Savez sa đavolom

Za „Pečat“ iz Londona Dejan Lukić
I irački izvori potvrđuju postojanje veze između angloameričkih snaga i terorista iz Islamske države

Majkl Falon, britanski ministar odbrane, upozorava zemlju da se spremi za odgovor na „višestruke opasnosti“ od kriza koje prete. Svet je danas – kaže − postao opasno mesto kakav je bio u vreme narastanja nacističke Nemačke.

Šta to sve preti današnjem svetu? Dve glavne pretnje su Rusija i Islamska država na Bliskom istoku: „Ne treba posebno ni da naglašavamo da je svet u sličnoj opasnosti kao u vreme ekspanzije Hitlerovog nacizma… Varvari Islamske države čine, svakodnevno, grozna nedela, dok je na (istočnom) rubu Evrope agresivna Rusija krenula na Ukrajinu i NATO.“

 

IRAČKO SVEDOČANSTVO Dok britanski ministar vojni alarmira zemlju da se pripremi za konfrontaciju sa dva aktuelna svetska zla – sa Vladimirom Putinom i Islamskom državom – jedan od komandanata takozvanih Iračkih narodnih snaga, Džafer Al Džabiri, izašao je u Bagdadu sa optužbom da su njegovi ljudi na terenu, u iračkoj provinciji Kirkuk, potpuno zbunjeni jer gledaju kako američki ratni avioni bacaju iz vazduha „sumnjive pakete“ teroristima Islamske države. Dodao je i da, pored ovoga, zapadne koalicione snage u svojim vozilima transportuju teroriste iz ekstremno radikalne islamističke grupe „Takfir“, u područjima koja su „naše snage bile oslobodile od okupacije Islamske države“.

U isto vreme Hakim al Zemeli, predsednik Odbora za nacionalnu bezbednost u iračkom parlamentu, izveštava poslanike da avioni zapadne koalicije (britanski i američki) bacaju iz vazduha oružje i hranu džihadistima u provincijama Salahudin, Al Anbar i Dijala.

[restrictedarea]

PREDISTORIJA OSVAJANJA Ovo nije bio prvi put da Al Zameli u parlamentu zvoni na uzbunu ovakve vrste. U januaru je, takođe, informisao poslanike i tada izneo da je zapadna koalicija „glavni razlog“ što Islamska država jača u Iraku: „U rukama su mi dokazi da koalicija koju predvode SAD dostavlja iz vazduha teroristima Islamske države vojnu pomoć.“ Optužba, pokazaće se, nije izašla iz „prazne puške“ i ima svoju dokumentovanu istoriju.

Pre četrnaest godina (2001.) na Zapadu je objavljena pobeda  koalicije nad talibanima u Avganistanu, po već viđenoj proceduri (još iz Vijetnama) da, kada pretrpiš poraz, pokupiš čaure, a Si-En-En će već znati kako da oglasi pobedu. Dve godine kasnije (2003.) okupacija Iraka proglašena je, takođe, „pobedom“. Invazija je izvršena pod lažnom zastavom Sadamovog (nepostojećeg) oružja za masovno razaranje. Danas, od „pobede“ koja je nekada prosperitetnu Mesopotamiju pretvorila u prizor mizerije, krvi i sektaških obračuna, u živom sećanju je ostala aukcijska prodaja užeta kojim su „oslobodioci“ obesili Sadama Huseina. Irak je „oslobođen“, a džihadisti ovog trenutka drže pod kontrolom polovinu iračke teritorije.

U Libiji je stvar izvedena metkom u čelo Moameru Gadafiju. Sa kratkog odstojanja. Posle je ameroatlantska koalicija poravnala teren za nastup džihadista u zemlji koja je u vreme Gadafija imala najveći bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika na celom afričkom kontinentu.

Danas je Libija samo nostalgično sećanje na državu od pre dolaska „oslobodilaca“ − sva u ruševinama, totalnom bezakonju i sukobu milicija pod kontrolom džihadista.

U Siriji su, takođe, medijske konkubine Imperije na Zapadu proglasile (2011. i 2012.) „pobedu“ od koje zemlja živi u metežu građanskog rata; sa džihadistima pristiglim sa svih strana i naoružanim do zuba, što direktno sa Zapada, što iz arsenala zapadnih saveznika i vazala u regionu − Saudijske Arabije i zemalja Persijskog zaliva.

Ko to sada tamo puca, čijim oružjem i za čije se strateške interese perpetuira ova velika humanitarna mizerija? „Pečat“ je o tome pisao pre dve nedelje: na jednom papiru, na sedam sitno kucanih stranica, piše odgovor. Dokument nosi oznaku „tajna“, napisan je u centrali Vojno-obaveštajne službe (DIA) američkog Ministarstva odbrane 12. avgusta 2012. godine i otkriva da su Amerikanci (i njihovi saveznici) sasvim svesno, s predumišljajem, u svojoj borbi protiv Bašara Asada, njegove Sirije i njihovih saveznika iz Rusije i Kine, ušli u savez sa islamističkim teroristima koji će – kako je DIA „vidovito“ i predvidela 2012. – formirati islamski kalifat, Islamsku državu, na teritorijama Sirije i Iraka… Najnovija svedočenja iz Iraka, koja su u zapadnim medijima dobila jako malo pažnje, daju i dodatnu potvrdu ovom američkom priznanju veze sa Islamskom državom, ako je takva potvrda uopšte i potrebna…

[/restrictedarea]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *