Šta je ugasilo Nepsabadšag ?

nepzabadsagZa „Pečat“ iz Budimpešte Vlastimir Vujić

Najveći (privatni) opozicioni list u Mađarskoj ugasili su ekonomski razlozi, kako tvrde vlasnici, ili pak politički pritisak premijera Viktora Orbana,  što tvrde njegovi oponenti

Najveći, najtiražniji i najčitaniji mađarski dnevni list „Nepsabadšag“ („Slobodan narod“) neočekivano je ugašen 9. oktobra (nedelja) i u ponedeljak se (iako su svi tekstovi bili tehnički pripremljeni) nije pojavio na kioscima. Internet stranica tih novina zamenjena je izjavom vlasnika Mediaworksa u kojoj je kratko navedeno da je „potrebno promeniti poslovni model“!? Kompanija Mediaworks, u vlasništvu austrijskih investitora Vienna Capital Partners koji su „Nepsabadšag“ (prethodno u vlasništvu nemačkog „Bertelsmana“, potom švajcarskog „Ringijera“) kupili 2014. godine, saopštila je da je odluka doneta iz ekonomskih razloga, jer je u poslednjoj deceniji tiraž ovog dnevnika opao za 100 hiljada primeraka, a dug narastao na pet milijardi forinti (16,4 miliona evra)…

EKONOMIJA ILI KRITIKA Urednici i novinari u „Nepsabadšagu“ (osnovanom 1956), međutim, tvrde da nema ni govora o ekonomskim razlozima; dve trećine u saopštenju pomenutog duga Mediaworks i njen vlasnik Henrih Pećina uložili su u modernizovanje „Nepsabadšaga“ na svim nivoima.

„Naše novine su pokušavale da kontrolišu vlast. Sigurno ste bili u prilici da čitate naše nedavne priče o korupcionaškim aferama guvernera Narodne banke Mađarske Đerđa Matolčija, ’Helikopter gejtu’ ministra Antala Rogana, službenim zloupotrebama ministra Janoša Lazara, šefa kabineta premijera Orbana… Sada se vidi da je ta kontrolna funkcija bila vrlo efikasna. Razlog što list od 10. oktobra više ne postoji je taj što smo ih kontrolisali isuviše dobro“, rekao je dopisniku „Pečata“ iz Mađarske jedan od urednika „Nepsabadšaga“ Mikloš Hargitai.

Kritičari tvrde da je vladajući „Fides“ premijera Viktora Orbana, uprkos tome što je formalno reč o odluci privatnih vlasnika, iskoristio sva politička sredstva da zauvek ućutka „Nepsabadšag“. To najbolje potvrđuju reči jednog od potpredsednika „Fidesa“ Silarda Nemeta, koji je rekao da je „bilo krajnje vreme da ’Nepsabadšag’ iznenadno stane“.

JALOVI PROTESTI „Na ulicu su izbačeni novinari, urednici i rukovodstvo dnevnog lista s najdužom istorijom u Mađarskoj, poslenici koji su (po)digli glas protiv metoda i koraka partije na vlasti, profesionalci od ’pera’ koji su remetili savršenu harmoniju autokratije vlasti. Viktor Orban je posle neuspeha referenduma o obaveznim izbegličkim kvotama odlučio da još više smanji slobodu štampe“, rekao je predsednik opozicione stranke „Zajedno“ Viktor Sigetvari.

Čak i desno radikalni „Jobik“ suspenziju levičarskog „Nepsabadšaga“ okarakterisao je kao isključivo politički motivisanu. „Totalno potkopavanje ovog dnevnika samo je poslednji primer megalomanije aktuelnog premijera koji za svoje odluke nikome ne odgovara! Jedini cilj „Fidesa“ je stopostotna kontrola nad mađarskim medijima, ili – njihovo definitivno stopiranje“, kažu u „Jobiku“.

Podršku medijskim radnicima silom ugašenog „Nepsabadšaga“ pružilo je i nekoliko hiljada Budimpeštanaca pred Parlamentom na Trgu Košut, a solidarnost i želju da pomognu izrazile su i brojne novinsko-izdavačke kuće širom Evrope.

Žestoko (i ponovo) je reagovao i Brisel. „Sloboda štampe sada je u velikoj opasnosti u Mađarskoj. U nedemokratskim sistemima uobičajeno je ukidanje novina koje kritikuju vlast i otkrivaju slučajeve korupcije. Upravo to se dogodilo ’Nepsabadšagu’“, poručio je predsednik Narodnog saveza socijalista i demokrata (glavne grupe levo od centra) u Evropskom parlamentu Đani Pitela, dodajući da je pozivanje na finansijsko stanje novina – čist „izgovor“. I predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je da je zatvaranje „Nepsabadšaga“ u Mađarskoj zadalo „težak udarac“ medijskim slobodama u toj zemlji. Ona je ocenila da je „teško poverovati“ da je odluka o gašenju ovog dnevnog lista isključivo poslovne prirode i dodala da je pogoršanje medijske situacije u Mađarskoj veoma loš znak za zemlje koje teže ulasku u EU.

I „Evropska komisija izražava veliku zabrinutost zbog suspendovanja izlaženja ’Nepsabadšaga’“, izjavila je glavni portparol Margaritis Skinas, dok je Natalija Vandejstad (zadužena za medijske i digitalne teme) dodala da EK raspolaže vrlo ograničenim sredstvima. Ako bi u nekoj zemlji članici nastale pravne posledice u vezi sa slobodom medija, EK bi jedino mogla da stupi u akciju podržavanjem protestnih inicijativa. I ništa drugo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *