Орбанова европска пиштаљка

viktor-orbanЗа „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић

Мађарски премијер намерава да спречи совјетизацију Европске уније

Велика бојазан владајућег Фидеса и премијера Мађарске Виктора Орбана да опозиционе партије и организације цивилног друштва 23. октобра не поремете свечано обележавање шест деценија од побуне у Мађарској против комунистичких власти – била је више него оправдана. Не толико из идеолошких разлога, колико због неуспелог референдума против обавезних избегличких квота који су владајући десни конзервативци одржали 2. октобра, али и због приватног опозиционог листа „Непсабадшаг“ који су угасили шест дана касније. Протести, одржани у Будимпешти 16. октобра, насловљени Краду нам слободу, нека лете (због престанка излажења најтиражнијег дневника и корумпиране власти, како су навели организатори демонстрација против Орбанове владе), могли су се пренети на Кошутов трг и девастирати свечаност коју је организовао Фидес.

[restrict]

ЗВИЖДУЦИ И СУКОБИ То се, упркос до сада најбројнијем обезбеђењу једног званичног скупа у Мађарској и – догодило. Међу десетак хиљада Орбанових присталица (више од трећине је из околних држава у Будимпешту стигло организованим аутобуским превозом) нашло се и око две хиљаде његових противника (за ту прилику опремљених пиштаљкама које су упркос ригорозној контроли успели да унесу на плато испред Парламента где се свечаност одржавала). Салве звиждука ниједног секунда нису прекидане за време Орбановог говора, а свечаност је обиловала и нередима и тучама у којима је повређено преко тридесет присталица оба табора.

ГРАНИЦЕ МАЂАРСКЕ Бранећи своју антимигрантску политику пред присутнима, премијер Орбан је, алудирајући на пад Гвоздене завесе 1989. и на прошлогодишње мађарско подизање бодљикаве ограде на границама са Србијом и Хрватском не би ли се спречио улазак миграната, рекао: „Постојало је доба када смо дозволили отварање граница како бисмо омогућили Немцима да се сретну с другим Немцима. Данас, 2016, морамо затворити границе!“
Орбан је окупљенима у Будимпешти поручио и да је „хиљадугодишња истина да је у главним стварима потребно јединство, а у осталимa слобода и у свима љубав“. По његовом мишљењу, треба се супротставити настојањима да се Европска унија претвори у савремену империју и да уместо савеза слободних европских нација настану Уједињене државе Европе.
„Задатак слободољубивих народа Европе је и данас тај – да спасу Брисел од совјетизације, од покушаја да уместо нас други одлучују с киме и како да живимо у својој домовини. Ми, Мађари, хоћемо да останемо европска нација, а не народност у Европи. У томе ћемо, без обзира на цену, и – успети“, децидиран је на крају био премијер Мађарске Виктор Орбан, чији је почасни гост на комеморативној манифестацији био пољски председник Анджеј Дуда.

„Да сперемо срамоту“

Опозиционе партије и организације такозваног цивилног друштва које су водиле (прилично успешну) кампању против референдума о обавезним мигрантским квотама 2. октобра, три недеље касније (23. октобра) на Тргу Блаха Лујзе одржале су велике антивладине демонстрације и подсетили се на хероје из 1956. године. Протест су насловили – Да сперемо срамоту – алудирајући на познату „Националну песму“ Шандора Петефија из 1848. године.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *