Nagrade olimpijcima u petak

Aleksandar Vucic 660 x 330Premijer Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će srpski sportisti koji su osvojili medalje na Olimpijskim igrama u petak dobiti novčane nagrade. Vučić je na konferenciji za novinare rekao i da ne želi da odgovara “raznim ološima koji vređaju naše olimpijce”. “Želim da čestitam sportistima, to su njihovi rezultati i ja zato nisam bio na utakmicama i masovnim dočecima, jer nikada nisam hteo da se kitim tuđim perjem. Ja sam jedan od retkih koji je pogodio koliko medalja će osvojiti. Ja sam rekao osam i toliko su osvojili. Zato što znamo koliko vrede i koliko je država uložila u te sportiste”, rekao je Vučić. On je dodao da nije razumeo da li se našao među optuženima kada na početku takmičenja nije bilo osvojenih medalja.

“Nisam razumeo da li smo optuživani kad nije bilo medalje. Govorili su Toma je baksuz, Vučić nije dao pare, a kad su osvojili opet su usledile kritike. Kritikuju me kada odem u Moslkvu – kažu vraća nas u 19. vek, kada odem u SAD onda sam izdajnik…”, rekao je premijer.

“Ali ja sam na to u Srbiji navikao i naučio sam to”, rekao je Vučić i istakao da ne želi da odgovara “raznom ološu”, koji je u stanju da vređa olimpijce zato što im se ne sviđa njihov stav po određenim pitanjima.

“Ne želim da odgovaram raznom ološu koji vređa naše olimpijce. Neći da odgovaram raznim ološima koji su se obrušili na Davora Štefaneka i Ivanu Španović. Alal vera, majstori”, rekao je Vučić.

“Hoću da uđem u ozbiljnu debatu o finansiranju sporta”, poručio je Vučić.

Vučić je objasnio da je “ološima, bednicima i jadnicima nazvao sve one koji su brutalno vređali Ivanu Španović, Davora Štefaneka i Andriju Prlainovića”.  Premijer je rekao da će olimpijcima biti isplaćeno oko tri miliona evra.

“Želim da kažem da od kada sam premijer sve nagrade sportistima su isplaćene u rekordnom roku, roku od sedam dana. To nije pitanje odnosa prema sportu, već prema građanima Srbije. Imamo dobro stanje finansija. Ja vam obećavam da će svim olimpijcima u petak biti isplaćen novac, ukupno oko tri miliona evra”, kazao je Vučić.

On je dodao da su nagrade uvećane.  Vučić je rekao i da je država preko Olimpijskog komiteta izdvojila više od osam miliona evra za pripreme olimpijaca.

“To je onoliko koliko država može. Možda može i više, ali mi recite odakle, ali da mi posle ne kažete da podržavate štrajkače”, rekao je Vučić i naglasio da veruje da će Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine osvojiti 15 medalja, jer će biti pripremljena za to.

On je istakao da Srbija sada ima najbolje uslove u regionu Zapadnog Balkana i da u to nema sumnje.

Vučić je precizirao da će Srbija za zlatnu medalju izdvojiti 40.000 do 45.000 evra, za srebrnu i bronzanu medalju od 30.000 do 35.000 evra, ali i podsetio da država izdvaja i 166.000 dinara mesečno za nacionalne penzije.  Vučić je rekao da je uveden sistem da jedan čovek može da obavlja samo jednu funkciju u sportu i da veruje da se to, uz jedan izuzetak, doslovno sprovodi.  Takođe, nijedan savez ili klub ne može da dobije više od 20 odsto, danas se finansiraju mali sportovi i lokalne samouprave moraju da ulažu više u sport, a ne samo u fudbal, što je ranije služilo za malverzacije.

“Uveli smo i to da visina članarine ne može za maloletne sportiste da bude veća od deset odsto od prosečne zarade u Srbiji”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da postoji falinka u sistemu sporta za koju, kaže, nije kriv ministar sporta, već on lično i vlada, a to je činjenica da niko nije za privatizaciju u sportu.

Hoću u svakom trenutku da zaštitim državu i vladu, tamo gde nije kriva, ma kako to ne bilo popularno, i neću da dozvolim nemoralnim i nečasnim ljudima da vređaju naše najbolje sportiste samo zato što misle drugčije od njih, rekao je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

“Svako ko je Andriji Prlainoviću rekao “zlato u blato” je “ološ elita”, poručio je Vučić na konferenciji za novinare odgovarajući na kritike da je u svojim izjava uvredio upravo ovog vaterpolistu.

“To što ste možda smatrali uvredama, objasnio je, nije se odnosilo ni na jednog sportistu, već, kako je naveo, na Pajtića i druge koji su govorili da su olimpijci “uprkos nama osvojili su tolike medalje”, a govorio sam i o ljudima sa RTS-a, jer ću tražiti da utvrdimo koliku su ekipu poslai u Rio i koliko je to koštalo građane.

“Tri puta sam rekao da će biti osam medalja, a kada se sve zavrsilo, rekli su da je to uteha za bedni narod”, primetio je Vučić i zapitao da li isto tako govore da su američke medalje uteha zbog rasnih nereda, da su britanske zamena i uteha za Bregzit…

“O čemu se ovde radi, kakva crna uteha?! Srbija je sve uspešnija, sa sve više pobedničkog, nego gubitničkog mentaliteta”, rekao je premijer.

On je, “obraćajući” se Andriji Prlainoviću, rekao:

“Svaka čast Andrija, kapa dole, ti si genije, jedan od najboljih sportista svih vremena, ne moram u svemu s tobom da se slažem, ali ću to na civilizovan način da iznesem”.

“Ali, da prihvatim da onaj ološ koji po ceo dan smo soli pamet i vređa nase najistaknutje sportiste, jer ne prihvataju da misle isto kao oni, najbrutalnijim ličnim uvredama, pa misle imaju pravo, mi smo ti koji su elita, a u cemu ste elita, u neradu i mrznji…”.

Oni su, kaže, navijali protiv ove zemlje, jer su mislili da je to njihova šansa da pokažu da je drazava neuspešna, a kada su naši sportisti uspeli, onda su pokušali da dokažu da država nije zaslužna.

Premijer je poručio i  da nema bolje reči za sve koji su loše govorili o srpskim sportistima, ljudima koji su Srbiji na olimpijskim igrama doneli medalje, te da takve može samo da nazove ološem i bednicima.

“Ološem, bednicima i jadnicima sam nazvao sve one koji su tako nazvali naše sportiste. A, to su slabe i nedovoljno snažne reči”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare i istakao da je jedini u ovoj zemlji koji ima petlju da “popu kaže da je pop”, i da tom ološu kaže šta je.

Vučić je na opasku da je “ološ” prejak izraz potražio savet kojim izrazom da ga zameni, a zatim prihvatio sugestiju da to bude “nečasni i nemoralni ljudi”, kojima će, dodao je, biti spreman uvek da odgovori.

Vučić: Alal vera majstori, bežite ološi

Vučić je čestitao srpskim osvajačima medalja na letnjim Olimpijskim igrama u Brazilu i naglasio da je to plod njihovog talenta i truda, ali i sistemskog pristupa države.

„Čestitam sportistima, jer su svoju zemlju predstavljali na najbolji mogući način”, podvukao je on i najavio da će im novčane nagrade od države, kao što je obećano, biti isplaćene do petka, u ukupnoj visini od nešto više od 3 miliona evra.

Vučić je, na konferenciji za štampu, kazao da, za razliku od onih koji žele te uspehe da predstavljaju kao svoje rezultate, on to ne želi da čini i zato nije prisustvovao sportskim manifestacijama, pa neće ni prisustvovati masovnim dočecima, pošto neće da se kiti tuđim perjem.

On je naglasio da nije slučano pogodio broj medalja, podsetivši da je na tri konferencije za štampu, govorio da će naši sportisti osvojiti osam medalja.

„Bilo je osam, jer znamo šta smo očekivali, kolike su mogućnosti sportista, ali i šta je država uradila. Spreman sam da prihvatim ozbiljnu debatu van sporta i moja obaveza je da kažem koliko je Srbija ulažila novca”, naglasio je Vučić.

On je istakao da nije razumeo što, kada nije bilo medalja, predsednika Srbije Tomislava Nikolića optuživali da je baksuz, a njega kao šefa vlade zato što nije davao pare.

„Ne mislim da se pravdam raznom ološu. Hoću da uđem u ozbiljnu debatu. Raznovrsnom ološu iz različitih sfera društvenog života, kojem smetaju ljudi koji nisu patološki ostrašćeni”, poručio je Vučić izvinivši se Davora Štefaneku i Ivani Španović što su morali da trpe tu ološ.

„Za nas su svi sportisti isti. Nećemo da pravimo razliku između Davora i Ivane ili bilo kod drugog. Alal vera šampioni, majstori. Hvala na medaljama”, naglasio je on dodajući da sportisti imaju pravo da kažu šta žele i šta misle.

Vučić je naveo da je od 2000. godine Srbija osvojila 201 medalju na olimpijskim igrama, a u poslednje godine 84 medalje.

“Da li vi mislite da je to slučajno”, upitao je Vučić.

On je naveo da će više od tri miliona evra biti isplaćeno olimpijcima sa medaljama i to do petka, što do sada nikada nije bio slučaj.

Vučić je rekao i da je država preko Olimpijskog komiteta izdvojila  više od osam miliona evra za pripreme olimpijaca.

“To je onoliko koliko država može. Možda može i više, ali mi recite odakle, ali da mi posle ne kažete da podržavate štrajkače”, rekao je Vučić, i naglasio da veruje da će Srbija na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine osvojiti 15 medalja, jer će biti pripremljena za to.

On je istakao da Srbija sada ima najbolje uslove u regionu Zapadnog Balkana i da u to nema sumnje.

Vučić je precizirao da će Srbija za zlatnu medalju izdvojiti 40 do 45.000 evra, za srebrnu i bronzanu medalju od 30 do 35.000 evra, ali i podsetio da država izdvaja i 166.000 dinara na mesečnom nivou za nacionalne penzije.

Vučić je rekao da je uveden sistem da jedan čovek može da obavlja samo jednu funakciju u sportu i da veruje da se to, uz jedan izuzetak, doslovno sprovodi.

Takođe, nijedan savez ili klub ne može da dobije vise od 20 odsto, danas se finansiraju mali sportovi i lokalne samouprave moraju da ulaže više u sport, a ne samo u fudbal, što je ranije služio za malverzacije.

“Uveli smo i to da visina članarine ne može za malolentne sportiste da bude veća od deset odsto od prošečne zarade u Srbiji”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da postoji falinka u šitemu sporta za koju, kaže, nije kriv ministar sporta, već on lično i vlada, a to je činjenica da niko nije za privatizaciju u sportu.

On je poručio da sada imaju priliku da viču „Vučiću pederu”, a da će on svaki sledeći put dobijati još više glasova.

„Od kada sam premijer sve nagrade su isplaćene za vrhunski sport u rekordnom roku od sedam dana. Nije to pitanje odnosa prema sportu, već poštovanja prema građanima Srbije. Kada se da nalog trezoru sve se uplaćuje u jednom danu, a to je jer imamo dobro stanje javnih finansija”, objasnio je Vučić.

On je podsetio da su nagrade za individualne sportiste uvećane za 10.000 evra, a za koletivni sport 5.000 evra.

Sportskim savetima vlada je isplatila novac, što je sistemska stvar, već u januaru, što do sada nikada nije bio slučaj.

Sredstva koje sportisti dobijaju od Olimpijskog komiteta su naša sredstva, podsetio ej on dodajući da država finansira saveze i reprezentaciju, a ne klubove.

S tim u vezi je pomenuo da je laž da se ugasio KK Vojvodina, dodajući da se ugasio klub koji je služio za pranje novca jedne političke stranke, čiji su funkcioneri formirali klub, a čija partija je vladala Vojvodinom 16 godina.

Vučić: Neću da odgovaram ološu

Vučih je primetio da je bio optuživan kad nije bilo medalja u Riju, a govorili su – kriv je Toma zato što je baksuz i Vučić što ništa nije dao, ali, kriv je Vučić i kad su medalje stigle.

“Kad odem u Moskvu, kažu vraćam Srbiju u 19. vek i devedesete, a kad odem u Brisel i i Vašington onda sam veleizdajnik, koji dogovara predaju naših teritorija”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je dodao da nikako ne razume kako to da šta god da uradi nikada nije dobro.

“Ali, ja sam na to u Srbiji navikao i naučio sam to”, rekao je Vučić i istakao da ne želi da odgovara “raznom ološu”, koji je u stanju da vređa olimpijce zato što im se ne sviđa njihov stav po određenim pitanjima.

“Toj vrsti ološa nikad neću da odgovaram, ali hoću da uđem u ozbiljnu debatu o finansiranju sporta”, porucio je Vučić.

Vučić: Od RTS me zanima samo koliko troše našeg novca

Vučić je oštro kritikovao one koji su samo imali loše i negativne komentare tokom Olimpijade, posebno pominjući RTS kao javni servis, za koji je ponovio da i dalje tamo neće gostovati.

“O nekima na javnom servisu me je sramota i da govorim. Svi građani ih plaćaju da bi oni širili mržnju prema pojedincima ili vladi samo zato što ne mislimo kao oni. Ja na RTS ne idem već 4 do 5 meseci i neću ni da idem. Vodite politiku kakvu hoćete, osim što nam uzimate stalno sve više para”, objasnio je Vučić apelujući na javni servis da ne zabrani odgovore.

Obrativši se kritičarima s javnog servisa, premijer je upitao: 

“Što se nisi odrekao visokih dnevnica pa da uložimo za bazene. Potrpao si pare za odlazak u Brazil u svoje džepove, a nisi se odrekao za bazene, koji tvrdiš da nedostaju”.

“Ne prihvatam ocene primitivnog ološa, koji samo misli da uvredama može da reši sve”, ponovio je Vučić, a upitan da li će gostovati na RTS-u, ponovio da neće, ali i da nije s njima u svađi. 

“Nije u pitanju svađa, poštujem što su javni serrvis, nažalost pojedini urednici se ponašaju kao političke persone, sami ste svedoci tome, vidite šta rade u programu. A ja imam pravo kao ličnost da se s  tim ne slažem: Jel’ ih neko dira, sede tu, ko ih je postavio ne znam, DS ili neko drugi, sede tamo već četiri godine i pre toga još deset. Neka rade svoj posao, mene jedino interesuje koliko su para potrošili. Neka pričaju o meni i vladi šta hoće, ja ću da uzvraćam”, poručio je Vučić.   

Kako je rekao, pravo je građana da znaju kolike su dnevnice pojedinih ljudi s javnog servisa, kolike su im dnevnice, koliko troše na taksi. 

“Sve to treba da se pokaže narodu, jer to plaćaju građani, kao i bazene, koje oni neće da vide: Isto tako oni su obavezni da nam odgovore, kao što ja odgovaram vama ovde”, poručio je Vučić, koji je, na opasku da je “ološ” prejak izraz, potražio savet kojim izrazom da ga zameni, a zatim prihvatio sugestiju da to bude “nečasni i nemoralni ljudi”, kojima će, dodao je, biti spreman uvek da odgovori.   

Biće veće plate, razgovori u septembru ili oktobru

Ima prostora za povećanje plata u javnom sektoru, izjavio je danas premijer Aleksandar Vučić, istakavši da će Vlada Srbije u septembru ili oktobru krenuti u razgovore sa MMf-om o tom povećanju.

Za koliko procenata veću mesečnu zaradu mogu da očekuju zaposleni u javnom sektoru, premijer nije mogao da precizira, ali je rekao da veruje da će biti u većem procentu nego što je bilo prethodno povećanje,

“A ni prošli put povećanje nije bilo malo”, podvukao je na konferenciji u vladi Srbije.

Vučić je istakao da vlada ima prostora, a kako je naveo, veruje da za to ima i snage.

U tom smislu on je rekao da je poslednji fiskalni rezultat nakon osam meseci, što je, primetio je, dve trećine godine, budžet u suficitu od preko 20 milijardi dinara.

“Imamo suficit nakon od 12 meseci. To je dve trećine godine, a na kraju godine ćemo verovatno imati za najmanje 95 do 100 milijardi dinara bolji rezultat od onoga što je predviđeno kao dobar rezultat i što je dogovreno sa MMf”, objasnio je premijer.

On je rekao da će neki reći i “zašto se hvalimo i slušamo to, neki ne žive bolje”, ali neki, primetio je i žive bolje.

Primera radi, rekao je on, prosečna plata je 3,9 odsto veća u junu.

Vučić je izjavio da je stopa nezaposlenosti prvi put pala ispod 18 odsto, a da će najniža stopa nezaposlenosti biti od 2017. godine.

Vučić: Oformićemo ministarski tim za IT sektor

Vlada Srbije će oformiti ministarski tim, na čije će čelo biti predložena ministarka Ana Brnabić, a koji će se baviti isključivo IT sektorom kako bi se izvoz u toj oblasti povećao sa 410 miliona evra na više od dve milijarde u roku od dve godine, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, na konferenciji za medije, rekao da Srbija od 2007. ima najnižu stopu nezaposlenosti, odnosno da je pala prvi put ispod 16 odsto.

“Tome je doprineo ne samo rast ekonomije, već i bolji rad inspektora za rad, koji su sa sivog i crnog sektora uspeli da ga uvedu u legalne tokove. Tome je doprinelo i prijavljivanje sezonskih radnika”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima stopa zaposlenosti je povećana za 3,2 procentna poena u odnosui na prethodni kvartal i na isti kvartal prošle godine.

“To će se povećati u oktobru na ispod 17 odsto i verujemo da stopa nezaposlenosti u Srbiji neće prelaziti tih 17 odsto”, rekao je Vučić.

On je dodao da je cilj Vlade Srbije da posle četiri godine mandata prosečna stopa nezaposlenosti bude na niovu zemalja Evropske unije – 11,5 odsto.

“Verujem da ćemo to uspeti da ostvarimo”, rekao je Vučić.

Premijer je istakao i da je zaposlenost mladih povećana na 19,7 odsto, dok je u istom kvartalu prošle godine to iznoslilo 16 odsto.

Minimalne plate veće bar za 1.000 dinara

Premijer je izjavio da očekuje da će dogovor o povećanju minimalne cene rada biti postignut, kao i da će oni koji najmanje zarađuju moći da računaju na bar 1.000 veću platu.

“Preliminarne razgovore oko minimalne cene rada smo već obavili”, rekao je on na konferenciji u Vladi Srbije.

Vučić je rekao da se nada da će dogovor sa poslodavcima biti postignut, te da najmanje plate mogu da budu veće bar za oko 1.000 dinara.

“To znači  da će najsiromašniji, koji najteže žive, dobiti neku vrstu 13. plate. A to su ljudi koji se najmanje žale i kukaju a vredno rade”, istakao je on.

Vučić je rekao da očekuje dogovor i sa sindikatima, i zahvalio se na korektnosti.

“Ovi pomaci su od velikog zbnačaja”, rekao je.

Od RTS me zanima samo koliko troše našeg novca

Vučić je oštro kritikovao one koji su samo imali loše i negativne komentare tokom Olimpijade, posebno pominjući RTS kao javni servis, za koji je ponovio da i dalje tamo neće gostovati.  “O nekima na javnom servisu me je sramota i da govorim. Svi građani ih plaćaju da bi oni širili mržnju prema pojedincima ili vladi samo zato što ne mislimo kao oni. Ja na RTS ne idem već 4 do 5 meseci i neću ni da idem. Vodite politiku kakvu hoćete, osim što nam uzimate stalno sve više para”, objasnio je Vučić apelujući na javni servis da ne zabrani odgovore. Obrativši se kritičarima s javnog servisa, premijer je upitao:

“Što se nisi odrekao visokih dnevnica pa da uložimo za bazene. Potrpao si pare za odlazak u Brazil u svoje džepove, a nisi se odrekao za bazene, koji tvrdiš da nedostaju”.

“Ne prihvatam ocene primitivnog ološa, koji samo misli da uvredama može da reši sve”, ponovio je Vučić, a upitan da li će gostovati na RTS-u, ponovio da neće, ali i da nije s njima u svađi.

“Nije u pitanju svađa, poštujem što su javni serrvis, nažalost pojedini urednici se ponašaju kao političke persone, sami ste svedoci tome, vidite šta rade u programu. A ja imam pravo kao ličnost da se s  tim ne slažem: Jel’ ih neko dira, sede tu, ko ih je postavio ne znam, DS ili neko drugi, sede tamo već četiri godine i pre toga još deset. Neka rade svoj posao, mene jedino interesuje koliko su para potrošili. Neka pričaju o meni i vladi šta hoće, ja ću da uzvraćam”, poručio je Vučić.

Kako je rekao, pravo je građana da znaju kolike su dnevnice pojedinih ljudi s javnog servisa, kolike su im dnevnice, koliko troše na taksi.

“Sve to treba da se pokaže narodu, jer to plaćaju građani, kao i bazene, koje oni neće da vide: Isto tako oni su obavezni da nam odgovore, kao što ja odgovaram vama ovde”, poručio je Vučić, koji je, na opasku da je “ološ” prejak izraz, potražio savet kojim izrazom da ga zameni, a zatim prihvatio sugestiju da to bude “nečasni i nemoralni ljudi”, kojima će, dodao je, biti spreman uvek da odgovori.

Vlada više neće komentarisati izjave iz Hrvatske

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu je žao što hrvatski zvaničnici neće da sagledaju činjenice i pogledaju istini u oči i poručio da će od danas članovi vlade Srbije da se uzdržavaju od bilo kakvih reakcija na izjave koje dolaze iz Hrvaske na račun Srbije.

“Ne zato što smo ih se uplašili, već zato što želimo da prestanu sa politikom u kojoj hoće Hrvatsku i Srbiju da predstave kao dve nedorasle i nezrele države koje igraju ping pong”, rekao je Vučić na konferenciji za novianre.

On je rekao da mu je žao što zvaničnici Hrvatske neće da se odreknu te vrste fašističke prošlosti, koja je ispoljena u njihovim komentarima na godišnjice stradanja Srba koje smo ovih dana obeležili, te da kažu da nisu saglasni sa tim i da je najstrašnije osuduju te zločine.

“Ne tražimo da kažu da je to bio genocid, iako jeste, već samo da izraze saučešhe i kajanje porodicama žrtava, a ne da osuđuju u svojim izjavama unuke žrtava, a veličaju dede dzelate”, rekao je Vučić.

Politika regionalnog mira i stabilnosti i zaštita suvereniteta su zaštitni znak politike Vlade Srbije, rekao je premijer.

“Nastavićemo da negujemo dobrosusedske odnose politikom punog očuvanja mira i stabilnosti na celoj srpskoj teritoriji, ali i sa politikom očuvanja punog suvereniteta i integriteta naše države – rekao je premijer.

Vučić je istakao da je Srbija na najpristojniji mogući način odgovorila na sve provokacije iz Hrvatske.

“Neka nastave da vređaju, govoreći više o sebi nego o nama, a mi ćemo gurati svoju ekonomiju kako bismo im se suprotstavili najboljim rezultatima. Svaku našu pobedu, uspeh i rast oni doživljavaju kao sopstveni poraz, nažalost, i zato razumem da ih najviše sekira da Srbija ima, iako mnogo zaostajemo za njima, godinama, pa i decenijama, da Srbija ima veći rast od Hrvatske i da će u budućnosti Srbija brže da napreduje”, rekao je Vučić.

On je naveo da Srbija želi da nastavi takav trend u budućnosti, da sarađuje sa Hrvatskom, da ima bolje odnose u regionu, jer, što Hrvatska bude bolje živela, i građani Srbije će imati od toga korist.

Vučić je rekao da mu je žao što zvaničnici Hrvatske neće da se odreknu te vrste fašističke prošlosti, koja je ispoljena u njihovim komentarima na godišnjice stradanja Srba koje smo ovih dana obeležili, te da kažu da nisu saglasni sa tim i da je najstrašnije osuduju te zločine.

“Ne tražimo da kažu da je to bio genocid, iako jeste, već samo da izraze saučešhe i kajanje porodicama žrtava, a ne da osuđuju u svojim izjavama unuke žrtava, a veličaju dede dzelate”, rekao je Vučić.

 

Vučić je rekao da su svi bili svedoci brutalnih napada na Srbiju i organizovanih napada u različitim međuanrodnim forumima i institucijama, koje je vodila Hrvatska protiv Srbije.

“A mi smo uvek govorili istinu i nijedne reči se ne odričemo. Govorili smo o stradanju u Gradini, Jadovnu, Jasenovcu, o Oluji, svim srpskim stratištima…”, rekao je Vučić.

On je rekao da Srbija stoji iza svake reči i da će to činiti i u budućnosti.

Citirajući izjavu hrvatskog ministra Mira Kovača o njegovom govoru u Gradini, Vučić je upitao šta je to neistinito rekao, te istakao da nije govorio u metaforama, jer se sve ono o čemu je pričao Srbima zaista i dogodilo.

“To nisu nikakve metafore, na žalost, voleo bih da jesu, to su činjenice i stvarne stvari koje su se događale za vreme ustaške vladavine. Ni o kakvim metaforama nisam govorio, nije bilo prenesenog značenja, već činjenica”, podvukao je premijer.

Mir i stabilnost zaštitni znak Srbije

Vučić je da će Srbija nastaviti sa politikom očuvanja punog mira i stabilnosti, te da će nastaviti da zida i gradi odnose posebno sa Albanijom i Bosnom i Hercegovinom.

On je, na konferenciji za štampu, naglasio da će Vlada Srbije sa predstavnicima drzgih zemalja, posebno navodeći Albaniju i Bosnu i Hercegovinu, da zida i gradi, uprkos brojnim i nagomilanim problemima, regionalnu stabilnost.

Kako je rekao, politika mira i stabilnosti zaštitni je znak Vlade Srbije, koliko i su i zaštita suvereniteta i slobode.

Vučić je naglasio da nije reagovao na lične uvrede koje su kandidati za premijera Hrvatske iznosili u duelu, poželevši im puno uspeha u izbornoj trci, ali je i primetio da Srbija danas ima veći rast od Hrvatske i da će u budućnosti brže napredovati.

“Želimo da takav trend nastavimo i u budćnosti, ali ujedno težimo na saradnju sa Hrvatskom, jer ako u Hrvatskoj budu bolje živeli uveren sam da će građani Srbije imati koristi od toga”, poručio je premijer.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *