Davutoglu: Udarima do uspostavljanja reda

Turska ne planira slanje kopnenih snaga u Siriju, ali ne želi Islamsku državu (IS) u blizini svoje granice, poručio je danas turski premijer Ahmet Davutoglu, koji je istakao da bi vazdušni napadi Turske na IS i pobunjenike iz Kurdistanske radničke partije (PKK) mogli da promene ravnotežu u Siriji i Iraku.

“Prisustvo Turske, koja je kadra da efikasno upotrebi snagu, može da omogući promenu ravnoteže u Siriji, Iraku i celom regionu. Svi toga treba da budu svesni”, rekao je on jutros u razgovoru sa novinarima, prenosi pariski dnevnik “figaro”.

Kako je objasnio, operacije protiv PKK imaju za cilj “uspostavljenje reda” u Turskoj.

Davutoglu nije želeo da iznese detalje sporazuma koji je Ankara, posle višemesečnih teških pregovora, postigla sa SAD o korišćenju baze Indžirlik na jugu Turske za napade na džihadiste u Siriji i Iraku, ali je rekao da je zabrinutost Ankare, koja se zalagala za zonu zabrane letova, “u izvesnoj meri uzeta u obzir”.

U tom kontekstu, on je naveo da se Ankara dogovorila sa Vašingtonom da vazdušna zaštita treba biti pružena umerenim pobunjenicima koji se u Siriji bore protiv IS.

Kako je dodao, iako postoje izvesne razlike sa Vašingtonom u pogledu nekih aspekata politike prema Siriji, ima osnova za postizanje sporazuma o otvaranju vazduhoplovnih baza koje bi pružile podršku Slobodnoj sirijskoj armiji i drugim umerenim elementima koji se bore protiv sirijske vlade, preneo je turski list “Hurijet”.

Preneta je i izjava Davutoglua da Sirijska kurdska partija PYD treba “da ima svoje mesto u novoj Siriji” ukoliko ne remeti Tursku, da treba da prekine sve veze sa sirijskom vladom i da sarađuje sa opozicionim snagama.

AfP navodi da se PYD pokazala kao jedini značajan partner za sada na terenu za alijansu koju predvode SAD u borbi protiv IS na severu Sirije.

Napredovanje sirijskih Kurda je izazvalo zabrinutost Turske, koja strahuje da će to podstaći separatistička osećanja u kurdskoj zajednici.

PYD je povezana sa PKK koja je tri decenije vodila pobunu protiv turske vlade u borbi za veća prava Kurda, a koju su SAD, EU i Turska stavile na listu terorističkih organizacija.

Turska je pokrenula dvostruku antiterorističku prekograničnu ofanzivu protiv džihadista IS i militanata PKK posle talasa nasilja u zemlji, bombardujući njihove položaje i gađajući ih artiljerijom.

Ofanziva ne uključuje samo ciljeve IS u Siriji, već i pobunjenike PKK u susednom severnom Iraku, koji se ogorčeno protive džihadistima, što je dovelo u opasnost primirje koje se sa kurdskim militantima održava od 2013. godine.

Jedan komentar

  1. Čudna je danas zvanična Turska?
    Imaju jak ekonomski prosperitet, kojim treba da se diče! Svaka im čast!Turizam je vrh, naši ljudi rado idu u Tursku!

    Imaju problema, ali nekako bi (zvaničnici) želeli da svoje probleme sakriju, a nekako tuđe da pojačaju?
    Umesto da nastupe u skladu sa svojom gostoljubivom tradicijom, uvek se nađe nekakvo iznenađenje?
    Poriču problem Jermena , ali vrše propagandu u smeru Srebrenice i na svom zvanično sajtu “Anadoly Agency” pominju podnaslovom: “Conflict in Bosnia reignited horrors of Nazism from concentration camps to mass killings” , aludirajući da su Srbi krivi skoro za sve jade , i da nema žrtava među Srbima???
    * (naša Diplomatija ćuti, i ne znaju šta se piše o nama, niti ko reaguje???)

    A sa druge strane zvaničnici hoće saradnju sa Srbijom,ekonomsku,ali malo potpaljuju Bosnu, a zaboravljaju svoje Turke na Kosovu i Metohiji , koji su u teškom stanju pod Albanskim vlastima?

    Ako hoće fer saradnju, Okej, ali ako je to uvod u jednostrane odnose, onda…

    Čudna politika?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *