Izlog knjige

Istorija filmaDejvid Parkinson
ISTORIJA FILMA
„Dereta“, Beograd, 2014

U ovoj dinamičnoj, poučnoj i savremenoj analizi sedme umetnosti Dejvid Parkinson prikazuje razvoj pokretnih slika od najranijih predstava senki do digitalne kinematografije 21. veka. Pokrivajući ključne elemente i ličnosti koji su doprineli umetničkom i tehničkom razvoju filma, knjiga pruža sažet pregled svetske kinematografije. Počev od njenog naučnog porekla, ovo delo procenjuje dostignuća filmskih stvaralaca širom sveta, među kojima su D. V. Grifit i začetnici klasičnog narativnog filma, umetnici nemog filma, reditelji „zlatnog doba“ Holivuda, italijanski neorealisti i autori francuskog novog talasa.
Novo poglavlje pruža uvid u formalni i tehnološki razvoj od sredine 1990-ih godina do danas, opisujući eksperimente sa trodimenzionalnošću, preporod animacije i demokratizaciju kinematografije nakon digitalne revolucije. Parkinson takođe ističe najbolja dela iz svih krajeva sveta, od Srbije i Češke do Irana i Izraela, od Indije i Južne Afrike do Kine, Koreje i Meksika. Uz ažurirani rečnik pojmova, indeks imena i bibliografiju, „Istorija filma“ pruža potpuni pregled ovog dinamičnog i popularnog umetničkog oblika.

Boemska knjigaDragan Mraović
BOEMSKA KNJIGA
„Dereta“, Beograd, 2016

Veliki deo zapisa, pesama i esejističkih „minijatura“ koje čine ovu knjigu nastao je, kako autor priznaje – u Skadarliji. Ova legendarna boemska četvrt Beograda „nema nekadašnji sjaj, jer je vreme razvejalo većinu likova iz ovih stihova, a gradove, ’monmartre’ i ’skadarlije’ ne čine zgrade i ulice već ljudi“. „Nema više“, kaže Mraović, „vrela ljubavi i umetnosti Monmartra u Parizu, kao što nema ni Skadarlije koja je imala svetski duh u malenoj Srbiji, u vreme kada su je tvorili ljudi, a ne roboti novog doba.“ Tim je dragocenija ova knjiga – majušni trag u kome su zaiskrili skadarlijski bardovi kojih više nema i oni kojih uskoro više neće biti. Minulo vreme je bilo vreme umnih boema, onih kakve „majka više ne rađa“ (Aleksandar Sekulić), jer je novo doba – elektronsko, racionalno, užurbano…

Misambled omot PRINTRober Mišambled
ORGAZAM I ZAPAD – ISTORIJA UŽITKA OD XVI VEKA DO DANAS
„Akademska knjiga“, Beograd, 2015

Može li se orgazam sjediniti s istorijom? Kao individualna, gotovo neizreciva emocija, a istovremeno i kulturna realnost, orgazam pripada i izmiče kolektivnom iskustvu. Istorija orgazma je istorija pritajenog tela, zabranjene žudnje, putenosti prikleštene između tabua i moralnih načela. Dokumenti koji svedoče o ovom fizičkom, povremeno libertinskom iskustvu, leže duboko zakopani u arhivama i bibliotekama, što ne umanjuje njihovu neverovatnu brojnost i zadivljujuću snagu. Knjiga Robera Mišambleda na videlo dana iznosi sjajne izvore koji nas pozivaju da na nov način sagledamo prošlost, dugo vremena „uštogljenu“ usled dušebrižničkih odabira, ne bismo li otkrili „pozadinu scenografije“ i shvatili da sublimacija erotskih nagona nije bila samo predmet religijskog asketizma nego istinski skriveni pokretač zapadnog dinamizma sve do 1960-ih. U pogledu senzualnosti, Engleska i Francuska kretale su se paralelnim putevima, a danas Sjedinjene Američke Države čuvaju oštar pečat ovog zajedničkog represivnog modela. Njega je hedonistička Evropa nedavno napustila u korist plastične seksualnosti čije su korisnice prevashodno žene.

PLA KAT BJELANOVIC 2016Mirko Bjelanović
RAZBIJANJE SFRJ I GRAĐANSKI RAT U HRVATSKOJ (1990–1995)
Udruženje Srba iz Hrvatske, Beograd, 2016

U okviru edicije „Građanski rat u Hrvatskoj 1991–1995“ Udruženje Srba iz Hrvatske objavilo je i ovo delo generala u penziji Mirka Bjelanovića.
Knjiga je proizašla iz autorovog višegodišnjeg izučavanja uzroka i posledica razbijanja SFRJ i nastanka građanskog rata u Hrvatskoj. Dosadašnje priloge autor je objavljivao u zbornicima radova u izdanju Udruženja Srba iz Hrvatske Beograd i Srpskog kulturnog društva „Zora“, Knin-Beograd. U knjizi su i događaji čiji je autor bio svedok radeći u operativno-strategijskim komandama JNA, i to na prostoru i u vremenu nastanka političke krize i početka oružanih sukoba u Hrvatskoj. Ti su događaji kulminirali u prljavi građanski rat sa poznatim teškim i tragičnim posledicama. U tom ratu srpski narod je doživeo stravičnu sudbinu, satanizovan je i označen kao najveći krivac. Od konstitutivnog naroda u Hrvatskoj sveden je na nacionalnu manjinu sa neizvesnom budućnošću.
Ovde su objavljeni i delovi dnevnika koji je autor vodio za vreme 152 dana provedena u blokiranoj Komandi Vojnopomorske oblasti u Splitu 1991. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *