Recipročne mere Srbije posle zatvaranja “balkanske rute”

Izbeglice Balkanska rutaSlovenija od ponoći više neće primati migrante bez validnih pasoša i viza, čime će praktično biti zatvorena “balkanska ruta”, saopštilo je večeras Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i navelo da će Srbija posle te odluke sve mere usaglašavati sa Evropskom unijom i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama. 

Kako se navodi u saopštenju, Hrvatska je obavestila MUP Srbije da članica EU Slovenija od ponoći počinje da primenjuje novi režim ulaska u Šengensku zonu, kao i da neće primati migrante, bez validnih viza i pasoša.

“Time se praktično zatvara “balkanska ruta””, navodi se u saopštenju MUP-a.

“Imajući u vidu novi režim koji je primenila članica Evropske unije, Srbija ne može dozvoliti da postane sabirni centar za izbeglice tako da će sve mere usaglašavati sa Evropskom unijom i recipročno ih primenjivati na svojim južnim i istočnim granicama, prema Makedoniji i Bugarskoj”, saopštio je MUP Srbije.

Balkanske migrantske rute više nema, a Slovenija će ubuduće u zemlju puštati samo one koje imaju odgovarajuća dokumenta za ulazak u šengensko područje, izjavio je nakon završetka samita EU o migrantskoj krizi slovenački premijer Miro Cerar.

“Samit je uputio vrlo jasnu poruku svima onima koji krijumčare izbeglicama i ilegalnim migrantima da balkanska ruta više ne postoji”, rekao je Cerar, prenela je Hina.

U zaključcima skupa navedeno je da se “nezakoniti tokovi migranata završavaju”, dok je predlog zaključka da je “balkanska ruta od sada zatvorena”, za koji se zauzimala i Slovenija, ispušten, no Cerar je kazao da je smisao zaključka s kojim su se na kraju svi složili – zapravo isti.

Lideri Evropske unije postigli su kasno sinoć na samitu u Briselu načelni dogovor sa Turskom o ublažavanju izbegličke krize, ali su donošenje konačne odluke odložili za samit sledeće nedelje, kako bi u međuvremenu razmotrili detalje novih zahteva zvanične Ankare.

Inače, u Grčkoj se trenutno nalazi oko  34.183 izbeglica, saopštila je grčka agencija za koordinaciju upravljanja krizom.

Od tog broja u Idomeniju se nalazi oko 13.000 izbeglica, a ostali su drugim grčkim regionima, prenosi ANA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *