Ko je odgovoran za sraman napad na premijera Srbije?

Dan nakon što je srpski premijer Aleksandar Vučić bio izložen pokušaju linčovanja u Potočarima i osuda tog događaja iz zemlje, regiona i sveta, nema ni naznaka ko su počinioci, ko organizatori, kako se to moglo dogoditi na takvom mestu, u takvom trenutku, u svetom mesecu Ramazanu, a posebno ne- ko treba da preuzme odgovornost, ne samo bezbednosnu, već pre svega političku i moralnu.

Usledile su, doduše, ekspertske analize bezbednosnih mera i propusta i prebacivanje krivice, ali i ukazivanje na odgovornost svih onih koji su učestvovali u stvaranju određene atmosfere i političkog ambijenta u svega par dana uoči komemoracije, u šta se ubraja i pokušaj donošenja rezolucije o Srebrenici, ali i izručenje kapetana Dragana i vraćanje bodova albanskoj fudbalskoj reprezentaciji sa meča prekinutog u Beogradu zbog incidenta sa dronom…

U nizu svih tih analiza i ocena, izdvojio se stav ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića, koji je, prema bosanskim medijima rekao:

“Sada, kako je – tako je, punu odgovornost definitivno snosimo mi u Bosni i Hercegovini, mi smo najkrivlji… Mi smo čoveka na određeni način pozvali ovde, priredili mu to sto smo mu priredili i treba sada da utvrdimo odgovornost”.

Istragu i utvrđivanje odgovornosti juče je zatražila u ime EU i visoka predstavnica federika Mogerini.

Tročlano Predsedništvo BiH, koje inače teško dolazi do konsenzusa, ovog puta se na hitno održanoj sednici saglasilo da pravosudni organi države na svim nivoima sprovedu brzu i detaljnu istragu i identifikuju izvršioce napada na srpskog premijera.

Detaljnu, pa i međunarodnu istragu ovog događaja zatražili su i zvaničnici Srbije.

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je u Potočarima bilo pripremano “nešto mnogo gore i teže” od kamenovanja premijera Vučića, što je, kako kaže, moglo da bude dodatni okidač za destalibilizaciju na Balkanu, a pogotovo u BiH.

On je rekao i da mesecima traju procesi dizanja nacionalnih tenzija, te da su se ponovo pojavile priče o ukidanju entiteta i usvajanju rezolucije koja nameće hipoteku Srpskoj.

“Srećom to se nije desilo”, rekao je Stevandić, preneli su banjalučki mediji.

Prvi čovek MUP-a Srpske Dragan Lukač rekao je par sati posle napada da postoji mogućnost da on nije bio spontan, već organizovan i da istragu treba da vode sve bezbednosne agencije u BiH.

Svi akteri napada moraju biti identifikovani prema snimku, uhapšeni i sankcionisani.

On je potvrdio da se na snimcima vidi da je jedno lice zadržano, ali je rekao da ne zna da li je ta osoba uhapšena, pošto je to radial Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH.

Reč je, rekao je Lukač, o čoveku koji je oko vrata imao akreditaciju, što znači da je bio u funkciji obezbeđenja.

Podsetio je da je MUP Srpske još pre nekoliko dana imao informacije da će doći do incidenta, ali je istakao i da je u njihovoj nadležnosti bilo obezbeđivanje srpskog premijera od njegovog ulaska u BiH do ulaza u Memorijalni centar, gde je nadležnost preuzimala Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH.

Lukač je rekao i da su pripadnici MUP-a Srpske bili sprečeni da uđu u Memorijalni centar kada je napad počeo.

Znajući da će se tako nešto dogoditi, MUP Srpske je imao obezbeđenje policajce u civilu koji su bili ubačeni u masu:

“Ti ljudi su sprečili to nešto teže što se moglo dogoditi. Uspeli su da zadrže masu I pomogli Vučiću da izađe”, rekao je Lukač.

Ministar bezbednosti BiH je u međuvremenu zatražio hitno utvrđivanje odgovornosti bezbednosnih agencija koje su učestvovale u obezbeđivanju komemorativnog skupa, što se, kako su preneli federalni mediji, posebno odnosi na Direkciju za koordinaciju policijskih tela u BiH, koja je u svemu tome, kako kaže, najodgovornija.

“Mora se sagledati jesu li preduzete sve bezbednosne mere i radnje potrebne za obezbeđenje ovog skupa, za koji se znalo da je visokog rizika”, rekao je Mektić, ističući da najodgovornijom smatra pomenutu Direkciju.

Mektić je naveo da u pripremama nije bilo dovoljno poverenja i iskrenosti između bezbednosnih struktura BiH i Srbije.

“Znalo se da premijer Vučić ovde može biti znatno ugrožen i nije bilo dovoljno samo to konstatovati u BiH i u Srbiji”, naveo je Mektić za bosanske medije.

 

On tvrdi i da on kao ministar nije uopšte bio kontaktiran u vezi sa pripremama ovog događaja.

” Ali sada, kako je – tako je”, rekao je Mektić i zaključio da punu odgovornost definitivno snosi BiH.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tela BiH Mirsad Vilić izjavio je u petak uveče da policijski službenici postupaju po nalogu Tužilaštva BiH s ciljem identifikovanja napadača na premijera Vučića, ali i da, do tada, prema njegovim saznanjima, nijedna osoba nije privedena.

Upitan šta je sa napadačem sa akreditacijom, koji je viđen na snimku kako ga drže pripadnici Direkcije, Vilić je rekao da se radi i na njegovoj identifikaciji.

Vilić je novinarima rekao da su pripadnici Direkcije uradili sve što je bilo do njih, a da su zatajili pripadnici Vučićevog obezbeđenja.

Upitan da li on to prebacuje nešto premijerovom obezbeđenju, Vilić je rekao:

“Ne prebacujem, ali ne mogu ja premijeru Srbije zabraniti da nešto uradi ili ne uradi”.

Prema njegovom tumačenju, naime, Vučićevo obezbeđenje je trebalo da prepozna situaciju I premijera vrati nazad čim se “videla prva bačena patika”.

Na to je odmah reagovao ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, koji je osudio takvu izjavu Vilića i ocenio da je samo zahvaljujući prisebnosti premijerovog obezbeđenja zapravo sprečeno njegovo ubistvo.

On je konstatovao da je policija federacije BiH morala da pruži adekvatnu i jednaku zaštitu svim štićenim ličnostima na ovom skupu.

Stefanović je podsetio da su upravo federalni organi BiH insistirali da oni vrše obezbeđenje premijera Srbije i bilo kakvo saopštenje ili pokušaj prebacivanja odgovornosti ne mogu sakriti ove činjenice.

“Nije posao obezbeđenja da procenjuje da li je bolje da premijera u glavu pogodi flaša ili kamenica, da li je bolje da ga udaraju ili linčuju, već da uradi sve da se tako nešto nikada ne dogodi i da gost u toj državi bude potpuno zaštićen”, poručio je Stefanović.

I direktor srpske policije Milorad Veljović smatra da policija federacije BiH nije postupila profesionalno i da je potpuno zakazala.

“Nisu preduzete adekvatne mere prema štićenoj ličnosti. Bezbednosni propusti su ugrozili život premijera Vučića”, rekao je Veljović.

Vučić i srpska delegacija napadnuti su u Potočarima nakon zvaničnog dela komemoracije, iz mase kamenicama, cipelama i flašama s vodom, prilikom čega je premijer pogođen kamenom u glavu, a naočare su mu slomljene.

Pojedinci iz mase, koji su vikali “Alahu egber” (Bog je veliki) i “Umri četniče” nasrtali su na obezbeđenje u pokušaju da dođu do Vučića.

Policija je intervenisala, delegacija je evakuisana i sprovedena do automobila, nakon čega su napustili Potočare.

Ostao je, sudeći po reagovanjima, mučan utisak i upozorenje o stvarnom stanju stvari u Bosni i Hercegovini.

3 komentara

  1. Ko je ,znase,ko je garantovao sigurnost,ko je cuvao Vujanovica I Turcina,premijera,a ko je VUCICA,JUNAKU ZDRAVE TI RANE,DJUKELE SE NISU NAJELE ,A I NISU TREBALE,,POST,,da imalo imaju mozga,,To je HARAM MUSLIMANSKOM NARODU,,

  2. Da je gospodin Aleksandar Vučić poslušao savete stručnjaka,
    da iz bezbednosnih razloga ne ide u Srebrenicu, ovo se ne bi desilo što se desilo.
    Da se, nekim čudom, sve ovo završilo tragično, i zbog toga u Srbiji izbili građanski nemiri i sukobljavanja, a možda i u Bih i Republici Srbskoj, ko bi onda bio kriv?
    Lična “hrabrost” Aleksandra Vučića mogla je biti zlokobna za Srbiju, Republiku Srbsku i ceo srpski narod!
    Osim toga, on je, u “najboljoj nameri”, prekaoračio ovlašćenja iz Ustava Republike Srbije, zanemarujući bezbednosnu procenu državnih organa i svom činu lične “hrabrosti” podredio interese države Srbije i srbskog naroda.
    Da li je to u redu?

    Dragan Slavnić

  3. Ko je napao Vucica,videcemo…ako se sprovede istraga.
    Bitno je,NAJBITNIJE…ko je odbranio Vucica,a odbranila ga je Republika Srpska,srpski narod,preko policajaca RS u civilu.
    To Vucic nikada ne sme da zaboravi!
    Vidimo da sada forsira dolazak Izetbegovica,ZASTO FORSIRA TO?
    Ima li Srbije druge prioritete,koliko ce mo se sada baviti Srebrenicom,do septembra???
    Ili,DO KONACNOG AMNESTIRANJA IZETBEGOVICA?
    Vucic treba one,koji su ga branili i odbranili da nosi u svojoj dusi I U SVOJOJ AGENDI…a ne one ,koji se kamenom na njega bacaju,da im prostire crvene tepihe.
    VUCICU BRATE,NIJE FER DA NAM TO RADIS!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *