FRANCUSKI REGIONALNI IZBORI – Naličje demokratije

Marin Le PenPiše FILIP RODIĆ

Sistemske stranke Francuske, republikanci i socijalisti, pobedili su na regionalnim izborima. Trijumfovali su jer su uspeli da održe sistem na vlasti i da spreče Nacionalni front da osvoji ijedan od 13 regiona u zemlji. Međutim, ova pobeda je pirova, pošto pokazuje svu slabost sistema i neophodnost da se svi državni elementi upregnu kako bi se sprečio dolazak na vlast najpopularnije partije

Na drugom krugu regionalnih izbora u Francuskoj kandidati Nacionalnog fronta Marin le Pen nisu pobedili ni u jednom od trinaest regiona zemlje. Upravo je ovaj ishod trebalo očekivati, pošto je trijumf Fronta na prvom krugu izbora 6. decembra bio relativan, a ne apsolutan. Tokom sedmice koja je sledila, socijalisti i republikanci su se upinjali da uvere svoje pristalice da moraju izaći na birališta kako bi sprečili pobedu „ekstremista“, a u „najopasnijim“ regionima, onim u kojima su izborne liste Fronta predvodile dve dame, Marin i Marion le Pen, socijalistički kandidati su se povukli ne bi li osigurali pobedu svojih republikanskih rivala.

[restrictedarea]

IZBORNI PARADOKS Moglo bi se, međutim, reći da je, paradoksalno, ovaj ishod glasanja najpovoljniji po Marin le Pen i njenu stranku. Nacionalni front je već u prvom krugu odneo moralnu pobedu, a procenat osvojenih glasova (između 30 i 40 posto, a u nekim regionima i 45 posto) ozbiljan je uspeh za stranku nekada smatranu marginalnom, a danas može biti pobeđena samo ako se svi državni činioci ujedine protiv nje, uključujući i medije bogato subvencionisane od strane vlade. Takođe, može se reći i da je za partiju dobro što u sadašnjim okolnostima Front nije došao na vlast ni u jednom regionu. Da se to desilo, region bi bio pod konstantnom lupom države i medija, na sve načine bi pokušavali da otežaju upravljanje tom oblašću i ona bi neprekidno bila prikazivana kao negativan primer onoga što Front može da učini. Za Front je trenutno mnogo povoljnije da ostane u opoziciji i nastavi da kritikuje vlast predvođenu Fransoa Olandom zbog politike prema imigraciji, bezbednosti i nedovoljnim naporima u borbi protiv terorizma. A vreme igra na ruku Nacionalnog fronta, koji ima odlične šanse da ostvari izvrsne rezultate na parlamentarnim izborima i da svojoj liderki omogući drugi krug predsedničkih izbora.

Pored ovoga, uprkos porazu, Front je dokazao da nezadrživo jača od izbora do izbora i da je i dalje ubedljivo najjača stranka u Francuskoj, a da prethodni izborni uspeh nije bio samo izuzetak ostvaren zahvaljujući tome što se glasalo za evropski nivo, ne toliko interesantan biračima u zapadnim zemljama. Pored ovoga, postaće ozbiljna opoziciona snaga u regionalnim većima, gde je utrostručio broj većničkih mesta.

NEPRIRODNI SAVEZ Drugi krug regionalnih izbora definitivno je ozvaničio ljubavnu vezu fracuske „umerene“ desnice i levice, što i ima smisla s obzirom na to da su iste snage ozakonile istopolne brakove u Francuskoj i time redefinisale pojam porodice i prirodnog u ovoj zemlji. Ovakav brak predstavlja krajnji dokaz prezira vladajućih struktura spram osnovnih načela demokratije i „republikanskih vrednosti“ za koje se oba bloka deklarativno zalažu i smatraju da je Front smrtonosni neprijatelj.

U ime tih „republikanskih vrednosti“, odnosno onoga što republikanskim vrednostima smatraju političari establišmenta, odbačena je presuda data na prvom krugu izbora i osporeno je pravo patriota da uživaju u demokratiji i odlučuju o svojoj budućnosti. Ovim je, naime, dokazano da stranke sistema ne veruju u demokratiju u kojoj vladaju najjače stranke, nego one manjinske politički korektnog mišljenja, i da su sva sredstva za očuvanje vlasti u rukama ovih partija dozvoljena. Tokom protekle nedelje ceo sistem: političari, mediji, sindikati, umetnici, elite i sistemski mislioci i sa levice i sa desnice ujedinili su se u borbi protiv užasne pretnje koju po Francusku predstavlja Nacionalni front. Smrtonosni neprijatelj Francuske danas nije Islamska država, „domaći“ salafizam, tragično stanje u privredi. Jedini neprijatelj protiv kojeg je neophodna opšta mobilizacija su Marin le Pen i njeni patriotski birači. Socijalistička partija i republikanci, pokazalo se, imaju samo jedan program – boriti se protiv Nacionalnog fronta. To znači da Marin le Pen i Nacionalni front moraju već u prvom krugu izbora da osvoje više od 50 posto glasova kako bi pobedili. Toj brojci se ubrzano približavaju i sva je verovatnoća da će se to jednog dana i desiti. Posebno ako se stvari u Francuskoj i Evropi nastave u ovom pravcu. A po svemu sudeći, hoće.

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *