Vlada poništila pravne posledice akata Prištine o Trepči

Aleksandar VucicVlada Srbije donela je danas odluku o poništavanju svih pravnih posledica akata i radnji privremenih institucija samourpave u Prištini koji se odnose na pravni i faktički položaj Trepče AD, saopštio je premijer Aleksandar Vučić.

“Ovakvu odluku smo bili prinuđeni da donesemo jer želimo da Trepča nastavi da radi”, rekao je premijer na pres konferenciji. Trepča je od vitalnog zančaja za osptanak severa KiM, istakao je Vučić. On je dodao da je Vlada Srbije prihvatila predlog Kancelarije za Kosovo i Metohiju u najvećem delu.

“U Trepči trenutno radi 600 do 1.200 ljudi, a 3.000 je na budžetu. U Trepči imamo dva rudnika, dva na severu koja su otvorena, Belo Brdo i Crnac, oba se većim delom nalaze na teritoriji centralne Srbije”, rekao je premijer.

Vučić je izjavio da je od početka u Briselu tražio da razgovara o imovini ali, nikad nisu hteli.

“Srbija mora da nastavi da razgovara sa Evropom, da nastavi da razgovara sasvima, da nastavi svoj ekonomski put”, dodao je Vučić.

“Biće kompromisa, mi smo spremni, ako su i drugi spremni, jer je važno da ideo napred, da razmišljamo o budućnosti”, rekao je premijer Srbije.

Govoreći o telekomunikacijama, Vučić je rekao da će zvanični Beograd nastaviti da pregovara, jer “poštuje svoj potpis” i želi da postigne sporazum.

“Mi smo u Briselu potpisali da ćemo razgovarati i to ćemo sprovesti. Međutim, ja sam sve vreme insistirao da pričamo o imovini, to je suština, nikada to nisu hteli. Ali na kraju uvek dođemo do pitanja imovine. Nije problem pozivni broj, oni to mesecima imaju, ali smo mi obezbedili da Srbi koji žive u Mitrovici ne moraju da koriste pozivni za centralnu Srbiju. Problem je imovina, kao kod jezera Gazivode, koje je delom i na teritoriji centralne Srbije. Mi to ne možemo, nećemo i nemamo prava da damo”, rekao je Vučić.

Srpski premijer je rekao i da nema zaokreta u politici i da neće biti prekida pregovora sa Evropskom unijom, na šta su pozivali pojedini političari.

“U predizbornoj kampanji sam obećao nastavak puta ka EU i to da nećemo da uvodimo sankcije Rusiji. Nisam pričao bajke. Mi smo spremni na kompromise, ako su i drugi smerni. Spremni smo jer razmišljamo o budućnosti, moramo da nastavimo da razgovaramo sa svima, da nastavimo svoj put”, rekao je Vučić.

Skupština Kosova je u noći između petka i subote usvojila Zakon o Trepči po koje je Vlada Kosova vlasnik 80 odsto tog kombinata.

Jedan komentar

  1. ALBANCI preko Briselskog sporazuma – vrše OTIMANJE Trepče, rudna bogatstva, celu teritoriju KiM!!! PRVO PONIŠTITE pravne posledice akata veleizdajničkog BRISELSKOG SPORAZUMA koji pretstavlja Albansku tapiju na Kosovo, na koji akt (BS) se poziva Kosovo, i daje brojne zvanične i nezvanične izjave da sva imovina na Kosovu pripada državi Kosobo! Brojne države u svetu nemaju pojma gde je Kosovo, kako će te da ih ubedite da je Kosovo po Briselskom sporazumu Albanska država – a imovina na toj teritoriji srpsko vlasništvo?! ZAŠTO ste prvo potpisali i predali teritoriju – a sada moljakate da vam Albanci vrate imovinu (da je ne otimaju)?!

    STOPIRAJTE VELEIZDAJNIČKI BRISELSKI SPORAZUM!!! TRAŽITE rešavanje STATUSA KiM “Podelom teritorije” – pola – pola (kada ste glupi idioti što to ranije niste uradili), ili model “Dva entiteta”!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *