Излог књиге

Станислав Којић

ДУШЕ С МИРИСОМ БОСИЉКА

Књижевно друштво Косова и Метохије, Косовска Митровица, 2016

dusa-s-mirisom-bosiljka-plakat-kojicСајам књига пружио је јединствену прилику да се на њему упознамо с књигама које мали издавачи са Косова и Метохије, из Републике Српске, Лике, Баније, са Кордуна, из Славоније, Далмације објављују. Њих је практично немогуће пронаћи у београдским књижарама током године. Књига Станислава Којића Душе с мирисом босиљка је драгоцени бисер за све истраживаче народног блага. Аутор је забележио и од заборава сачувао епитафе са српских гробаља на Косову и Метохији. Вредно дело и својеврстан документ и непобитан доказ о животу и страдању Срба. Епитафи су преписани са гробљанских споменика из 113 села Косовског Поморавља, Сиринићке Жупе, Централног и Северног Косова и два места у Метохији. Ово је књига туге и непребола, речи су рецензента др Љубише Рајковића Кожељца. Нема се овоме шта додати. Зато цитирамо само један епитаф:
Троје тића ја оставих
Драгу своју, родитеље
Пресекле су НАТО бомбе,
Моју младост ваше жеље.
Запис је ово са споменика Драгана Јовановића (1969–1999) на гробљу у Горњој Гуштерици, Централно Косово. Слава му и вечна памјат.

ПРАВИЛО ПОСТА ЗА 2017.

Манастир Рукумија, 2016

pravila-postaПравило поста за 2017, у издању манастира Рукумија, мало је атрактивно издање које поред календара и 152 правила поста садржи и кувар јела која се по старим рецептурама спремају у овом манастиру. За сваки дан у години одабран је по један рецепт из богате ризнице кухиње мати Атанасије.

 

 

 

Жил и Едмон де Гонкур

ЖЕРМИНИ ЛАСЕРТЕ

„Филип Вишњић“, Београд, 2016

zerminiФранцуски племићи браћа Гонкур, очеви натурализма у светској књижевности, преточили су своја виђења истинитих догађаја у роман Жермини Ласерте (1864). У своје време сматрана као простачки приказ женске болесне страсти, и игнорисана као неморална, уз понеку недоумицу о ставу писца према главној јунакињи, остаје да је ово прва књига о удвојеној женској личности која поставља питање о поверењу у људе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *