Izlog knjige

Stanislav Kojić

DUŠE S MIRISOM BOSILJKA

Književno društvo Kosova i Metohije, Kosovska Mitrovica, 2016

dusa-s-mirisom-bosiljka-plakat-kojicSajam knjiga pružio je jedinstvenu priliku da se na njemu upoznamo s knjigama koje mali izdavači sa Kosova i Metohije, iz Republike Srpske, Like, Banije, sa Korduna, iz Slavonije, Dalmacije objavljuju. Njih je praktično nemoguće pronaći u beogradskim knjižarama tokom godine. Knjiga Stanislava Kojića Duše s mirisom bosiljka je dragoceni biser za sve istraživače narodnog blaga. Autor je zabeležio i od zaborava sačuvao epitafe sa srpskih grobalja na Kosovu i Metohiji. Vredno delo i svojevrstan dokument i nepobitan dokaz o životu i stradanju Srba. Epitafi su prepisani sa grobljanskih spomenika iz 113 sela Kosovskog Pomoravlja, Sirinićke Župe, Centralnog i Severnog Kosova i dva mesta u Metohiji. Ovo je knjiga tuge i neprebola, reči su recenzenta dr Ljubiše Rajkovića Koželjca. Nema se ovome šta dodati. Zato citiramo samo jedan epitaf:
Troje tića ja ostavih
Dragu svoju, roditelje
Presekle su NATO bombe,
Moju mladost vaše želje.
Zapis je ovo sa spomenika Dragana Jovanovića (1969–1999) na groblju u Gornjoj Gušterici, Centralno Kosovo. Slava mu i večna pamjat.

PRAVILO POSTA ZA 2017.

Manastir Rukumija, 2016

pravila-postaPravilo posta za 2017, u izdanju manastira Rukumija, malo je atraktivno izdanje koje pored kalendara i 152 pravila posta sadrži i kuvar jela koja se po starim recepturama spremaju u ovom manastiru. Za svaki dan u godini odabran je po jedan recept iz bogate riznice kuhinje mati Atanasije.

 

 

 

Žil i Edmon de Gonkur

ŽERMINI LASERTE

„Filip Višnjić“, Beograd, 2016

zerminiFrancuski plemići braća Gonkur, očevi naturalizma u svetskoj književnosti, pretočili su svoja viđenja istinitih događaja u roman Žermini Laserte (1864). U svoje vreme smatrana kao prostački prikaz ženske bolesne strasti, i ignorisana kao nemoralna, uz poneku nedoumicu o stavu pisca prema glavnoj junakinji, ostaje da je ovo prva knjiga o udvojenoj ženskoj ličnosti koja postavlja pitanje o poverenju u ljude.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *