Berlin povlači sporni amandman?

Vucic MerkelMenjaju se delovi pregovaračkog okvira EU za kosovsko poglavlje. Moguća i promena odredbe u kojoj se pominju državljani “trećih država”

KRIZA dijaloga Beograda i Prištine, zbog odluke kosovskih Albanaca da suspenduju formiranje ZSO, neće uticati na otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU – potvrđeno je “Novostima”.

Prema našim informacijama, zvanični Beograd još vodi diplomatsku akciju da promeni tekst neprihvatljivog nacrta pregovaračkog okvira za kosovsko poglavlje 35, koje bi moglo da bude otvoreno već u decembru.

Za početak, postoji realna šansa da zvanični Berlin povuče sporni amandman iz okvira, u kojem se traži da se ceo tok pregovora o članstvu Srbije veže za napredak u normalizaciji odnosa sa Prištinom.

U spornom nemačkom amandmanu, a koji su podržali Velika Britanija i Hrvatska, traži se da se “odluke za otvaranje narednih poglavlja (nakon 35, 32, 23, 24) donose u svetlu doprinosa Srbije u sprovođenju pune implementacije Briselskog sporazuma”.

Nemačka je, navodno, spremna i na sitnije korekcije pojedinih delova platforme u 36 tačaka, a koje je Beograd označio kao sporne, jer se u njima implicira indirektno priznavanje nezavisnosti KiM.

Tu poruku, tvrde naši izvori, srpskom vrhu preneo je i Ernst Rajhel, predstavnik nemačkog MSP za Jugoistočnu Evropu, koji je nedavno boravio u Beogradu.

Eventualne korekcije okvira za poglavlje 35, pre svega, odnose se na deo u kojem se zahteva da dopustimo državljanima trećih država ulazak u Srbiju sa Kosova. Taj stav bi mogao biti preformulisan, kako ne bi zadirao u status KiM. Promene bi mogla da pretrpi i tačka okvira u kojoj se traži da Srbija reši pitanje rukovodstva koje je imenovala u “Gazivodama”. Zamerka Beograda je da se to pitanje uvodi u dijalog bez saglasnosti dveju strana i da zato ne može biti prelazno merilo (tzv. benčmark) za kosovsko poglavlje.

Za našu stranu sporne su i odredbe u kojima se traži da Beograd podnosi izveštaje kosovskom MUP i sudovima o penzijama koje isplaćuje policajcima, sudijama i tužiocima, kao da je Srbija kolonija Prištine. Prema našim saznanjima, i ove tačke će najverovatnije biti izbačene iz konačnog predloga pregovaračkog okvira.

KONAČAN TEKST U DECEMBRU

KONAČAN tekst pregovaračkog okvira za poglavlje 35, koje se odnosi i na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, trebalo bi da bude utanačen među 28 država članica početkom decembra.

Kako saznajemo, krajem novembra trebalo bi da se sastane Komitet za proširenje Saveta EU (KOELA), dogovori finalnu verziju dokumenta i prosledi je evropskim liderima na usvajanje.

Očekuje se da se na startu pregovara Srbije sa EU otvore dva poglavlja, 35 i 32, koja se odnose na finansijsku kontrolu.

http://www.novosti.rs

3 komentara

  1. Zašto Srbija ćuti, da li je srpski narod zaista za EU i NATO pakt, a protiv Rusije, Kine, Indije, Brazila…? Da li je kompletan narod oboleo od Vučićeve izdajničke bolesti? To zlo, taj nečovek bez svesti i savesti nam je uništio zemlju i njega treba uhapsiti i suditi mu za sva nedela koja je učinio i koja i dalje čini.

  2. Duško Jevtović

    Pristanak na poniženje je pristanak na ropstvo, odricanje od identiteta koji nas čini narodom i odumiranje Uslovi nam se postavljaju jer naši predstavnici nikad nisu otvoreno rekli da će odustati od procesa ulaska u EU ako je priznanje Kosova i Metohije, naše autonomne pokrajine, ulaznica. To se mora učiniti, što pre to bolje.

  3. Dokle će nam vladati ketmani?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *