HAG – presuda Radovanu Karadžiću, 40 godina zatvora

Radovan Karadžić

Haški tribunal zaključio da je Karadžić kriv za ubistva u Srebrenici

Karadžić kriv za uzimanje osoblja UN za taoce

Karadžić kriv za snajperisanje i granatiranje Sarajeva

Bilo je zločina, ali ne i genocidne namere

Veće Haškog tribunala ocenilo je danas u presudi Radovanu Karadžiću da nema dovoljno dokaza da je postojala namera da se učini genocid u više bosanskih opština nad hrvatskim i muslimanskim stanovništvom.

“Veće smatra da nema dokaza da je postojala genocidna namera ni kod Karadžića ni kod članova zajedničkog zločinačkog poduhvata, kao ni kod pojedinačnih izvršilaca zločina da se istrebi i potpuno uništi muslimansko i hrvatsko stanovništvo”, rekao je predsednik sudskog veća sudija O Gon Kvon tokom čitanja presude.

Sudsko veće je našlo da su od marta 1992. do kraja te godine srpske snage zauzele opštine u bosansko-srpskim teritorijama u Bosni, posle čega je došlo do organizovanih i sistematskih zločina protiv bosanskih muslimana i Hrvata koji su u tim opštinama živeli.

Veće je takođe utvrdilo da je ogroman broj Hrvata i muslimana primoran da napusti svoje kuće.

Veće je utvrdilo da su pripadnici srpskih snaga i političkih organa bosanskih Srba počinili ubistva kao kršenje zakona i običaja rata i ubistvo, istrebljenje, deportaciju, nasilno premeštanje i progon kao zločine protiv čovečnosti.

Veće nije ubeđeno, na osnovu dokaza, da su loši uslovi života u tim opštinama namerno uvdeni kako bi došlo do istrebljenja bosanskih muslimana i Hrvata.

Utvrđena je, međutim, odgovornost Karadžića za krivično delo etničkog čišćenja, kao pripadnika udruženog zločinačkog poduhvata.

 

8 komentara

  1. Hag bi se oslobadjajucim presudama Karadzicu i Mladicu koliko toliko iskupio srpskom narodu.Posto nisu ucinili nek ocekuju kaznu od Boga u obliku islamskih terorista i niko ih nece zaliti kao ni Francusku,Tursku,Belgiju.Srbi ne ubijaju i kazu-Boze,oprosti

  2. Nije njemu presudio Haški tribunal, nego Amerika, ona ista koja je prije tačno 17 godina pokrenula zločinačku operaciju “Milosrdni anđeo”. Taj Tribunal je samo njena produžena ruka, jedna neviđena farsa i lakrdija.

  3. Presuda je isto onakva kakva je i mrznja nasih neprijatelja koje haski sud predstavlja.Nesecam se da je neko u evropi osudjen na 40 i dozivotnu robiju osim Srba.Onaj u Norveskoj 21 godina i tako redom.Teroristima jos nisu ni poceli suditi a kamo li osudili.Logika namece pitanje zasto su Srbi za evropu i ameriku naj veci problem ovoga sveta.Terorizam je za njih sekundarna pojava.Rat bude i prodje .Za dvajes godina je sve sredi a evo ni posle 20.godina mi neznamo sta oni hocu od nas i zasto je njihova mrznja sve veca i veca.Meni je to jasno jasno je to verovatno i njima ali oni ne odustaju.Oni ce kad tad svojim gradjanima morati da objasne zasto su Srbi veci problem za evropu od terorizma.Dok to ne objasne imace ga ali u jios zescem obimu.A problem je u lazi koja je postala jedina istina.Ako istina izadje na videlo pada celokupna kula od karata koju je izgradila svesno plasirana laz.Presude Srbima su do te mere obesmisljene i usmerene samo ka jednom cilju a on je NASTAVAK RATA i zavrsavanje zapocete politike koju su im ovi sto su u Hagu osudjeni privremeno zaustavili.Nadajmo se samo da Putin nije isto sto i Jeljcin.Tomovi i tomovi se o ovim kosmickim lazima mogu napisati.

  4. Ona koja predstavlja majke Srebrenice i prima 4000KM platu ne vjerujem da je nekog izgubila.To joj je odg.na sinosnju opasku da je srpska omladina bolesna.NASE MAJKE koje su izgubile djecu ne prpose se po javnosti Ne broje hiljade.Eto za sta su ga osudili

  5. Neka mi neko ko ima savjest od Hrvata ili muslimana odg.o nepravdi koja se cini jednom narodu.Jesu li Srbi postradali i ko je kriv za to?Je li nekome zao Karadzica kao covjeka koji kao da je ratovao sam sa sobom.Kako bi vama bilo da se vasima cini ovo zlo

  6. Svaka druga presuda bi bila ravna – senzaciji! Nažalost, i ništa novo! Zločinac, da bi “opravdao” sebe, mora prebaciti krivicu na drugog, nasilno, i što je najgore – mirno spava! To su patološki krvoloci! Osuditi čoveka, humanistu, koji i neprijatelju nije želeo zlo, prevazilazi i nacistička sudjenja tridesetih godina u Nemačkoj! Ima Boga, dolazi i on “polako” po vas!

  7. Kako im nije grijeh?Osudili su ga na osnovu nekog razgovora”Da se roba prebaci sutra”To su mogli biti krompiri,municija,bilo sta!Znate sta,sada nas bas briga za bilo cije zrtve!Imajte sazaljenja pa da vas zalimo!Ko je,bre,ona baba!Njoj treba kamikaza daje

  8. Dušan Buković

    Treba imati u vidu, da su se Haški inkvizitori, kao predstavnici idolatriske korporativne organizacije čarobnjaka svemoćne međunarodne masonerije, rimskih katoličkih templara, kabalista – bundista, mudžahedina, velikih finansijera i tz. “velikih izabranka”, koji u svetu predstavljaju tz. “Vladu u senci”, čija su sedišta u fabijansko-masonskom Londonu, marksističko-bundističko-trockističkom-masonskom Njujorku i Vašingtonu i rimskom katoličko-protestantskom i intermariumskom Rimu i Biselu, nemilosrdno okomili na istaknute srpske rodoljube i na Srbski narod , kojeg su u Evropi u devetnaestom stoleću izbrisali iz grupe samostalnih i slobodnih naroda – “Par une alliance federative et un governement republicain mais sans porter prejudice a leur independence respective, unir les huit pays slaves don’t les noms etaient inscrits sur un sceau a huit compartiment: la Russie, la Pologne, la Boheme, la Moravie, la Dalmatie, La Hongarie avec la Transylvanie, la Serbie avec la Moldavie et la Valachie” ( Vidi: Pierre Virion, Bientot un gouvernement mondial – Une super et contre-eglize, Paris, France, 1967, str. 129 – Pjer Virion, Uskoro jedna svetska vlada – jedna super, nad ili protiv-crkva).

    Polazeći od činjenice da su na području bivše Jugoslavije između ostalih imperijalističkih zapadno-evropskih i američkih vidljivih i “nevidljivih” komandosa, dejstvovali i muslimanski mudžahedini, prema svedočenju izvesnih publicista od kojih bih pomenuo samo jednog, Pitera Bergena ( Vidi: Peter L. Bergen, Holy war Inc., – Inside the secret world of Osama bin Laden, New York, 2001 – Piter Bergen, Sveti rat, tajni i unutrašnji svet Osame bin Ladena).

    Postavlja se pitanje: kakva je bila uloga mudžahedinskih, zapadno-evropskih i amaričkih vidljivih i „nevidljivih“ komandosa u Bosni i Hercegovini u izvesnim likvidacijama i srebreničkom zločinu, kada su bez Suda pobijeni zarobljeni vojnici neprijateljskih oružanih formacija, koji su pod okriljem korporativne trijalističke organizacije tz. Ujedinjenih nacija, počinili užasne zločine nad srpskim civilnim stanovništvom?

    Oni bez Suda nisu smeli biti ubijeni, ali još manje su smeli očekivati spas od anti-srbskog establišmenta zapadno-evropskih i američkih imperijalista i njihovih satelita, udruženih protiv srpskog naroda u zavojevačkoj alijansi NATO pakta.

    Imajući na umu, između ostalih i britanskog novinara, Ed Vuliemi-a koji je otkrio izvesne likvidacije u kojima su učestvovali komandosi SAS-vih jedinica u Bosni i Hercegovini, koji su jednoj akciji, između ostalih, likvidirali i 15 Srba, koji su bili na straži kod Goražda 1994. godine – “… An SAS officer tells the Guardian how one unit was stranded in the Gorazde enclave in April 1994, and stopped by Serbian patrol. The patrol of 15 Serbs was wiped out within a minute of shooting by the SAS…” (Vidi: Ed Vulliamy, Britain’s war in Bosnia, The Guardian, April 2, 1996; SRNA – London, April 2, 1996, UK’s secret war in Bosnia; Cameron Spence, All necessary measures – After two years of atrocities, a unit from 22 SAS secretly flies into the former Yugoslavia, London,England, 1999 – Kemron Spens, Sve neophodne mere – posle dve godine zverstava, 22 SAS- va jedinica tajno je odletela u bivšu Jugoslaviju).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *