Novi svet u pet koraka

Vladimir Putin visits St. PetersburgZa „Pečat“ iz Moskve Bogdan Đurović

Siguran sam da će nam iskustvo koje smo nakupili, kao i sama današnja situacija dozvoliti da konačno načinimo pravi izbor u korist saradnje, izbor u korist mira, rekao je Vladimir Putin

Stara ruska poslovica, opisujući prirodne lepote jezera na kome je pre 12 godina održano prvo zasedanje Diskusionog kluba pod pokroviteljstvom Vladimira Putina, kaže: „Na nebu raj, na zemlji Valdaj“. Ruski lider iskoristio je ovogodišnji „Valdajski forum“, održan prošle nedelje u crnomorskom Sočiju, da ukaže svetu da današnje stanje na planeti – koje sve više podseća na Danteove krugove pakla – ne mora i ne sme biti opis sveta budućnosti. I da, ako već novi budući svet ne bude nužno ostvarenje raja na zemlji, svakako ne bude ni nalik ovom današnjem, punom mržnje, nasilja, pohlepe i otimanja.

 

EPOHALNE PROMENE

Kao da su brojni svetski mediji koji su izveštavali i prenosili Putinove akcente sa „Valdaja“ namerno ili slučajno potpuno prevideli činjenicu da je on – možda i prvi put – celovito izložio svoju viziju tog novog sveta, a posebno tačne metode za rešavanje sirijskog i bliskoistočnog pitanja. Uglavnom su se svi fokusirali na njegove dnevnopolitičke izjave: šta misli o Americi, Ukrajini, Asadu, Obami, SSSR-u i ruskim avionima… Putin je, što je mnogo važnije, dao i veoma precizna uputstva, o koracima i redosledu kako bi ih trebalo povlačiti da bi se svet izbavio od pošasti terorizma, rešio gorući problem migranata u Evropi, izgradio mir na Bliskom istoku, a zatim i u celom svetu.

Ako je do sada ceo svet sledio Ameriku u njenom liderstvu, što se pokazalo kao put u mnogo gore sutra, izgleda da je došlo vreme da se krene stazom mira i saradnje, koju predlažu Rusija, Kina i druge zemlje saglasne sa njihovim vrednostima. Nesumnjivo je da je Putinov ovogodišnji valdajski govor jedan od najvažnijih u njegovoj karijeri. Za razliku od onog minhenskog iz 2007, gotovo isključivo posvećenog konstatovanju stanja u svetu, u Sočiju 2015. Putin je izložio i predložio čovečanstvu konkretan put kojim treba ići. Ova promena pokazuje koliko je Rusija ojačala i stekla samopouzdanje u poslednjih osam godina. I koliko ima jakih saveznika koji iza nje stoje.

[restrictedarea]

PRETNJE I „PRETNJE”

Putin je na „Valdaju“ govorio poslednjeg dana zasedanja, u četvrtak 22. oktobra, u okviru centralne teme: „Rat i mir: čovek, država i pretnja velikog konflikta u 21. veku“. Obraćajući se učesnicima, politikolozima, ekspertima i bivšim šefovima država i ministrima iz 30 zemalja, Putin je citirao Lava Tolstoja, koji je rekao da je rat suprotan ljudskom razumu i čitavoj ljudskoj prirodi. I poručio da u globalnom sukobu današnjice ne može biti pobednika, već bi ishod bio samo jedan – garantovano uzajamno uništenje! Ruski lider je upozorio da završetak Hladnog rata nije doneo i kraj geopolitičkog suparništva, ali da se ono mora voditi u formi konkurencije zasnovane na političkim, pravnim i moralnim normama i pravilima. U suprotnom, suparništvo i interesno sukobljavanje proizvodiće samo krize i dramatične lomove širom sveta.

„Danas se, nažalost, ponovo suočavamo sa sličnom situacijom. Pokušaji da se po svaku cenu nametne model jednostrane dominacije doveli su do debalansa sistema međunarodnog prava i globalnog upravljanja, što vodi do toga da se konkurencijom – političkom, ekonomskom, vojnom – ne može upravljati. Šta to može da znači u sferi međunarodne bezbednosti? To je porast broja lokalnih sukoba, posebno u graničnim regionima gde se sudaraju interesi krupnih država ili blokova. To je takođe i verovatni sumrak sistema neširenja oružja za masovno uništenje, a to smatram izuzetno opasnim, i to dalje dovodi do nove spirale u trci u naoružanju“, govorio je Putin dok su ga prisutni slušali u potpunoj tišini.

Već se pojavila i koncepcija „prvog razoružavajućeg udara“, nastavio je ruski predsednik. „Pod pretnjom nuklearnog udara iz Irana, srušen je temelj savremene međunarodne bezbednosti – Sporazum o ograničavanju protivraketne odbrane (PRO). SAD su jednostrano iz njega izašle. Danas je iranski nuklearni problem rešen. Kao što smo i govorili, nikakve pretnje iz Irana nije bilo, i nema je. Mi smo s pravom očekivali da će rad nad PRO SAD biti obustavljen, ali sve se nastavlja. Ovih dana izvršena su prva ispitivanja PRO SAD u Evropi. Šta to znači? Znači da smo mi, kada smo se sporili sa američkim partnerima, bili u pravu. Nas i ceo svet pokušavali su još jednom da dovedu u zabludu, ili prostije rečeno – obmanjivali su nas. Radi se o pokušaju da se sruši strateški balans ne radi same dominacije nego da bi mogli da diktiraju svoju volju svima: i svojim geopolitičkim konkurentima, ali i svojim saveznicima“, poručio je Putin.

U ovim rečima se nalazi suština „nove Putinove dijagnoze“. Ako je u Minhenu pre osam godina konstatovao da Amerikanci svojim ponašanjem ugrožavaju Rusiju i druge nezapadne zemlje, sada Putin saopštava ono što već svi vide – da američki diktat ne zaobilazi ni njihove saveznike. Moglo bi se dodati: pogotovo ne njih! Jer američki saveznici sada su ti koji svoj suverenitet predaju Vašingtonu u ruke. Putin o tome kaže: „Realnost današnje globalne ekonomije jesu trgovinski i ratovi sankcijama. Sankcije se koriste i kao instrument nelojalne konkurencije, da bi se potisnuli ili potpuno izbacili konkurenti sa tržišta. Kao primer navešću pravu epidemiju kazni prema kompanijama koje rade u SAD, uključujući i evropske. Znate, možda to nisu ruska posla, ali je ovo diskusioni klub, pa sam slobodan da vas ipak upitam: da li se tako postupa sa saveznicima? Ne, tako se postupa sa vazalima, koji su se osmelili da rade po svojoj volji – kažnjavaju ih za loše vladanje. Evo, samo prošle godine jedna francuska banka (BNP Pariba, prim. aut.) bila je kažnjena sa skoro devet milijardi dolara. Tojota je platila 1,2 milijarde, nemački Komercbank potpisao je sporazum o uplati u američki budžet 1,7 milijardi dolara i tako dalje.“

 

PARTNERSTVA I DVOSTRUKA IGRA

Približavajući se iznošenju suštine svog plana i vizije budućeg sveta, Putin je rekao da se formiranje novih ekonomskih blokova – podrazumevajući nedavno stvoreno Transpacifičko partnerstvo i sve agresivnije zahtevano Transatlantsko trgovinsko-investiciono partnerstvo – odvija tako što najjači igrači nameću svoje uslove. Ova „partnerstva“ potpuno su netransparentna i formiraju se „maltene po svim pravilima konspiracije“, ocenio je domaćin „Valdajskog kluba“ i dodao da to ne čini svet bezbednijim i postavlja tempirne bombe za buduće sukobe. „Mi imamo drugačiji pristup. Formiranjem Evroazijskog ekonomskog saveza mi pokušavamo da izgradimo odnose sa našim partnerima, uključujući i zajednički rad u okviru kineske inicijative Put svile. Mi aktivno i na apsolutno ravnopravnoj osnovi radimo u okviru BRIKS-a, APEC-a, G-20“, naglasio je Putin.

Posle ovog uvodnog dela, Putin je prešao na analizu najvećih problema današnjice – sukoba u Siriji i na Bliskom istoku i migrantske krize. „Teroristička organizacija Islamska država kontroliše ogromnu teritoriju. Kako je to uspela? Samo se zamislite: u slučaju osvajanja Bagdada ili Damaska, terorističke bande mogle bi da dobiju status zvaničnih vlasti, bio bi stvoren poligon za globalnu ekspanziju. Da li iko o tome razmišlja ili ne? Cela međunarodna zajednica mora konačno da shvati sa kime imamo posla. Suštinski, sa neprijateljima civilizacije, čovečanstva i svetske kulture, koji pronose ideologiju mržnje i varvarstva, gaze moral, vrednosti svetskih religija, uključujući i islam, kompromitujući ga. Ne treba se igrati rečima, deliti teroriste na umerene i neumerene. Hteo bih da znam u čemu je razlika. Verovatno, po mišljenju nekih stručnjaka, u tome što umereni banditi, u umerenim količinama i na nežan način, odsecaju ljudima glave“, istakao je ruski predsednik.

Zašto borba Amerikanaca protiv ID nije dala rezultate, zapitao je Putin i objasnio da je reč o „dvostrukoj igri“ Vašingtona: „Objaviti rat protiv terorista i istovremeno pokušavati da se deo njih iskoristi kako bi se figure na bliskoistočnoj tabli pomerale u sopstvenom interesu, odnosno naizgled u sopstvenom interesu. Nemoguće je postići uspeh nad terorizmom ako deo terorista koristite kao malj za svrgavanje nepoželjnih režima. Ne možete pobeći od terorista, samo je iluzija da ćete moći kasnije da se sa njima obračunate, da ih udaljite od vlasti ili da se na neki način dogovorite. Situacija u Libiji je najbolji primer.“

China's President Xi Jinping, Russia's President Putin, and U.S. President Obama walk as they take part in an APEC family photo in Beijing

DUGOROČNI PROGRAM

„Šta je, po našem mišljenju, neophodno uraditi kako bi se podržalo dugoročno regulisanje u regionu, njegova socijalna, ekonomska i politička obnova? Pre svega, osloboditi teritorije Sirije i Iraka od terorista i ne dozvoliti im da prebace svoje aktivnosti u druge regione. A za to je neophodno objediniti sve snage: regularne armije Iraka i Sirije, odrede kurdske milicije, različite opozicione grupe, spremne da u stvarnosti, realno doprinesu u razbijanju terorista, te koordinirati dejstva regionalnih i vanregionalnih zemalja suprotstavljenih teroru. Pri tome, zajednička antiteroristička delatnost bezuslovno mora da se oslanja na međunarodno pravo. Drugo, očigledno je da sama po sebi pobeda nad militantima neće rešiti sve probleme, ali će stvoriti uslove za glavno – početak političkog procesa uz učešće svih zdravih, patriotski nastrojenih snaga sirijskog društva. Upravo Sirijci moraju da odlučuju o svojoj sudbini, uz korektno sadejstvo i uvažavanje međunarodne zajednice, a ne pod pritiskom spolja, putem ultimatuma, ucena i pretnji. Razbijanje zvanične vlasti u Siriji samo će mobilisati teroriste. Sada je neophodno, ne destabilizovati već obnavljati i jačati državne institucije u zoni konflikta“, izneo je Putin dve prve tačke svog plana za Siriju.

Dalje, on je naveo da međunarodna zajednica mora sve svoje aktivnosti da usaglasi sa ljudima koji žive na toj teritoriji i da se prema njima odnosi sa poštovanjem. „Od principijelnog značaja je uključivanje u politički proces muslimanskih duhovnika, lidera islama, šefova muslimanskih država. Mi računamo na njihovu konsolidovanu poziciju i sadejstvo, na njihov moralni autoritet. Veoma je važno zaštititi ljude, posebno omladinu, od razornog uticaja ideologije terorista, koji pokušavaju da ih iskoriste kao topovsko meso. Četvrto, već sada je neophodno da izradimo mape puta za ekonomsku i socijalnu obnovu regiona, za izgradnju elementarne infrastrukture, stambenog prostora, bolnica, škola. Samo takav stvaralački rad na terenu, posle eliminisanja terorizma i političkog regulisanja, može zaustaviti ogroman priliv izbeglica u evropske zemlje i vratiti u domovinu one koji su otišli. Očigledno, Siriji će biti potrebna obimna finansijska, ekonomska, humanitarna pomoć da bi zalečila ratne rane. Mi moramo da odredimo format u okviru koga bismo mogli da to radimo, uz privlačenje zemalja donatora i međunarodnih finansijskih institucija“, objasnio je Putin.

Očigledno je da on sve ovo nije proizvoljno rekao, reč je o mnogo širem planu, globalnog domašaja, koji je koordiniran sa najmanje dve moćne zemlje Evroazije – Iranom i Kinom. Po svemu sudeći, Moskva, Peking i Teheran voljni su da budu donatori i kreditori posleratne Sirije, što bi efikasno i brzo rešilo problem sa migrantima, ali ove zemlje to ne mogu učiniti sve dok važan deo Zapada podriva mirovne napore. Ne radi se tu samo o Siriji: Putin predlaže model saradnje na svetskom nivou za ceo 21. vek, i to bi bio taj peti korak posle koga bi sve bilo drugačije: Rusija i Kina sa svojim saveznicima i zvanično preuzimaju lidersku ulogu u svetu, što Vašington za sada nije spreman da prizna. Kolateralna žrtva zbog toga su ne samo Sirija i Bliski istok već i Evropa koja stenje pod teretom izbeglica i ekonomske krize, kao nuspojavama globalnog sukoba Istoka i Zapada.

„Sirija, uz svu dramatičnost njenog današnjeg položaja, može postati model partnerstva u ime zajedničkih interesa, za rešavanje problema koji dotiču mnoge, za izradu efikasnog sistema za upravljanje rizicima. Takvu šansu smo već imali posle završetka Hladnog rata. Nažalost, nismo je iskoristili. Takva mogućnost je postojala i posle 2000. godine, kada su se Rusija, SAD i niz drugih zemalja suočili sa terorističkom agresijom. Dobra dinamika saradnje tada, takođe, nije uspela da se zadrži. Neću se vraćati na to zašto nismo uspeli da to uradimo, čini mi se da je to svima poznato. Sada je važno izvući prave pouke iz prošlih događaja i ići napred. Siguran sam da će nam iskustvo koje smo nakupili i sama današnja situacija dozvoliti da konačno načinimo pravi izbor u korist saradnje, uzajamnog poštovanja i poverenja, izbor u korist mira“, zaključio je predsednik Rusije.

 

POSLEDNJA PONUDA ZAPADU

Za eksperte koji prate rusku politiku, ove Putinove reči, izložene na ovaj način i u takvim okolnostima, nema dileme: radi se o novoj, možda i poslednjoj ponudi Moskve Zapadu, a pre svega Evropi. Za razliku od nekih ranijih situacija, okolnosti u svetu su se dramatično promenile za samo poslednjih godinu dana. Pred Evropom je sada suštinski izbor. Da li će prihvatiti Putinov model rešavanja zastrašujuće bezbednosne i ekonomske krize u svetu, ili će ostati privržena starim, prevaziđenim i destruktivnim metodama koje oličavaju Amerikanci. U ovom drugom slučaju, evropskim prestonicama bi moralo da bude jasno da Vašington više nema energije, a ni vizije kako da preokrene situaciju u korist Zapada, ni u vojnom, ni u ekonomskom smislu.

Obe ove komponente, na globalnom nivou, sada preuzimaju Rusija i Kina, uz podršku zemalja BRIKS-a. Po svemu sudeći, Putin nije izašao sa ovakvom ponudom i planom za budućnost bez usaglašavanja ključnih stavova sa Berlinom, Parizom, Rimom i Londonom. Ili sa bar dve od ovih prestonica. Ostali će morati da se prilagode realnosti na terenu. Ko još nije razumeo da je Putin izneo plan za spasavanje od haosa i ratnog pakla, taj će verovatno biti iznenađen događajima koji će veoma brzo uslediti. Potezi koji će biti povučeni biće teški, ali jedino ispravni. I oni će zauvek promeniti svet.

[/restrictedarea]

2 komentara

  1. Najiskrenije, voleo bih da svet u novom veku i milenijumu krene putem mira, poštovanja i dogradnje međunarodnog prava, primerenijeg najnovijim tehnologijama, koje ne trpe greške ni na decimalama… Ali, ljudi svojih sklonosti, da lažu i obmanjuju – miljama, teško se odriču, a tako će, i do kraja vremena… ?
    Ono što karakteriše ovo vreme jeste – početak predsedničke kampanje u SAD, pa tako i Obamino `pimplanje`, ne bi li ugrozio kandidate svoje partije ?!
    Slažem se sa politikom Rusije, Kine i drugih država za poboljšanje opšte klime u međunarodnim odnosima, na bazi vrlina, ali, iskustvo uči, da se u svetu `poroci` mnogo lakše `primaju`, i ko se `kladi` na njih, većinom – biva u pravu …
    Ono što nemaju Rusija, Kina i dr. jeste, specifična `meka` moć Imperije… Anglo-amerikanci nastoje da vladaju investiranjem u talentovane, – ambiciozne `mlade lidere`, koje privlače svojim obrazovnim sistemom i raznim `benefitima` i trajno vezuju u mrežu svojih interesa ?! Mediji i marketing, kao pogon konzumerizma, suviše su ozbiljne `igračke` da bi ih prepustili nekim entuzijastima ?! I onda, anglo-američka diplomatija, poput hobotnice zavlači svoje `pipke` u sve što je relevantno za njihove interese – od UN i raznih “međunarodnih” organizacija, država pa do NVO , i tu nastavlja svoju `obradu`, kao izuzetan `servis` interesa – koga-god, da to sebi može da `priušti` ?!
    Jedna `sitnica` – pitanje, da li bi SAD pre podigli cenu goriva na pumpama, pa da bude recimo, bliža onoj u EU, sve sa porezima državi, ili su zbog jeftinog goriva, u stanju i pola sveta da razore ?
    Prema tome, mogu se sve do izbora novog predsednika SAD, očekivati razni, `uobičajeni` trikovi i blefiranja, a pune `torbe` najprljavijih trikova, tek ako H.R. Klinton postane, nominalni šef Bele Kuće…?
    Samo, da li je njoj toliko stalo da postane `kao carica, a nije udovica` i koliko je u stanju da shvati šta to, suštinski znači, drugo je pitanje…. ?

  2. Putin, Valdaj i Novi Svet. Konačno imamo istinu sa mesta koje je vekovima ponižavano. Rusija digla se na noge zahvaljujući stamenom, stabilnom Putinu. U Minhenu je opomenuo zapadne partnere kako ih je on nazivao dase NATO ne približava granicama Rusije. Zapad osiljen snagom kako vojnom tako isto i ekonomijom. Potcenjivanje najveće države na svetu a ujedno i pravoslavnu naciju rusku dovelo je do stanja ovoga koje je Putin izložio na VALDAJ konferenciji. Uloga Rusije u rešavanju krize u Siriji, Iraku a verovatno i Libiji pokazuje svu MUDROST PUTINA. Tu mudrost i tehnički sposobni piloti uspešno rešavaju situaciju u Siriji. Američka nadmenost, izuzetnost gubi bitku na terenima svetke politike. Gde je Srbija u ovog momenta? Ponizno prima ambasadore Engleske i Amerike umesto da im jasno kaže naše je mesto sa Rusijom i ruskim narodom mismo jedno rodni Slaveni i Pravoslavci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *