ХАГ – пресуда Радовану Караџићу, 40 година затвора

Радован Караџић

Хашки трибунал закључио да jе Kараџић крив за убиства у Сребреници

Kараџић крив за узимање особља УН за таоце

Kараџић крив за снаjперисање и гранатирање Сараjева

Било jе злочина, али не и геноцидне намере

Веће Хашког трибунала оценило jе данас у пресуди Радовану Kараџићу да нема довољно доказа да jе постоjала намера да се учини геноцид у више босанских општина над хрватским и муслиманским становништвом.

“Веће сматра да нема доказа да jе постоjала геноцидна намера ни код Kараџића ни код чланова заjедничког злочиначког подухвата, као ни код поjединачних извршилаца злочина да се истреби и потпуно уништи муслиманско и хрватско становништво”, рекао jе председник судског већа судиjа O Гон Kвон током читања пресуде.

Судско веће jе нашло да су од марта 1992. до краjа те године српске снаге заузеле општине у босанско-српским териториjама у Босни, после чега jе дошло до организованих и систематских злочина против босанских муслимана и Хрвата коjи су у тим општинама живели.

Веће jе такође утврдило да jе огроман броj Хрвата и муслимана приморан да напусти своjе куће.

Веће jе утврдило да су припадници српских снага и политичких органа босанских Срба починили убиства као кршење закона и обичаjа рата и убиство, истребљење, депортациjу, насилно премештање и прогон као злочине против човечности.

Веће ниjе убеђено, на основу доказа, да су лоши услови живота у тим општинама намерно увдени како би дошло до истребљења босанских муслимана и Хрвата.

Утврђена jе, међутим, одговорност Kараџића за кривично дело етничког чишћења, као припадника удруженог злочиначког подухвата.

 

8 коментара

  1. Hag bi se oslobadjajucim presudama Karadzicu i Mladicu koliko toliko iskupio srpskom narodu.Posto nisu ucinili nek ocekuju kaznu od Boga u obliku islamskih terorista i niko ih nece zaliti kao ni Francusku,Tursku,Belgiju.Srbi ne ubijaju i kazu-Boze,oprosti

  2. Nije njemu presudio Haški tribunal, nego Amerika, ona ista koja je prije tačno 17 godina pokrenula zločinačku operaciju “Milosrdni anđeo”. Taj Tribunal je samo njena produžena ruka, jedna neviđena farsa i lakrdija.

  3. Presuda je isto onakva kakva je i mrznja nasih neprijatelja koje haski sud predstavlja.Nesecam se da je neko u evropi osudjen na 40 i dozivotnu robiju osim Srba.Onaj u Norveskoj 21 godina i tako redom.Teroristima jos nisu ni poceli suditi a kamo li osudili.Logika namece pitanje zasto su Srbi za evropu i ameriku naj veci problem ovoga sveta.Terorizam je za njih sekundarna pojava.Rat bude i prodje .Za dvajes godina je sve sredi a evo ni posle 20.godina mi neznamo sta oni hocu od nas i zasto je njihova mrznja sve veca i veca.Meni je to jasno jasno je to verovatno i njima ali oni ne odustaju.Oni ce kad tad svojim gradjanima morati da objasne zasto su Srbi veci problem za evropu od terorizma.Dok to ne objasne imace ga ali u jios zescem obimu.A problem je u lazi koja je postala jedina istina.Ako istina izadje na videlo pada celokupna kula od karata koju je izgradila svesno plasirana laz.Presude Srbima su do te mere obesmisljene i usmerene samo ka jednom cilju a on je NASTAVAK RATA i zavrsavanje zapocete politike koju su im ovi sto su u Hagu osudjeni privremeno zaustavili.Nadajmo se samo da Putin nije isto sto i Jeljcin.Tomovi i tomovi se o ovim kosmickim lazima mogu napisati.

  4. Ona koja predstavlja majke Srebrenice i prima 4000KM platu ne vjerujem da je nekog izgubila.To joj je odg.na sinosnju opasku da je srpska omladina bolesna.NASE MAJKE koje su izgubile djecu ne prpose se po javnosti Ne broje hiljade.Eto za sta su ga osudili

  5. Neka mi neko ko ima savjest od Hrvata ili muslimana odg.o nepravdi koja se cini jednom narodu.Jesu li Srbi postradali i ko je kriv za to?Je li nekome zao Karadzica kao covjeka koji kao da je ratovao sam sa sobom.Kako bi vama bilo da se vasima cini ovo zlo

  6. Svaka druga presuda bi bila ravna – senzaciji! Nažalost, i ništa novo! Zločinac, da bi “opravdao” sebe, mora prebaciti krivicu na drugog, nasilno, i što je najgore – mirno spava! To su patološki krvoloci! Osuditi čoveka, humanistu, koji i neprijatelju nije želeo zlo, prevazilazi i nacistička sudjenja tridesetih godina u Nemačkoj! Ima Boga, dolazi i on “polako” po vas!

  7. Kako im nije grijeh?Osudili su ga na osnovu nekog razgovora”Da se roba prebaci sutra”To su mogli biti krompiri,municija,bilo sta!Znate sta,sada nas bas briga za bilo cije zrtve!Imajte sazaljenja pa da vas zalimo!Ko je,bre,ona baba!Njoj treba kamikaza daje

  8. Душан Буковић

    Треба имати у виду, да су сe Хашки инквизитори, као представници идолатриске корпоративне организације чаробњака свемоћне међународне масонерије, римских католичких темплара, кабалиста – бундиста, муџахедина, великих финансијера и тз. “великих изабранка”, који у свету представљају тз. “Владу у сенци”, чија су седишта у фабијанско-масонском Лондону, марксистичко-бундистичко-троцкистичком-масонском Њујорку и Вашингтону и римском католичко-протестантском и интермариумском Риму и Биселу, немилосрдно окомили на истакнуте српске родољубе и на Србски народ , којег су у Европи у деветнаестом столећу избрисали из групе самосталних и слободних народа – “Par une alliance federative et un governement republicain mais sans porter prejudice a leur independence respective, unir les huit pays slaves don’t les noms etaient inscrits sur un sceau a huit compartiment: la Russie, la Pologne, la Boheme, la Moravie, la Dalmatie, La Hongarie avec la Transylvanie, la Serbie avec la Moldavie et la Valachie” ( Види: Pierre Virion, Bientot un gouvernement mondial – Une super et contre-eglize, Paris, France, 1967, стр. 129 – Пјер Вирион, Ускоро једна светска влада – једна супер, над или против-црква).

    Полазећи од чињенице да су на подручју бивше Југославије између осталих империјалистичких западно-европских и америчких видљивих и “невидљивих” командоса, дејствовали и муслимански муџахедини, према сведочењу извесних публициста од којих бих поменуо само једног, Питера Бергена ( Види: Peter L. Bergen, Holy war Inc., – Inside the secret world of Osama bin Laden, New York, 2001 – Питер Берген, Свети рат, тајни и унутрашњи свет Осаме бин Ладена).

    Поставља се питање: каква је била улога муџахединских, западно-европских и амаричких видљивих и „невидљивих“ командоса у Босни и Херцеговини у извесним ликвидацијама и сребреничком злочину, када су без Суда побијени заробљени војници непријатељских оружаних формација, који су под окриљем корпоративне тријалистичке организације тз. Уједињених нација, починили ужасне злочине над српским цивилним становништвом?

    Они без Суда нису смели бити убијени, али још мање су смели очекивати спас од анти-србског естаблишмента западно-европских и америчких империјалиста и њихових сателита, удружених против српског народа у завојевачкој алијанси НАТО пакта.

    Имајући на уму, између осталих и британског новинара, Ед Вулиеми-а који је открио извесне ликвидације у којима су учествовали командоси САС-вих јединица у Босни и Херцеговини, који су једној акцији, између осталих, ликвидирали и 15 Срба, који су били на стражи код Горажда 1994. године – “… An SAS officer tells the Guardian how one unit was stranded in the Gorazde enclave in April 1994, and stopped by Serbian patrol. The patrol of 15 Serbs was wiped out within a minute of shooting by the SAS…” (Види: Ed Vulliamy, Britain’s war in Bosnia, The Guardian, April 2, 1996; SRNA – London, April 2, 1996, UK’s secret war in Bosnia; Cameron Spence, All necessary measures – After two years of atrocities, a unit from 22 SAS secretly flies into the former Yugoslavia, London,England, 1999 – Кемрон Спенс, Све неопходне мере – после две године зверстава, 22 САС- ва јединица тајно је одлетела у бившу Југославију).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *