Савез са ђаволом

Зa „Печат“ из Лондонa Дејан Лукић
И ирачки извори потврђују постојање везе између англоамеричких снага и терориста из Исламске државе

Мајкл Фалон, британски министар одбране, упозорава земљу да се спреми за одговор на „вишеструке опасности“ од криза које прете. Свет је данас – каже − постао опасно место какав је био у време нарастања нацистичке Немачке.

Шта то све прети данашњем свету? Две главне претње су Русија и Исламска држава на Блиском истоку: „Не треба посебно ни да наглашавамо да је свет у сличној опасности као у време експанзије Хитлеровог нацизма… Варвари Исламске државе чине, свакодневно, грозна недела, док је на (источном) рубу Европе агресивна Русија кренула на Украјину и НАТО.“

 

ИРАЧКО СВЕДОЧАНСТВО Док британски министар војни алармира земљу да се припреми за конфронтацију са два актуелна светска зла – са Владимиром Путином и Исламском државом – један од команданата такозваних Ирачких народних снага, Џафер Ал Џабири, изашао је у Багдаду са оптужбом да су његови људи на терену, у ирачкој провинцији Киркук, потпуно збуњени јер гледају како амерички ратни авиони бацају из ваздуха „сумњиве пакете“ терористима Исламске државе. Додао је и да, поред овога, западне коалиционе снаге у својим возилима транспортују терористе из екстремно радикалне исламистичке групе „Такфир“, у подручјима која су „наше снаге биле ослободиле од окупације Исламске државе“.

У исто време Хаким ал Земели, председник Одбора за националну безбедност у ирачком парламенту, извештава посланике да авиони западне коалиције (британски и амерички) бацају из ваздуха оружје и храну џихадистима у провинцијама Салахудин, Ал Анбар и Дијала.

[restrictedarea]

ПРЕДИСТОРИЈА ОСВАЈАЊА Ово није био први пут да Ал Замели у парламенту звони на узбуну овакве врсте. У јануару је, такође, информисао посланике и тада изнео да је западна коалиција „главни разлог“ што Исламска држава јача у Ираку: „У рукама су ми докази да коалиција коју предводе САД доставља из ваздуха терористима Исламске државе војну помоћ.“ Оптужба, показаће се, није изашла из „празне пушке“ и има своју документовану историју.

Пре четрнаест година (2001.) на Западу је објављена победа  коалиције над талибанима у Авганистану, по већ виђеној процедури (још из Вијетнама) да, када претрпиш пораз, покупиш чауре, а Си-Ен-Ен ће већ знати како да огласи победу. Две године касније (2003.) окупација Ирака проглашена је, такође, „победом“. Инвазија је извршена под лажном заставом Садамовог (непостојећег) оружја за масовно разарање. Данас, од „победе“ која је некада просперитетну Месопотамију претворила у призор мизерије, крви и секташких обрачуна, у живом сећању је остала аукцијска продаја ужета којим су „ослободиоци“ обесили Садама Хусеина. Ирак је „ослобођен“, а џихадисти овог тренутка држе под контролом половину ирачке територије.

У Либији је ствар изведена метком у чело Моамеру Гадафију. Са кратког одстојања. После је амероатлантска коалиција поравнала терен за наступ џихадиста у земљи која је у време Гадафија имала највећи бруто национални доходак по глави становника на целом афричком континенту.

Данас је Либија само носталгично сећање на државу од пре доласка „ослободилаца“ − сва у рушевинама, тоталном безакоњу и сукобу милиција под контролом џихадиста.

У Сирији су, такође, медијске конкубине Империје на Западу прогласиле (2011. и 2012.) „победу“ од које земља живи у метежу грађанског рата; са џихадистима пристиглим са свих страна и наоружаним до зуба, што директно са Запада, што из арсенала западних савезника и вазала у региону − Саудијске Арабије и земаља Персијског залива.

Ко то сада тамо пуца, чијим оружјем и за чије се стратешке интересе перпетуира ова велика хуманитарна мизерија? „Печат“ је о томе писао пре две недеље: на једном папиру, на седам ситно куцаних страница, пише одговор. Документ носи ознаку „тајна“, написан је у централи Војно-обавештајне службе (ДИА) америчког Министарства одбране 12. августа 2012. године и открива да су Американци (и њихови савезници) сасвим свесно, с предумишљајем, у својој борби против Башара Асада, његове Сирије и њихових савезника из Русије и Кине, ушли у савез са исламистичким терористима који ће – како је ДИА „видовито“ и предвидела 2012. – формирати исламски калифат, Исламску државу, на територијама Сирије и Ирака… Најновија сведочења из Ирака, која су у западним медијима добила јако мало пажње, дају и додатну потврду овом америчком признању везе са Исламском државом, ако је таква потврда уопште и потребна…

[/restrictedarea]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *