Orbanova evropska pištaljka

viktor-orbanZa „Pečat“ iz Budimpešte Vlastimir Vujić

Mađarski premijer namerava da spreči sovjetizaciju Evropske unije

Velika bojazan vladajućeg Fidesa i premijera Mađarske Viktora Orbana da opozicione partije i organizacije civilnog društva 23. oktobra ne poremete svečano obeležavanje šest decenija od pobune u Mađarskoj protiv komunističkih vlasti – bila je više nego opravdana. Ne toliko iz ideoloških razloga, koliko zbog neuspelog referenduma protiv obaveznih izbegličkih kvota koji su vladajući desni konzervativci održali 2. oktobra, ali i zbog privatnog opozicionog lista „Nepsabadšag“ koji su ugasili šest dana kasnije. Protesti, održani u Budimpešti 16. oktobra, naslovljeni Kradu nam slobodu, neka lete (zbog prestanka izlaženja najtiražnijeg dnevnika i korumpirane vlasti, kako su naveli organizatori demonstracija protiv Orbanove vlade), mogli su se preneti na Košutov trg i devastirati svečanost koju je organizovao Fides.

[restrict]

ZVIŽDUCI I SUKOBI To se, uprkos do sada najbrojnijem obezbeđenju jednog zvaničnog skupa u Mađarskoj i – dogodilo. Među desetak hiljada Orbanovih pristalica (više od trećine je iz okolnih država u Budimpeštu stiglo organizovanim autobuskim prevozom) našlo se i oko dve hiljade njegovih protivnika (za tu priliku opremljenih pištaljkama koje su uprkos rigoroznoj kontroli uspeli da unesu na plato ispred Parlamenta gde se svečanost održavala). Salve zvižduka nijednog sekunda nisu prekidane za vreme Orbanovog govora, a svečanost je obilovala i neredima i tučama u kojima je povređeno preko trideset pristalica oba tabora.

GRANICE MAĐARSKE Braneći svoju antimigrantsku politiku pred prisutnima, premijer Orban je, aludirajući na pad Gvozdene zavese 1989. i na prošlogodišnje mađarsko podizanje bodljikave ograde na granicama sa Srbijom i Hrvatskom ne bi li se sprečio ulazak migranata, rekao: „Postojalo je doba kada smo dozvolili otvaranje granica kako bismo omogućili Nemcima da se sretnu s drugim Nemcima. Danas, 2016, moramo zatvoriti granice!“
Orban je okupljenima u Budimpešti poručio i da je „hiljadugodišnja istina da je u glavnim stvarima potrebno jedinstvo, a u ostalima sloboda i u svima ljubav“. Po njegovom mišljenju, treba se suprotstaviti nastojanjima da se Evropska unija pretvori u savremenu imperiju i da umesto saveza slobodnih evropskih nacija nastanu Ujedinjene države Evrope.
„Zadatak slobodoljubivih naroda Evrope je i danas taj – da spasu Brisel od sovjetizacije, od pokušaja da umesto nas drugi odlučuju s kime i kako da živimo u svojoj domovini. Mi, Mađari, hoćemo da ostanemo evropska nacija, a ne narodnost u Evropi. U tome ćemo, bez obzira na cenu, i – uspeti“, decidiran je na kraju bio premijer Mađarske Viktor Orban, čiji je počasni gost na komemorativnoj manifestaciji bio poljski predsednik Andžej Duda.

„Da speremo sramotu“

Opozicione partije i organizacije takozvanog civilnog društva koje su vodile (prilično uspešnu) kampanju protiv referenduma o obaveznim migrantskim kvotama 2. oktobra, tri nedelje kasnije (23. oktobra) na Trgu Blaha Lujze održale su velike antivladine demonstracije i podsetili se na heroje iz 1956. godine. Protest su naslovili – Da speremo sramotu – aludirajući na poznatu „Nacionalnu pesmu“ Šandora Petefija iz 1848. godine.

[/restrict]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *