Četvrti stub vlasti

milorad vucelic 660x330Milorad Vučelić / glavni urednik

Samo neupućeni ili neznaveni govore kako Srbiji tek predstoji velika promena političkog sistema. Krupna promena političkog sistema se već odigrala. Srpska narodna skupština nekoliko godina unazad neprekidno se odriče svojih prava i ovlašćenja i prenosi ih na brojna nezavisna i praktično nesmenljiva kolektivna tela, savete ili inokosne pojedince sa nedodirljivim mandatima. Nezavisnost pojedinaca koji u pomenutim telima rade je neprikosnovena, oni su zaštićeni kao prave „svete krave“: radili – ne radili, nagrađeni su ogromnim platama. Briga za potpunu nezavisnost ovih tela i pojedinaca daleko nadilazi nasušnu potrebu da se štiti i kontroliše podela vlasti a naročito nezavisnost sudstva. Nastojanja oko uticaja i pritisaka na rad tužilaštva i pravosuđa svakodnevna su i javna pojava, demonstrirana od strane brojnih političara i medija, ali ako neko makar i indirektno dirne u nezavisnost zaštitnika građana, na njega će se sručiti gnev sa svih strana, od ambasadora zapadnih zemalja preko opozicionih političara do „nezavisnih“ medija i tzv. nevladinog sektora.
[restrictedarea] Tako se bitno ograničava stvarni politički uticaj parlamenta, njegove nadležnosti, umanjuje važnost njegovih odbora i drugih radnih tela, pa i samih poslanika. Parlamentu zato ostaje sve veći niz mogućih i formalno pridržanih, a ne aktivnih i neposredno vršenih prava i dužnosti. Ovo je poseban oblik delegalizacije i marginalizacije parlamenta kojim se znatno smanjuje njegova važnost i uloga u političkom sistemu. Izvesno je da se na taj način dovodi u pitanje i značaj i uloga građanina koji izlazi na izbore i glasa za skupštinu sa ograničenim mandatom. Sve se to čini u ime afirmacije nezavisnih finansijskih institucija i nezavisnog nevladinog sektora kao jedinih autentičnih predstavnika civilnog društva, a koji su, inače, budući obilato finansirani iz inostranstva, i na taj način pod dominantnom stranom kontrolom. Tako se stvara i javni televizijski servis. Po svemu sudeći, on odgovara samo Gospodu bogu, a i to možda važi samo za one verujuće kojima je zapalo da tamo rade. Spolja nametnuti i prihvaćeni „standard“, ili tačnije rečeno zapadni nalog, prema kome država mora da se povuče iz medija, već je napravio teške i pogubne posledice po srpsko društvo i sistem informisanja.
Na delu je strategija uvođenja, na mala vrata, četvrtog stuba vlasti koji postaje dominirajući i opako se nadvija nad zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću. U takvoj promeni političkog sistema mi već živimo. Slika je još jasnija ako tome dodamo sve više ograničavajućih faktora u zakonodavnim poslovima i osnovnim funkcijama skupštine koji se pak sastoje u gotovim zakonima, usvojenim posle pukog prevođenja sa nekog stranog jezika (a nekada na skupštinskim odborima i bez prevoda). A tu je i presudni uticaj Venecijanske komisije i raznih institucija EU ili tačnije briselske administracije. Tako dobijamo sliku razvlašćenog parlamenta koji se pretvara u sve prazniju političku ljušturu. Uviđamo kako je sama slika stanja demokratije postala veoma sumorna i više nego zabrinjavajuća.
Sada, na sve to poteže se i smanjenje broja poslanika sa 250 na 150 u Narodnoj skupštini Srbije kao neko bitno, racionalno i štedljivo rešenje kojem prethodi promena Ustava. Kada smo već kod promene Ustava, uobičajeno „poverljivo“ pitanje u Srbiji glasi: zašto kažeš promena broja poslanika, a misliš promena preambule Ustava koja se odnosi na Kosovo?
Broj od 250 poslanika nije nikako „isisan iz prsta“ nekoga od ustavotvoraca nego je oslonjen na tradiciju srpskog parlamentarizma i čitav niz ozbiljnih argumenata. Među tim razlozima je i potreba da svi delovi Srbije budu relativno ravnomerno zastupljeni u srpskom parlamentu, a polazilo se od pretpostavke da izborni sistem može biti i većinski. Da li se od toga neopozivo odustalo? Da li bi smanjenjem broja poslanika ceo sistem definitivno postao partokratski? Ili se smanjenje broja poslanika vrši upravo iz razloga umanjenja značaja i važnosti parlamenta, i uz naume koje smo naveli na početku ovog uvodnika? Da li se polazi od toga da je Srbija teritorijalno i biračkim telom neopozivo već smanjena i da zbog toga izostaje potreba za ravnomernim poslaničkim pokrivanjem teritorije? Zašto je nemoguće da prilikom promena Ustava Srbije nekom odavde, ili sa strane, ne padne na pamet da Narodna skupština postane dvodomna, pa tako nastane neko veće regiona –pokrajina – nacionalnih manjina, sa baš tih 100 poslanika, bez čijeg se konsenzusa neće moći ni donositi zakoni, čak ni oni koje su na usvajanje poslali iz Brisela, ili ako se o tome i sa tim ne saglase Stambol, Tirana ili, recimo, Budimpešta?
Naši današnji vladajući političari postajali su to, dakle političari, kroz parlament i rasprave u njemu vođene. Ima li, u demokratiji, prirodnijeg puta od ovog! Tokom poslednjih godina, mnogobrojnim i raznovrsnim restriktivnim promenama poslovnika, i ukupnim snižavanjem intelektualnog i moralnog nivoa u našem političkom životu, stvoreno je stanje koje je uticalo na to da pravih polemika i dijaloga bude sve manje. Tako se gubi i mogućnost da se uspostave relevantne političke ličnosti koje bi sticale autoritet i imale zasluženu političku budućnost. Kako će posle smanjenja broja poslanika, kao ugaonog kamena naših reformi političkog sistema, raditi preko 20 odbora u Narodnoj skupštini i kako će biti popunjavane i po svetu putovati sve one brojne parlamentarne delegacije koje nas predstavljaju u evropskim i evroatlantskim institucijama?
Ovim razmatranjem i rečenim napomenama „Pečat“ počinje ozbiljnu i odgovornu debatu o promenama političkog sistema, i potrudiće se da u godini pred nama u tom poslu učestvuju najkompetentiji i najpozvaniji. Verujemo da treba radno završiti ovu godinu i isto tako početi novu.
Dragi čitaoci, želimo vam srećnu novu prestupnu 2016. godinu i božićne praznike.
Mir Božji, Hristos se rodi!
[/restrictedarea]

5 komentara

  1. Dzaba “nova politika”,kada je sve PO STAROM…
    Tacnije,GORE JE NEGO PRE.
    Nikada se nije desilo da se penzioneri ovako brutalno opljackaju,KAO SADA.
    I DA IH TAKO BRUTALNO LAZU…
    Nikada se nije desilo da se boracka pitanja teze resavaju,KAO SADA.
    NI DNEVNICE NE MOGU DA NAPLATE.
    Nikada se nije desilo da se SUSPENDUJE UNAZAD STECENO PRAVO BENEFICIRANOG RADNOG STAZA,KAO SADA,kada su podigli i starosni uslov na 65 godina,iako imas 40 godina staza…time su uzeli ljudima oko 15-20 hiljada evra,bespovratno (prosecna ili veca penzija x 5 godina,ako cekas od 60-65 da pocnes da primas penziju a da ti je ne umanje trajno za 20,4%…ili 20,4% manja penzija trajno za ,recimo,20 godina uzivanja penzije,ako uzmes penziju sa 60 godina zivota i time trajno izgubis 0,34% mesecno ,tj.20,4%:60 meseci,STO JE MAKSIMUM ODOBRENE PLJACKE RADNIKA SA BENEFICIRANIM STAZOM I DRUGIH KOJI SU RANO POCELI DA RADE).
    AKO JE TO NOVA POLITIKA,ONDA DA SE ZNA,NIKADA GORE NIJE BILO!
    Vratite nam staru politiku,koja god da je,OVA NE VALJA!
    Neka vlast nad Srbima zna ,kao mali primer…da su u Spaniji digli penziju svima za 0,25%,sto je mínimum tokom krize,a odluka je da posle krize bude,KAO I PRE KRIZE,prosecni skok troskova zivota u godini,plus 0,50%…
    Tih 0,25% su oko 1,5 evra,ili oko 180 dinara,o cemu spanska vlada ne prica nista ,jer je to zanemarljivo,ali, bar je zakonska obaveza da se svakkog januara digne penzija svima,koliko,toliko…
    http://www.lne.es/economia/2015/12/31/pensiones-suben-0-viernes/1862845.html
    TA CIFRA KOINCIDIRA ,ISTA JE…SA FRENETICNOM (LAZNOM) NAJAVOM VLASTI NAD SRBIMA,DA CE PENZIONERI DOBITI “ZNACAJNO” POVECANJE…ispada ,tek toliko da PLATE RTS?!
    U Spaniji se NE PLACA TZV.JAVNI SERVIS,ne placa se TVE…to se regulise iz budzeta,marketingom i slicno…
    Ali,ima jos jedna vazna vest u vezi penzija…omrazeni spanski premijer ,koji voli Angelu Merkel i koji ima apsolutnu vecinu u spanskom parlamentu…(koju je sada izgubio…),Marijano Rahoj, je oglasio povisicu od 5% za sve penzionerke,koje su rodile 2 dece,10%,koje su rodile 3 dece i cak 15% za sve zene koje su rodile 4 i vise dece!
    http://www.elperiodico.com/es/noticias/sociedad/subida-pensiones-madre-con-dos-hijos-4186410
    Prosek penzije muskaraca u Spaniji je 1500 evra a zena oko 1000 evra,za pune penzije,cime ove povisice nisu ni malo naivne.
    Dakle,SRBIMA SE POVECAVA PENZIJA TAMAN TOLIKO DA PLATE NOVI NAMET,A SPANCIMA DA MOGU DA IMAJU BESPLATNU STRUJU ILI GAS I VODU…sto su troskovi od 70-150 evra mesecno…
    Povisica zenama je obrazlozena,zastitom zena i zastitom familija.

    SRBIJI NIKADA TEZE NIJE BILO.
    Izdrzali smo pod Turcima…
    NISAM SIGURAN DA CE SRBIJA IZDRAZATI POD SRBIMA.

    • A da li vi znate koliki je doprinos na bruto zaradu za PIO fond. Proverite i videćete da je sada 24%(bio je 22% do 2013). što znači da treba raditi 4 godine za jednu godinu uživanja penzije. Vi bi da uživate 20 godina penzije za 40 godina staža, a može samo 10. A dali znate da vam iz penziskog fonda dok ste u peziji pokrivaju zdrastvenu zaštitu od vašeg doprinosa. da se od tog istog doprinosa na oporavak šalju u banje i lečilišta, penzioneri
      pa i oni sa priznatim benificiranim stažom. Jedan američki geopolitkolog navodi da se u SAD-u priprema zakon da zdrav čovek radi dok je živ ili dok onemoća. Pokušajte tamo da živite. Možda će Vam se posrećiti. Ja sam u penziji već 15g.ali i sad radim, okopavam voće, maline, jagode, prskam voće, kosim travu, berem voće, pravim pekmez za sebe, pečem rakiju za sebe (kao Toma), a VI ostaviste svoja imanja pa ajde lebu date jedem u grad. Vaša deviza životna je “ko volio raditi radilo mu se o glavi”. E sad vidi kome se radi o glavi.

    • Slobodan Tanasijević

      Jedino da podsetim da sada Srbija ne izdržava pod Srbima.Okupacioni faktor je
      izvan Srbije.I sve je jako vešto zamaskirano i zakulisano,da se vlasi ne dosete.
      To je podlo zločinačko delo po svojoj suštini.Što bi veliki Njegoš rekao,mi smo
      sada:”Tužan sirak među vihorove”(obična trska koju vetar lomi)

  2. Pre izvesnog vremena, preko sredstava imformisanja, čuo sam da je pronadjena original presuda Draže Mihajlovića.
    Nije mi jasno dali se predmet izgubio u sudu ili je nešto drugo. Ja posedujem povezane skripte stenografskih beležaka
    sa sudjenju Draži Mihaloviću štampane 1946,godine koje sadrže optužnicu,proces i na kraju presuda.
    Mislim da sadržaj ovih skripti nije čoše da bude objavljen u vašem listu ukoliko ste zainteresovani.
    moju emajl adresu imate.

  3. Da bi komentarisao, nije sporno, ali moraš imati elementarna predznanja! Pogotovo ako promašiš temu! Koliko razumem, tema je opstanak na vlasti Vučića i njegove Vlade! Da li se dotični isuviše rasplinuo, i to bezpotrebno, je “druga priča”! Najveći “problem” je što ne uvodi sankcije Rusiji , ne odriče se Kosova, i što je sve manje kooperativan /čitaj: snishodljiv/ ili ponizan, barem ne zvanično! E zato se ponovo finansira “opozicija” jer se Vučić otima “kontroli”!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *