Шта је угасило Непсабадшаг ?

nepzabadsagЗа „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Највећи (приватни) опозициони лист у Мађарској угасили су економски разлози, како тврде власници, или пак политички притисак премијера Виктора Орбана,  што тврде његови опоненти

Највећи, најтиражнији и најчитанији мађарски дневни лист „Непсабадшаг“ („Слободан народ“) неочекивано је угашен 9. октобра (недеља) и у понедељак се (иако су сви текстови били технички припремљени) није појавио на киосцима. Интернет страница тих новина замењена је изјавом власника Мediaworksa у којој је кратко наведено да је „потребно променити пословни модел“!? Компанија Mediaworks, у власништву аустријских инвеститора Vienna Capital Partners који су „Непсабадшаг“ (претходно у власништву немачког „Бертелсмана“, потом швајцарског „Рингијера“) купили 2014. године, саопштила је да је одлука донета из економских разлога, јер је у последњој деценији тираж овог дневника опао за 100 хиљада примерака, а дуг нарастао на пет милијарди форинти (16,4 милиона евра)…

ЕКОНОМИЈА ИЛИ КРИТИКА Уредници и новинари у „Непсабадшагу“ (основаном 1956), међутим, тврде да нема ни говора о економским разлозима; две трећине у саопштењу поменутог дуга Mediaworks и њен власник Хенрих Пећина уложили су у модернизовање „Непсабадшага“ на свим нивоима.

„Наше новине су покушавале да контролишу власт. Сигурно сте били у прилици да читате наше недавне приче о корупционашким аферама гувернера Народне банке Мађарске Ђерђа Матолчија, ’Хеликоптер гејту’ министра Антала Рогана, службеним злоупотребама министра Јаноша Лазара, шефа кабинета премијера Орбана… Сада се види да је та контролна функција била врло ефикасна. Разлог што лист од 10. октобра више не постоји је тај што смо их контролисали исувише добро“, рекао је дописнику „Печата“ из Мађарске један од уредника „Непсабадшага“ Миклош Харгитаи.

Критичари тврде да је владајући „Фидес“ премијера Виктора Орбана, упркос томе што је формално реч о одлуци приватних власника, искористио сва политичка средства да заувек ућутка „Непсабадшаг“. То најбоље потврђују речи једног од потпредседника „Фидеса“ Силарда Немета, који је рекао да је „било крајње време да ’Непсабадшаг’ изненадно стане“.

ЈАЛОВИ ПРОТЕСТИ „На улицу су избачени новинари, уредници и руководство дневног листа с најдужом историјом у Мађарској, посленици који су (по)дигли глас против метода и корака партије на власти, професионалци од ’пера’ који су реметили савршену хармонију аутократије власти. Виктор Орбан је после неуспеха референдума о обавезним избегличким квотама одлучио да још више смањи слободу штампе“, рекао је председник опозиционе странке „Заједно“ Виктор Сигетвари.

Чак и десно радикални „Јобик“ суспензију левичарског „Непсабадшага“ окарактерисао је као искључиво политички мотивисану. „Тотално поткопавање овог дневника само је последњи пример мегаломаније актуелног премијера који за своје одлуке никоме не одговара! Једини циљ „Фидеса“ је стопостотна контрола над мађарским медијима, или – њихово дефинитивно стопирање“, кажу у „Јобику“.

Подршку медијским радницима силом угашеног „Непсабадшага“ пружило је и неколико хиљада Будимпештанаца пред Парламентом на Тргу Кошут, а солидарност и жељу да помогну изразиле су и бројне новинско-издавачке куће широм Европе.

Жестоко (и поново) је реаговао и Брисел. „Слобода штампе сада је у великој опасности у Мађарској. У недемократским системима уобичајено је укидање новина које критикују власт и откривају случајеве корупције. Управо то се догодило ’Непсабадшагу’“, поручио је председник Народног савеза социјалиста и демократа (главне групе лево од центра) у Европском парламенту Ђани Питела, додајући да је позивање на финансијско стање новина – чист „изговор“. И представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић изјавила је да је затварање „Непсабадшага“ у Мађарској задало „тежак ударац“ медијским слободама у тој земљи. Она је оценила да је „тешко поверовати“ да је одлука о гашењу овог дневног листа искључиво пословне природе и додала да је погоршање медијске ситуације у Мађарској веома лош знак за земље које теже уласку у ЕУ.

И „Европска комисија изражава велику забринутост због суспендовања излажења ’Непсабадшага’“, изјавила је главни портпарол Маргаритис Скинас, док је Наталија Вандејстад (задужена за медијске и дигиталне теме) додала да ЕК располаже врло ограниченим средствима. Ако би у некој земљи чланици настале правне последице у вези са слободом медија, ЕК би једино могла да ступи у акцију подржавањем протестних иницијатива. И ништа друго!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *