Vučić: Kosovo smatramo svojom teritorijom

Srbija Kosovo tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni deo, izjavio je danas u Tirani premijer Srbije Aleksandar Vučić, poručivši da je ponosan što je prvi srpski premijer koji je došao u zvaničnu posetu Albaniji, te da ima mnogo oblasti u kojima dve zemlje treba da sarađuju.

Srpski premijer je istakao, na zajedničkoj pres konferenciji sa albanskim premijerom Edijem Ramom, da Srbija i Albanija, bez obzira na različite stavove prema Kosovu, ne treba da zaoštravaju međusobne odnose, već treba te razlike da uvaže i pronađu zajednički jezik.

Zahvalivši albanskom premijeru na dobrodošlicu, Vučić je kazao su dva naroda susedi i da će to tako ostati zauvek, te da stoga sve probleme treba rešavati dijalogom.

“Činjenica je da se ne slažemo oko Kosova i Metohije. Srbija ga tretira i nastaviće da ga tretira kao svoj sastavni deo, dok Albanija tretira Kosovo kao nezavisnu državu”, rekao je Vučić.

Ipak, “smatram da to nepodudaranje ne znači da razlike ne možemo da ublažimo dijalogom i na miran način”.

Ovi problemi, dodao je, ne rešavaju se ratom već dijalogom. Poručio je i da su Srbija i Albanija susedi, te da zbog toga treba da uzmu sudbinu regiona zapadnog Balkana u svoje ruke.

“Razmišljamo drugačije, govorimo drugačije. Ali to nije u vezi sa onim kako radimo zajedno. Hvala Albaniji na pozivu. Odnos Srbije i Albanije je važan za Balkan. Odnosi uvek mogu biti bolji”, naglasio je Vučić.

Albanski premijer je takođe istakao značaj dijaloga Beograda i Prištine.

Albanija, naglasio je, priznaje dijalog Beograda i Prištine zato što je, kako je rekao, pokazana hrabrost da se ide dalje u odnosima dveju strana i posebno da se sprovedu dogovoreni sporazumi.

Zato je, kaže, nastavak dijaloga od životne važnosti za čitav region.

On je, međutim, dodao da Tirana želi da se više uradi za Albance na području Preševa.

“Oni žele da budu tretirani kao Srbi na severu Kosova”, rekao je Rama.

 

Dve zemlje treba više da sarađuju

Vučić rekao i da ima mnogo oblasti u kojima dve zemlje treba da sarađuju, ali i da nisu saglasne po pitanju Kosova i Metohije.

“Nismo razgovarali samo o diplomatiji, govorili smo o razvoju turizma i kako da motivišemo građane Srbije da dođu u Tiranu i obrnuto. Na dobrom smo putu, moramo da radimo na tome. Činjenica je da nismo saglasni po pitanju KiM“, rekao je Vučić, ističući da je došao u ime građana Srbije.

Premijer je ocenio da su ekonomski razvoj i saradnja veoma važni i za Srbiji i za Albaniju i da je stoga od izuzetnog značaja da dve zemlje rade na tom polju zajedno.

Srbija i Albanija, istakao je srpski premijer, treba zajedno da rade na infrastruktirnim projektima koje bi trebalo da spoje dva naroda i dve zemlje.

“Pred nama je desetine i stotine kilometara koje treba zajedno da izgradimo”, rekao je srpski premijer ističući značaj izgradnje auto puta koji će povezivati Beograd i Tiranu.

On je rekao da će takvi projekti biti od koristi Srbima i Albancima na Kosovu, ali i u interesu unapređenja odnosa Beograda i Tirane.

“Srbija je spremna za takvu saradnju”, rekao je Vučić.

 

Premijer u istorijskoj poseti Tirani

Vučić danas boravi u dvodnevnoj poseti Albaniji, koja je ocenjena kao istorijska, jer je prva u istoriji bilateralnih odnosa dve zemlje.

Susret dva premijera u palati Brigada je drugi bilateralni susret Vučića i Rame, ali je reč o prvoj u istoriji poseti jednog predsednika Vlade Srbije albanskoj prestonici.

Vučiću je ispred palate, u kojoj se održavaju zvanični razgovori, priređen svečani doček, uz intoniranje himni dve države i smotru garde, a dočekao ga je Rama.

Uslediće razgovori dve delegacije.

Rama je uoči Vučićeve posete rekao da će, u skladu sa državnim protokolom biti istaknuta zastava Srbije i intonirana himna države Srbije.

Albanski mediji, koji iz minuta u minut izvestavaju o Vučićevoj poseti, navode da je srpska zastava istaknuta na dočeku, što, kako tvrde, nije bio slučaj sa albanskom zastavom u Beogradu, prilikom Ramine posete.

Vučić je oko 11 sati doputovao u Tiranu, a na aerodromu Majka Tereza ga je dočekao zamenik premijera Niko Peljesi.

On će se tokom danas sastati i sa predsednikom Bujarijem Nišanijem, zatim predsednikom Parlamenta Iljirom Metom i gradonačelnikom Tirane Ljuljzimom Bašom.

Prvi dan posete premijer Vučić završiće susretom sa predstavnicima udruženja Srba u Albaniji.

Sutra je predviđeno učešće premijera Vučića na Ekonomskom forumu “Vienna Economic forum – Tirana Talks 2015”, na kome će prisustvovati i premijeri iz regiona.

U delegaciji je i potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Posetu prate izuzetne mere bezbednosti, kako primećuju albanski mediji, gotovo isti kao kada je u Tirani boravio papa franja.

Premijer Vučić danas je na naslovnim stranama svih dnevnih listova u Tirani.

 

Vučić:Važni, nadam se i produktivni sastanci u Tirani

Premijer Srbije Aleksandar Vučić naveo je na svom Tviter nalogu po dolasku u Tiranu da danas očekuje važne, nada se i produktivne sastanke u Tirani.

“Stigli u Tiranu, gde nas u naredna dva dana očekuje mnogo važnih i, nadam se, produktivnih sastanaka”, naveo je Vučić na Tviteru.

Vučić je uoči posete poručio da Srbija želi dobre odnose sa Tiranom, što će doprineti celokupnoj stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Jedan komentar

  1. Sve sto je izjavio Vucic, napisali su mu Amerikanci!!
    Sve sto je izjavio Rama, napisali su mu Amerikanci!!
    Koliko Vucic stvarno smatra KiM Srpskim, vidi se po ” Briselskim sporazumima” koje je potpisao .Sto se tice izjave za novinare, mogao je izjaviti i da Teksas smatra svojim,
    Tolika je specificna tezina jedne izjave, sasvim je drugacije sa onim sto se potpise!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *