Odmazda Francuske — masovni napad na ID

Francuska Rafale SirijaFrancuska vojska sprovela je masovni vazdušni napad po pozicijama Islamske države u Siriji i uništila veliki komandni centar u blizini grada Raka, saopštilo je Ministarstvo odbrane Francuske.

Kako se navodi, uništen je veliki komandni centar i kamp za obuku boraca terorističke organizacije Islamska država, kao i skladište municije i naoružanja.

Napadi su bili sprovedeni na severu zemlje.

Ministarstvo je navelo i da je u vazdušnim napadima učestvovalo 10 francuskih aviona koji su bacili 20 bombi.

Danska najavila borbu protiv ID

Danski lovci F-16, koji su bili korišćeni u vazdušnim napadima u Iraku, mogu biti premešteni u Siriju kako bi se koristili u borbi protiv Islamske države, najavilo tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema rečima ministra spoljnih poslova Danske Kristijana Jensena, radi se o sedam aviona F-16 koji su bili korišćeni u vazdušnim napadima u Iraku.

On je istakao da je za početak vojne operacije danskoj avijaciji potrebna veća punomoć kako bi mogla da sprovodi napade po pozicijama ID i sa jedne, kao i sa druge strane sirijske granice.

Irak upozorio da Islamska država planira napade

Iračka obaveštajna služba upozorila je, dan uoči masakra u Parizu, SAD i koalicione zemlje na opasnost od neposrednih napada Islamske države, preneo je AP.

Obaveštajna služba je u upozorenju navela da je lider Islamske države Abu Bakr Bagdadi naredio napad na koalicione zemlje koje se protiv njih bore u Iraku i Siriji. Pozvao je i na “bombaške napade ili uzimanje taoca narednih dana” i u Iranu i Rusiji.

Iračani nisu znali detalje kada ili gde će se napad odigrati, a zvaničnik francuske obaveštajne službe je agenciji AP rekao da svakodnevno dobijaju takve vrste obaveštenja.

Neimenovani zvaničnici iračke obaveštajne službe su naveli i da je francuska bila upozorena.

Oni smatraju da su napadi u Parizu najverovatnije planirani u Raki, koji pripadnici Islamske države smatraju svojom prestonicom i gde se posebno obučavaju za takve vrste napada.

Potom su se sastali sa članovima ćelije u francuskoj i pomogli im u napadima u kojima su, kako veruju, učestvovale 24 osobe – 19 napadači i petorica koja su bila zadužena za planiranje i logistiku, preneo je AP.

Irački ministar spoljnih poslova Ibrahim Džafari je novinarima ranije danas u Beču rekao da su iračke obaveštajne službe dobile informacije da će se neke zemlje naći na meti napada, uključujući francusku, SAD i Iran.

Broj poginulih u terorističkim napadima u Parizu porastao je na 132, nakon što je još troje ranjenih preminulo u bolnicama.

Jedan komentar

  1. Sada je sve jasno. Markale , Račak, 11 septembar, Pariz. Sada će da se uključi i NATO saveznik. U startu se znalo da je ovo nameštaljka. Samo još da smognu snage i da kažu: Rusi, sklonite se iz Sirije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *