Šta sadrži pregovaračka pozicija EU?

zastava eu 02Pregovaračka pozicija EU o Poglavlju 35 o Kosovu u pristupnim pregovorima sa Srbijom objavljena na sajtu EU predviđa normalizaciju odnosa sa Prištinom, poštovanje i primenu dosada postignutih briselskih sporazuma, a proces evropske integracije Srbije povezuje sa daljim napretkom u tom procesu. 

“Srbija treba da završi svoj deo posla na primeni sporazuma postignutih 25. avgusta 2015, naročito kada je reč o uspostavljanju Zajednice srpskih opština kao i druge elemente Briselskog sporazuma (o policiji, pravosuđu, zaštiti građana) iz 2013”, navodi se u platformi.

Srbija, takođe, treba da se angazuje na postizanju daljih sporazuma, unapređujući normalizaciju odnosa s ciljem da na kraju postigne sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u skladu sa pregovaračkom platformom, navodi se u pregovaračkoj poziciji EU.

U dokumentu objavljenom za javnost, sat pošto je Srbija na Drugoj međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorila prva poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom, podseća se da proces pristupanja EU i proces normalizacije odnosa sa Prištinom treba da teku paralelno, a da pregovori o Poglavlju 35 neće zameniti dijalog Beograda i Prištine u Briselu pod pokroviteljskom Visoke predstanvice EU.

U skladu sa pregovaračkim okvirom, Evropska komisija i Visoka predstavnica EU će pažljivo pratiti ispunjavanje ovog prvog seta privremenih “benčmarka” i bar “dva puta godišnje” izveštavati Ministarski savet EU o tom napretku. Oni će se doterivati u skladu sa razvojem situacije na planu dijaloga.

Međutim, ukoliko proces normalizacije odnosa sa Kosovom bude znatno zaostajao za napretkom u ukupnim pregovorima, zbog toga što Srbija ne deluje u dobroj veri, naročito kada je reč o ispunjavanju sporazuma između Srbije i Kosova, Komisija će na svoju inicijativu ili na zahtev neke od zemalja članica predložiti da obustavi preporuke o otvaranju ili zatvaranju drugih poglavlja, dok se ta neravnoteža ne otkloni, navodi se u dokumentu.

U pregovaračkoj poziciji EU se zatim detaljno navodi šta Srbija treba da ispuni u vezi sa već postignutim sporazumima.

Srbija, kako se iznosi, treba da doprinese nastavku formiranja Zajednice srpskih opština (izradi statuta) u skladu sa dogovorenim vremenskim planom, i da obezbedi transparentnost finaniranja srpskih opština.

Srbija, takođe, treba da nastavi da ispunjava sporazume o policiji i pravosuđu i telekomunkacijama.

Očekuje se i dosledno poštovanje odredbi o razmenama zvaničnih poseta kao i da Srbija nastavi da pruža svu administrativnu podršku Kancelariji za vezu u Prištini.

Kada je reč o energetici očekuje se da Srbija nastavi da se angažuje u procesu normalizacije između kosovskog KOSTT-a i sprskog EMS-a, uključujući potpisivanje sporazuma o interkonekciji i podršku članstvu KOSTT-a u evropskoj mreži ENTSOE.

Srbija će, kako se navodi, osnovati kompaniju za snabdevanje ElektroSever na Kosovu i ispuniti uslove da ta kompanija dobije licencu u skladu sa kosovskim zakonima.

Srbija će, takođe, rešiti pitanje menadžmenta hidrosistema Gazivode koji je postavila.

Kada je reč o integrisanim  prelazima, Srbija će završiti uspostavljanje svih prelaza, poboljšati kontrolu i zatvoriti alternativne puteve kako bi se obezbedilo da se za prolazak robe i ljudi sa Kosova i na Kosovo koriste isključivo službeni prelazi.

U pogledu slobode kretanja, od Srbije se očekuje da omogući ulaz državljanima trećih zemalja sa Kosova u Srbiju i primenjuje sporazume o registarskim tablicama na severu Kosova kao i da javno podrži primenu sporazuma o mostu u Mitrovici koji treba da dovede do otvaranja mosta za saobraćaj najkasnije do kraja juna 2016. godine.

Kada je reč o regionalnoj saradnji od Srbije se traži da omogući efektivno učešće Kosova u regionalnim inicijativama pod dogovorenim uslovima kao i da podrži uključivanje predstavnika Kosova u menadžment i administrativne strukture regionalnih organizacija u skladu sa zaslugama.

Jedan komentar

  1. a deje bre rezelucija 1244 kako bez nje moze

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *