Izlog knjige

Luj-Ferdinand Selin
BAGATELE ZA JEDAN POKOLJ
„Ukronija“, 2015.

BagateleLuj-Ferdinand Selin, za kojeg je Čarls Bukovski izjavio da je „najveći pisac u poslednjih 2000 godina“, pisac je romana „Putovanje nakraj noći“ iz 1932, možda najvažnijeg francuskog dela nakon „Traganje za izgubljenim vremenom“ Marsela Prusta, i jednog od najprevođenijih na svetu. „Bagatele za jedan pokolj“ je knjiga koja je široj javnosti mnogo manje poznata i zbog svoje kontroverznosti je daleko ređa. U samoj Francuskoj ju je praktično nemoguće naći. Uvodeći čitaoca u ovo delo, Dragan M. Ćirjanić navodi da su „Bagatele najveći pamflet u istoriji književnosti“, u kojem je Selin, u formi razgovora pisca i njegovog prijatelja Jevrejina Gutmana, napao sve vidove života Evropljana pred Drugi svetski rat, koji je predosećao, ali je smatrao da nije francuski, niti evropski. Posleratno društvo „Bagatele“ smatra duboko antisemitskim delom, ali Ćirjanić upozorava da ova knjiga teško može da se svede samo na to. „U njoj su sva Selinova poetika i stil bili u službi prikaza grandiozne, brutalne tragedije evropskog čoveka, dovedenog na rub opstanka. Teško je odupreti se utisku danas da naša stvarnost ne demantuje taj pad. Okupirana i ponižena, bez orijentira, Evropa liči na Selinova najcrnja predviđanja. Sama slika današnje Evrope rehabilituje Selina i daje mu za pravo“, navodi recenzent.
Zanimljiva je statistika da je na tristotinak stranica ove knjige Selin 957 puta upotrebio reč Jevrejin, a pogrdni izraz Ćivut još 114 puta. Navodi da Jevreji kontrolišu trustove koji poseduju 75 posto francuskog nacionalnog bogatstva, da je industrija u njihovim rukama, da Jevreji u Londonu, Vašingtonu i Moskvi sprečavaju prirodno savezništvo Francuske i Nemačke… Zbog toga što je ovakve stavove zastupao i u drugim segmentima života, pred kraj rata pobegao je iz zemlje, a Francuzi su ga osudili na zatvor i proglasili narodnim neprijateljem.

Halid Fuad Alam
Džihadista iz susedstva
„EvroĐunti“, 2015.

Dzihadista iz susedstva korica (1)Šta je ISIS i šta se krije iza proglašenja ‚‚Novog globalnog halifata“? Kuda će odvesti džihad protiv Zapada, koji je za samo nekoliko meseci osvojio teritoriju Libije, Iraka i Sirije? Ko su džihadisti bez lica koji govore italijanski, francuski, engleski, nemački i odrubljuju glave zapadnjačkim „nevernicima“? Halid Fuad Alam, vrhunski stručnjak za bliskoistočna pitanja, pokušao je da razmrsi ovo klupko, počevši od priče o prvom evropskom džihadisti koji je 1995. proglašen teroristom. Autor predočava korene evroterorizma, analizirajući savremen islamski radikalizam koji ne bira sredstva u globalizaciji straha. Nije više reč o zanemarljivom broju terorista već o hiljadama dobro obučenih i izdašno plaćenih vojnika, od kojih su mnogi regrutovani u Londonu, Parizu, pa čak i u italijanskoj regiji Veneto.

Radmila Mišev
Traganje za duhovnim vidom
Manastir Svetog Luke u Bošnjanu, Beograd 2014.

Traganje za duhovnimU Traganju za duhovnim vidom, romanu veronauci, Radmila Mišev s obiljem lepote, slikovitosti i neposrednosti piše o istoriji, religiji, običajima i pamćenju tradicije – ugrađujući činjenice u jednu veliku pripovetku o životu u veri. Episkop budimljansko–nikšićki Joanikije u recenziji kaže: „Kroz životnu priču žene koja od trenutka kada je prvi put ušla u crkvu da zapali svijeću počela da traga za duhovnim vidom, autor ove knjige, priprema čitaoca ne samo za ulazak u hram nego i za svetotajinski život u Crkvi. Istovremeno je učinila i pažljiv pristup najznačajnijim hrišćanskim praznicima uz upoznavanje sa njihovom biblijsko-liturgijskom osnovom.“ U našem vremenu, ističe vladika Joanikije, malo je kome pošlo za rukom, kao autoru ove knjige, da takvom toplinom i produhovljenošću književne reči, ali bez suvišne patetike, uvede čitaoca u sveštenu atmosferu hrama i svete službe Božije.

Ranko Gojković
Znameniti Rusi u srpskoj istoriji
Manastir Rukumija, 2015.

Znameniti rusiPosle knjige „Znameniti Srbi u ruskoj istoriji“ pravoslavnog publiciste Ranka Gojkovića, koja je izašla iz štampe početkom 2015. godine, neposredno pred Sajam knjiga u Beogradu pojavio se i drugi deo ovog svojevrsnog „diptiha“ – knjiga „Znameniti Rusi u srpskoj istoriji“ – takođe u izdanju srpskog manastira Rukumija. Ovaj diptih, kako sam autor kaže, predstavlja u neku ruku odgovor na poplavu prozapadne propagande koja čini sve kako bi promenila identitet našeg naroda. Osnovna misao koja se provlači kroz knjigu „Znameniti Rusi u srpskoj istoriji“ jeste promisliteljska uloga vekovnih rusko-srpskih bratskih veza. Autor tu tezu potkrepljuje mnoštvom upečatljivih činjenica kako na nivou istorije dva naroda (ovde je svakako najupečatljiviji opis istorijata Pećke ikone Majke Božije, koju je oslikao Sveti apostol Luka i pred kojom se krstio veliki knez Vladimir, Krstitelj Rusije, a potom je istu ikonu prilikom dobijanja samostalnosti SPC u Nikeji dobio Sveti Sava i doneo je u Srbiju, a izgradnjom Pećke patrijaršije ta ikona dobija ime po kome je i danas poznata – Pećka ikona Majke Božije), tako i na nivou činjenica iz života mnogobrojnih znamenitih Srba u Rusiji i znamenitih Rusa u Srbiji (autor se ograničio na opis simboličnih „apostolskih“ 12 ličnosti).

Patrik Modijano
Horizont
„Akademska knjiga“, 2015.

Patrik ModijanoPostoji, kaže književni kritičar Mića Vujičić, jedna reč koja se provlači Modijanovim romanom kao refren: glavni junak Horizonta drži se dalje od gužve, uvek hoda ivicom trotoara. Dok oživljava maglovitu prošlost kao san koji nam izmiče (naravno, uz pomoć starih telefonskih imenika, magacina, imena, arhiva, šetnji i mapa), na sredini knjige učini mu se da je dospeo do raskršća života, „bolje reći do same njegove ivice“. Tada se oslobađa matrice krimića i tereta iz detinjstva, tragajući za misterioznim ženama s navikom da se „naginju preko ivice balkona“ i posmatraju ulicu. Patrik Modijano, jedan od najvećih flanera savremene književnosti, u Horizontu otvara vremenske tunele i oživljava stare susrete. A njegov glavni junak seća se kako je negde pročitao da je prvi susret dva bića lagana ozleda koju oboje osete i koja ih trgne iz samoće i posustalosti…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *