Oteti u Libiji uskoro na slobodi?

Oteti u LibijiZ. USKOKOVIĆ

Pregovori naših službi i Ministarstva spoljnih poslova sa kidnaperima daju prve rezultate. Polako shvataju da su pogrešili i da njihovi saborci možda i nisu u Srbiji

Drama sa otetim službenicima srpske ambasade u Libiji uskoro bi mogla da se završi njihovim oslobađanjem – nezvanično saznaju “Novosti”. Pregovori, koje sa kidnaperima vode operativci bezbednosnih službi Srbije i sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović daju prve rezultate.

Otmičari, prema saznanjima “Novosti”, i dalje traže puštanje “svoje braće na slobodu”, ali je srpska strana uložila maksimalne napore da ih ubedi da traženi Libijci nisu nestali u Srbiji, već da postoje ozbiljni obaveštajni podaci da su uhapšeni u Ukrajini.

– Reč je o velikom nesporazumu i sada se traži izlaz iz ove situacije – navodi izvor “Novosti”. – Kidnaperi polako shvataju da su možda pogrešili odnosno da postoji mogućnost da njihovi saborci nisu u našoj zemlji. Pokazuju volju da se pregovori nastave, odnosno da se cela situacija razreši bez posledica po službenika naše ambasade, ali i njih.

Vlasti Libije, kao i Veće bezbednosti Sabrate, grada u kojem su oteti Slađana Stanković i Jovica Stepić, sve vreme su uključeni u pregovore, a na licu mesta su Odalović i srpski bezbednjaci. U oslobađanju otetih Srba uključene su i druge obaveštajne službe.

Gradonačelnik ovog grada na obali Sredozemnog mora i dalje krivi čelnike naše ambasade što su krenuli iz Tripolija za Tunis, a da ih nisu obavestili kako bi im obezbedili zaštitu na toj vrlo rizičoj maršruti. Ovako su bili meta raznim naoružanim grupacijama, kao i kriminalnim grupama.

Naš izvor iz Libije navodi da tamošnja štampa piše da je do kidnapovanja došlo zbog nesporazuma, a u prvi plan ističu i činjenicu da nijedna od militantih grupa nije preuzela odgovornost, što ide naruku pregovorima o oslobađanju.

Stankovićeva i Jović su oteti 8. novembra oko 14 sati, pri izlasku iz Sabrate. Sve vreme otmičari ih drže u jednoj kući na obodu ovog grada.
PORODICE NIKO NE OBAVEŠTAVA

PORODICA Jovice Stepića (60), vozača Ambasade Srbije u Libiji i dalje nema nikakve informacije o njemu. Njegovoj braći Draganu i Velji iz Makca, kao i ćerki Oliveri iz Carevca, niko se od nadležnih nije obratio, niti ih informiše o trenutnoj situaciji.

– O otmici našeg brata saznali smo iz medija i od tada nemamo nikakve novosti. Ne znamo ni ko su otmičari, ko sa njima pregovara, u kom smeru idu ti pregovori – rekao nam je juče Dragan. – Ipak, nadamo se da će ova situacija da se razreši na najbolji način i da će nam se Jovica uskoro javiti telefonom. 

http://www.novosti.rs/

2 komentara

  1. Srbija je beda pa ni izbeglice nece ostajati u njoj sto je dobro a i dzaba bi otmicari yrazili otkup jer para nema. Ubuduce Srbe nece otimati

  2. Nažalost, našoj političkoj nomeklaturi su važnije efemerne stvari kojima nas svakodnedno obasipaju preko kontekstu kidnapovanja štampe.Svakodnevno nas obaveštvaju o aferama i hapšenjima pojedinaca za koje sudski procesi nisu ni započeti.O Dačićevom koferu se više ne govori, niti Miši banani, o Dinkiću nigde ni jedne reči.Koliko je tu novca nestalo u nepovrat? Sva što se radi ili ne radi u slučaju kidnapovanja naših građana su tajne, kao i sposobnosti ljudi koji su dobili to u zadatak.Naravno da sumnjamo u kompetentnost i sposobnost tih ljudi, jer su i oni tajna, a zbog čega to ni sam bog ne zna.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *