Мудрост и акција

dragomir-antonic-BWДрагомир Антонић 

Реч акција ушла је у општу употребу пре петнаестак година. Дотле смо имали распродаје, робу на снижењу. Данас су акције стигле не само у продавнице већ и у наше суседство где се одиграва акција рушења власти или на границе Русије где се спроводи НАТО акција

На Западу ништа ново. Претње, увреде и ударање у ратне таламбасе постали су уобичајена свакодневица. О Србима се прича све најгоре, о Русима још горе. Сваком ко је учинио злочин према Србима и православљу евроунијатска мафијашка заједница одала је почаст.

 

НИКО СЕ НЕ СЕТИ ЈАСЕНОВЦА Ових дана на велика звона у Бриселу је отворена изложба посвећена лику и делу ратног злочинца Алојзија Степинца. Изложбу је отворила потпредседник Европског парламента госпођа Марејд Макгинис. Нико се у том назовипарламенту није сетио да помене Јасеновац, Јастребарско, Јадовно, Стару Градишку или било који други логор где су истребљивана, клана и убијана деца, жене, млади и стари само зато што су били православне вере и одазивали се на име Србин, Српкиња.

[restrictedarea]

У Бриселу, који се лажно представља као центар за равноправност међу људима и народима, велича се убица православних за злочине учињене уз благослов и отворену подршку Ватикана који би данас да унијати православне и заврши посао који су заједнички почели ратни злочинци Анте Павелић и Алојзије Степинац. За злочине Павелићу су од папе Пија 12 стизале благословене крунице. Папа је преко кардинала Маглионеа поручио усташком посланику у Риму Рушиновићу да „што се тиче повратника, то јест покатоличених, Света Столица се томе весели, а Хрватска пак може то политички искористити“ (Шиме Белан, Павелић, Загреб, 1952, стр. 128).

Света столица се тих година веселила покрштавању православних Срба и њиховом хрваћењу. Данас двоглави Ватикан званично ћути, али подржава прогоне православних  Срба у Хрватској и њихово поновно покрштавање. Никакве разлике у понашању Римске курије у доба НДХ и данас. У намерно заборављеној књизи др Николе Николића Јасеновачки логор постоји запис о злочинима које је римокатолички свештеник Мирослав Филиповић Мајсторовић чинио. Један стравичан пример објављује и Шиме Белан у наведеној књизи на страни 94. „У селу близу Бања Луке где је учитељица била Мара, сестра Стипе Шуњића и коју лично знам (…) обучен у фратарски хабит, ушао је Филиповић у разред с усташком капом на челу, у пратњи неколико усташа. Тражио је од ње да одвоји православну децу од католичке и муслиманске. Кад је то учинила, не слутећи ништа зла, он је поклао православну децу наочиглед и врисак малих другова.“

Знам да је мучно читати ове речи, али нажалост морамо, јер се велико зло спрема и немојмо се заваравати да се неће поново појавити неки фра Филиповић.

 

АКЦИЈА ПРЕБИВА НА ЗАПАДУ На Истоку станује мудрост, а на Западу пребива акција – говорили су наши преци. О мудрости није потребно трошити речи. Она је тиха, смирена и тек пажљивом посматрачу видљива. Кад се види, онда се и осети. Човеку буде и лепше и лакше. Са акцијом је све другачије. Громогласна је, видљива на сваком месту, прати на сваком кораку и скоро увек је преварна. Не верујете? Погледајте око себе и видећете излоге излепљене речју АКЦИЈА, уђете у продавницу а продавци вам гласно кажу: АКЦИЈА. Укључите телевизију, усред програма прекид, звучни врисак: АКЦИЈА. Акција за све и сваког. Укључите се у АКЦИЈУ, платите и кад дођете кући, видите да оно што сте купили не одговара оном о чему су вам говорили на АКЦИЈИ. Једино сте новце потрошили.

Размислите кад су се АКЦИЈЕ појавиле. Пре петнаестак година. Дотле смо имали распродаје, робу на снижењу. Јасна реч за јасну радњу. Ништа двосмислено. Данас су стигле АКЦИЈЕ и то не само у продавнице већ и у наше суседство где се одиграва АКЦИЈА рушења власти иначе изабране на народним изборима. И Савамала вам је својеврсна АКЦИЈА. Према свецу и тропар, каже народна пословица. Тако вам је и са АКЦИЈАМА. У продавницама хране су АКЦИЈЕ за пензионере, за мале државе АКЦИЈЕ су на трговима и улицама, а за веће државе војни НАТО батаљони довучени су на Исток и руске границе ради АКЦИЈЕ против руске опасности. Како ће се све наведене АКЦИЈЕ завршити, зависи од наше мудрости, знања и разумевању шта се око нас дешава, зашто и какав им је крајњи циљ. Мислите својом главом и многе ствари ће вам бити јасне. Упитајте се зашто је реч АКЦИЈА свуда присутна, знају је и мала деца, а реч МУДРОСТ је некако ишчилела из јавног говора. Сачувала се изгледа, код мало људи и у старим књигама. Читајте, чувајте и што чешће у разговорима користите речи: мудрост, част, православље, поштење, морал, љубав, милосрђе, покајање, опроштење, исцелење… Чувајмо се од поганих језика и поганих речи. Ко разуме – схватиће.

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *