Mađarski kazačok u Novom Ogarjovu

Orban i PutinZa „Pečat“ iz Budimpešte Vlastimir Vujić

Od energetskih pitanja do onih vezanih za sankcije, mađarski premijer Viktor Orban i predsednik Rusije Vladimir Putin iskazali su visok nivo međusobne saglasnosti

O principijelnosti i višegodišnjem pouzdanom partnerstvu Budimpešte i Moskve najbolje govore reči mađarskog premijera Viktora Orbana nakon sastanka (17. februara) s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u njegovoj rezidenciji u Novom Ogarjovu: „Možda zvuči neskromno, ali mi smo zaslužni za ono što je dobro u našim odnosima, a nismo krivi za ono što nije.“ U prilog ovoj tvrdnji govore isti datumi održavanja prošlogodišnjeg susreta u Budimpešti i ovogodišnjeg u Moskvi, kao i rešena sva pitanja koja su pre dvanaest meseci bila predmet dnevnog reda na Košutovom trgu.

[restrictedarea]

ORBANOVO OBEĆANJE Ovog puta bilo je i novih tema, ali je energetska saradnja dve zemlje ostala prioritet u bilateralnim odnosima. Ruski šef države produžio je ugovore za isporuku ruskog prirodnog gasa Mađarskoj za još četiri godine, do kraja 2019. Moskva će ispuniti i sve svoje obaveze u vezi s proširenjem nuklearne elektrane „Videoton“ u Pakšu (dogradnjom blokova 3 i 4), koje je mađarski premijer nazvao „poslom i sporazumom veka“ s Rusijom.

Mađarski premijer predsedniku Putinu javno je obećao još jednu podršku. I to najvažniju. Budimpešta će biti prva koja će 31. jula staviti veto na automatsko produženje sankcija Evropske unije protiv Rusije. U Briselu će inicirati javnu debatu i u otvorenoj raspravi žestoko lobirati za ukidanje embarga Moskvi. Mađarska je zbog briselske izolacije Rusije u 2015. godini doživela pad robne razmene s tom zemljom od čak 40 odsto. Za tri četvrtine smanjene su i investicije, a veliki potencijali u farmaceutskoj, automobilskoj i mašinskoj industriji (zbog zabrane izvoza na rusko tržište) lane su bili iskorišćeni svega 61 odsto.

IZBEGLICE I VREDNOSTI Treća ključna tema susreta dva lidera bila je – izbeglička kriza.

Orban je i pred predsednikom Putinom izrazio ljutnju zbog nekontrolisanog priliva migranata čiji dolasci prete državama EU i povećavaju mogućnost terorizma. „Najveće države Evrope sada veruju da je to uglavnom pozitivno. Mađarska smatra da je loše!“, rekao je Orban ne navodeći nijednu zemlju konkretno. Kritikovao je sve u EU koji želju Mađarske da zaštiti svoje hrišćanske korene ocenjuju „glasom iz srednjeg veka“. „Hrišćanske i nacionalne vrednosti biće podjednako važne u budućnosti kao što su bile u prošlosti“, istakao je Viktor Orban, i ponovio kritiku evropskog mehanizma kojim se zemljama članicama Unije uvode obavezne kvote za prihvat migranata, rekavši da „niko ne može biti primoran da živi sa ljudima sa kojima ne želi da živi“.

Upitan da kaže svoje mišljenje, Putin je odbio da komentariše unutrašnja pitanja Evropske unije. „Moskva se ne meša u ta pitanja, znamo da se rasprave o tom problemu vode unutar EU, ali imamo puno razumevanje za stav rukovodstva Mađarske i mađarskog premijera da brani evropski identitet, identitet svoje zemlje i svoje nacije“, rekao je Putin.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *