KNJIGE I ŽIVOT

petar_veliki_njegov_zivot_i_svet_i_tom-robert_k_mesi_v-1Robert K. Mesi
PETAR VELIKI

„Laguna“, Beograd, 2016

U ovom zanimljivom delu autor istražuje put kojim je jedna neuporediva i jedinstvena ljudska stihija preobrazila srednjovekovnu Moskoviju u savremenu Rusiju silom oružja, uvozom znanja i talenata i strogom disciplinom. Začet u tada neuobičajenom braku iz ljubavi, Petar Veliki kao da je još pre rođenja bio predodređen za sve što je suprotno običajima i navikama starog Ruskog carstva; suočen još kao dečak s tragedijom svojih bliskih srodnika koju je donela pobuna strelaca, on je čvrsto odlučio da to carstvo promeni. Samouk, prepun energije koja smirenje nalazi samo u radu, Petar će se razviti u kolosalnu ličnost, a svoju carevinu u nešto što Rusija nikada dotad nije bila – u evropsku silu s kojom se mora računati u svakom ratu i u svakom političkom aranžmanu. Svuda i uvek prisutan i telom i duhom, Petar Veliki neće samo ostaviti svojoj zemlji zaveštanje koje će joj biti temelj za sve buduće vekove već će postaviti uzor modernog čelnika države, koji pitanja unutrašnje i spoljne politike ne rešava sa svog zlatnog trona nego na licu mesta, sopstvenom pameću i autoritetom, a ako je potrebno, i mišicom i oružjem. Za ovo svoje delo autor je dobio Pulicerovu nagradu za najbolju biografiju.

cedomir-popovČedomir Popov
ISTORIJA NA DELU

Matica srpska, Novi Sad, 2016

U periodu od 1982. do maja 2012. sa istoričarom Čedomirom Popovim objavljeno je preko 100 intervjua u dnevnim i nedeljnim listovima širom Srbije, u Crnoj Gori i Republici Srpskoj. Ovi razgovori (nekoliko njih je štampao i „Pečat“) sabrani u knjizi „Istorija na delu“ zaslužuju pažnju čitaoca. Veliki deo ovog dijaloškog štiva odnosi se na istorijsku tematiku, ali ima i razgovora čiji su predmet bila savremena dešavanja na našoj društvenoj i političkoj sceni. Najzastupljenija tema u ovim intervjuima bila je Matica srpska kojoj je Popov bio privržen od početka svog profesionalnog delovanja.

prilepin-koriceZahar Prilepin
NIJE TUĐI RAT

„Samzidat B92“, Beograd, 2016

Jedan od najpoznatijih savremenih ruskih pisaca Zahar Prilepin često odlazi u Donbas. Tamo ide u svojstvu specijalnog dopisnika (ruskog sajta RT), ali on je i savetnik Aleksandra Zaharčenka i učesnik događaja u ratu. Beleške koje je svakodnevno objavljivao pre Majdana, u vreme njegovog izbijanja i posle, tokom ratnih dešavanja u Donbasu, sabrao je u ovu knjigu. Želeo je, kako kaže, da ocrta konture budućnosti.
„U početku sam gledao dešavanja kao čovek, zaljubljen u Kijev, smatrajući ga jednim od najlepših gradova na svetu i saosećajući sa narodom koji mi je bio srodan. Zatim sam ih gledao svojim očima, izbliza – dolazeći kod svoje braće opolčenaca i separatista u Donbas – čas sa riskantnim saputnicima koji su bili na poternicama nove Ukrajine, čas sopstvenim automobilom, na čelu kolona sa humanitarnim, pa i ne samo humanitarnim tovarom.“

tolevaTeodora Toleva
UTICAJ AUSTROUGARSKE MONARHIJE NA STVARANJE ALBANSKE NACIJE

„Filip Višnjić“, Beograd, 2016

Knjiga bugarske istoričarke dr Teodore Toleve pisana na osnovu istraživanja u Carskom kraljevskom arhivu u Beču, razbija istoriografske stereotipe, kao i prethodno saopštena istraživanja i zaključke o postojanju albanske nacije u 19. veku, i pre toga. Radeći, naime, svoju doktorsku disertaciju, Toleva je naišla na „arhivski incident“, dokument koji potvrđuje da je na tajnim sastancima Austrougarskog dvora 1896. doneta odluka o formiranju albanske nacije, ali i usaglašeni mehanizmi kako ovaj veštački proizvod proglasiti istorijskim faktom. Rana smrt Teodore Toleve prekinula je obećavajuću karijeru. Njen rad u vezi sa albanskom nacijom predmet je daljih istraživanja i mnogih polemika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *