Mile Mrkšić preminuo u zatvoru u Portugaliji

Bivši komandant Vojske Republike Srpske Krajine, general-major Mile Mrkšić, preminuo je juče u zatvoru u Portugaliji, gde je služio kaznu po presudi Haškog tribunala.

Ćerka Mileta Mrkšića, Marija, u pismu medijima navela je ranije da se njen otac od 22. jula nalazi u zatvorskoj bolnici, da su astma i fizička isrcpljenost razlozi za njegovu hospitalizaciju, a da je u bolnici ustanovljeno da boluje od karcinoma pluća.

Ona je navela da joj se otac nalazi u vidno zapuštenom zdravstvenom stanju, da su joj lekari potvrdili da je stanje kritično i da svakog trena može da umre.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić najavio je u subotu da će 17. avgusta zatražiti da Mrkšić, koji se od 2012. godine nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Lisabonu, bude hitno pušten radi lečenja u Srbiji.

“Razgovarao sam sa suprugom Mrkšića i ambasadorom Srbije u Portugaliji. On je ozbiljno bolestan i u ponedeljak ću tražiti da se iz humanitarnih razloga hitno pusti na lečenje u Srbiju”, rekao je Ljajić Tanjugu.

Mile Mrkšić je rođen 1947. godine u Vrginmostu, a kao oficir JNA učestvovao je u borbi za Vukovar 1991. godine.

Nakon te bitke za Vukovar unapređen je u general-majora JNA, a kasnije je postao vrhovni komandant Srpske vojske Krajine maja 1995. godine. On je penzionisan nakon poraza krajiške vojske avgusta 1995. godine.

Mrkšić je optužen 1995. zajedno sa Miroslavom Radićem, Veselinom Šljivančaninom i Slavkom Dokmanovićem pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji kao odgovoran za masovno ubistvo više od 260 lica na Ovčari, nedaleko od Vukovara.

On se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 15. maja 2002. godine i istog dana je prebačen u pritvor.

Suđenje je počelo oktobra 2005. godine, a 27. septembra 2007, sudsko veće Haškog tribunala osudilo je Mrkšića na 20 godina zatvora.

2 komentara

 1. Saucesce porodici moga pokojnog komandanta,elitne gardijske motorizovane brigade…
  Saucesce porodici,posebno zbog ovakvog ponizavajuceg tretmana jos jednog Srbina,koji je samo pruzao otpor okupatoru.
  SRBIJA CUTI.
  Medijski psi ovakvog laznog mira,u kome ustase,balije i muslimani orgijaju vec cetvrt veka,nadnaslovima “robijao zbog Ovcare”,cine zlo istini i svome narodu.
  Nije Mrksic “robijao zbog Ovcare”,vec je robijao sto je Srbin i Krajisnik.
  Mrksic nije dosao iz Beograda da po hangarima panonske provincije,ubija zarobljenu vojski ili civile.
  Neka pitaju Sajrusa Vensa,koji je bio tamo,sta se zapravo desilo,on sve zna…ili ne treba,gde je Amerikanac,tu je Srbin osudjen unapred.
  I samo se o hrvatskim zrtvama prica…A SRPSKE,ISTO U VUKOVARU?
  I komandu Mrksiceve garde u Beogradu su bombardovali i napravili sebi ambasadu?!
  SVE U SRBIJI UNISTAVAJU.
  Od Gavrila Principa,i mnogo ranije…do Mrksica i mnogih srpskih generala,Srbi tamnice i bivaju brutalno unisteni po zapadnim celijama,samo zato sto su pruzali otpor okupatoru.
  Pri tome,”OKUPATOR JE NEVIN”,a KRIVI SU SRBI STO SE SA SVOGA PRAGA BRANE.
  To kazu lazne knjige i lazni mediji,i u Srbiji.
  SRBIJA CUTI,RASIM CUTI,VLADA CUTI…
  Traze od nas da nestanemo,CUTKE?!
  KAKAV MORALNI,INTELEKTUALNI I DUHOVNI SUNOVRAT.
  Mile Mrksic je bolji od svih njih!
  SLAVA MU!!!

 2. Evropa ubija Srbe ! Jos jedan dokaz i jos jedna zrtva NATO nacizma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *