Mudrost i akcija

dragomir-antonic-BWDragomir Antonić 

Reč akcija ušla je u opštu upotrebu pre petnaestak godina. Dotle smo imali rasprodaje, robu na sniženju. Danas su akcije stigle ne samo u prodavnice već i u naše susedstvo gde se odigrava akcija rušenja vlasti ili na granice Rusije gde se sprovodi NATO akcija

Na Zapadu ništa novo. Pretnje, uvrede i udaranje u ratne talambase postali su uobičajena svakodnevica. O Srbima se priča sve najgore, o Rusima još gore. Svakom ko je učinio zločin prema Srbima i pravoslavlju evrounijatska mafijaška zajednica odala je počast.

 

NIKO SE NE SETI JASENOVCA Ovih dana na velika zvona u Briselu je otvorena izložba posvećena liku i delu ratnog zločinca Alojzija Stepinca. Izložbu je otvorila potpredsednik Evropskog parlamenta gospođa Marejd Makginis. Niko se u tom nazoviparlamentu nije setio da pomene Jasenovac, Jastrebarsko, Jadovno, Staru Gradišku ili bilo koji drugi logor gde su istrebljivana, klana i ubijana deca, žene, mladi i stari samo zato što su bili pravoslavne vere i odazivali se na ime Srbin, Srpkinja.

[restrictedarea]

U Briselu, koji se lažno predstavlja kao centar za ravnopravnost među ljudima i narodima, veliča se ubica pravoslavnih za zločine učinjene uz blagoslov i otvorenu podršku Vatikana koji bi danas da unijati pravoslavne i završi posao koji su zajednički počeli ratni zločinci Ante Pavelić i Alojzije Stepinac. Za zločine Paveliću su od pape Pija 12 stizale blagoslovene krunice. Papa je preko kardinala Maglionea poručio ustaškom poslaniku u Rimu Rušinoviću da „što se tiče povratnika, to jest pokatoličenih, Sveta Stolica se tome veseli, a Hrvatska pak može to politički iskoristiti“ (Šime Belan, Pavelić, Zagreb, 1952, str. 128).

Sveta stolica se tih godina veselila pokrštavanju pravoslavnih Srba i njihovom hrvaćenju. Danas dvoglavi Vatikan zvanično ćuti, ali podržava progone pravoslavnih  Srba u Hrvatskoj i njihovo ponovno pokrštavanje. Nikakve razlike u ponašanju Rimske kurije u doba NDH i danas. U namerno zaboravljenoj knjizi dr Nikole Nikolića Jasenovački logor postoji zapis o zločinima koje je rimokatolički sveštenik Miroslav Filipović Majstorović činio. Jedan stravičan primer objavljuje i Šime Belan u navedenoj knjizi na strani 94. „U selu blizu Banja Luke gde je učiteljica bila Mara, sestra Stipe Šunjića i koju lično znam (…) obučen u fratarski habit, ušao je Filipović u razred s ustaškom kapom na čelu, u pratnji nekoliko ustaša. Tražio je od nje da odvoji pravoslavnu decu od katoličke i muslimanske. Kad je to učinila, ne sluteći ništa zla, on je poklao pravoslavnu decu naočigled i vrisak malih drugova.“

Znam da je mučno čitati ove reči, ali nažalost moramo, jer se veliko zlo sprema i nemojmo se zavaravati da se neće ponovo pojaviti neki fra Filipović.

 

AKCIJA PREBIVA NA ZAPADU Na Istoku stanuje mudrost, a na Zapadu prebiva akcija – govorili su naši preci. O mudrosti nije potrebno trošiti reči. Ona je tiha, smirena i tek pažljivom posmatraču vidljiva. Kad se vidi, onda se i oseti. Čoveku bude i lepše i lakše. Sa akcijom je sve drugačije. Gromoglasna je, vidljiva na svakom mestu, prati na svakom koraku i skoro uvek je prevarna. Ne verujete? Pogledajte oko sebe i videćete izloge izlepljene rečju AKCIJA, uđete u prodavnicu a prodavci vam glasno kažu: AKCIJA. Uključite televiziju, usred programa prekid, zvučni vrisak: AKCIJA. Akcija za sve i svakog. Uključite se u AKCIJU, platite i kad dođete kući, vidite da ono što ste kupili ne odgovara onom o čemu su vam govorili na AKCIJI. Jedino ste novce potrošili.

Razmislite kad su se AKCIJE pojavile. Pre petnaestak godina. Dotle smo imali rasprodaje, robu na sniženju. Jasna reč za jasnu radnju. Ništa dvosmisleno. Danas su stigle AKCIJE i to ne samo u prodavnice već i u naše susedstvo gde se odigrava AKCIJA rušenja vlasti inače izabrane na narodnim izborima. I Savamala vam je svojevrsna AKCIJA. Prema svecu i tropar, kaže narodna poslovica. Tako vam je i sa AKCIJAMA. U prodavnicama hrane su AKCIJE za penzionere, za male države AKCIJE su na trgovima i ulicama, a za veće države vojni NATO bataljoni dovučeni su na Istok i ruske granice radi AKCIJE protiv ruske opasnosti. Kako će se sve navedene AKCIJE završiti, zavisi od naše mudrosti, znanja i razumevanju šta se oko nas dešava, zašto i kakav im je krajnji cilj. Mislite svojom glavom i mnoge stvari će vam biti jasne. Upitajte se zašto je reč AKCIJA svuda prisutna, znaju je i mala deca, a reč MUDROST je nekako iščilela iz javnog govora. Sačuvala se izgleda, kod malo ljudi i u starim knjigama. Čitajte, čuvajte i što češće u razgovorima koristite reči: mudrost, čast, pravoslavlje, poštenje, moral, ljubav, milosrđe, pokajanje, oproštenje, iscelenje… Čuvajmo se od poganih jezika i poganih reči. Ko razume – shvatiće.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *