nevladine plaćenike, posetioce američke, engleske, nemačke ambasade, fondacija, evrounijatskih kancelarija i raznoraznih agencija, znam da dolaze lošiji dani. Strah koji ih je zahvatio je očigledan. Kukaju kako će Rusi zavladati Srbijom, da će demokratije nestati, jer za Boga miloga, nisu sigurni da će novac ponovo pristizati za ruženje Srbije i srpskog naroda. Stvarno mi se srce cepa što će nevladini dembeli ostati bez prihoda. Bar neko vreme.

Uplašenima se pridružio i Davežport. Čovek na ilegalnom radu u Srbiji. Radna dozvola mu je po automatizmu prestala onog trenutka kad je država koja ga je delegirala napustila evrounijatsku organizaciju. Zamislite da fudbalska reprezentacija Austrije napusti evropsko prvenstvo u fudbalu, a vođa puta ostane da sedi u počasnoj loži i traži da na kraju dodeljuje medalje. Ne možete da zamislite?! Ono što je u fudbalu nemoguće u evrounijtskoj diplomatiji je moguće. Da nije možda gospodin Davežport zatražio azil u Srbiji? Nije mi jasno po kom pravnom osnovu on boravi u Srbiji i još nam izdaje naređenja šta bi trebalo raditi. Njega razumem. Četrdeset hiljada evra plus beneficije je suma koju nigde ne bi mogao dobiti, ali kakve to veze ima sa Srbijom. Njegova vlada ne može među sobom da se dogovori kad će, gde će i kako će iz evrounijatske mafijaške organizacije, a on bi da nama drži predavanja. Davežportu, idi kući. Nemoj da si pakostan. Izgubio si.

Naši divni i mudri preci bi rekli: „Putuj, igumane, ne brini za manastir“! Što se tiče pakosti i sloge, ima čika Jova Zmaj pesmu koja se tako zove. U pitanju su deca koja složno prave Sneška Belića, ali pojavi se dečak po imenu Davić Jova, pa iz čiste pakosti sruši Sneška. Pesma se završava strofom:

„Poskočiše složna deca, beži, struže Davić Jova,

za njim lete grude snega – jače selo od svatova!“

U ponedeljak je Krsna slava u pravoslavnih Srba – Aranđelovdan. Ovo je Krsno ime prof. dr Radovana Karadžića, prvog predsednika Republike Srpske. Zatočenik je u haškom kazamatu. Njemu, njegovoj porodici, želim da iduću slavu provedu zajedno na slobodi. Svim zatočenim Srbima, kao i svim svečarima koji slave Aranđelovdan – čestitam slavu. Budite ponosni što ste Srbi. Nije lako, ali je lepo.          

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *