U Srbiji obeležen Dan pobede nad fašizmom

Polaganjem venaca u Srbiji danas obeležen 9. maj – Dan pobede

Centralna državna ceremonija povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu održana je danas na Groblju oslobodilaca u Beogradu, a u ime Vlade Srbije venac je položio ministar za rad Aleksandar Vulin koji je poručio da je Srbija i sada na boljoj strani sveta i da tu pobedu Srbiji niko ne može da ospori ili da je umanji.

Vulin je nakon polaganja venaca na Groblje oslobodilaca u Drugom svetskom ratu i spomenik Crvenoarmejcu rekao da je 9. maj 1945. godine bio pobeda slobodnog sveta koji su činili SAD, Velika Britanija, Francuska, Sovjetski savez i Jugoslavija i da je Srbija i tada bila na boljoj strani sveta.

On je naveo da je svaka revizija istorije zločin prema milionima pobijenih u Drugom svetskom ratu. “Mi pamtimo i želimo da ostanemo na boljoj strani sveta, naši preci su nas tu doveli”, rekao je on.

Vulin je rekao da je sistem fašizma pobeđen jer nema zemlje na svetu koju vodi fašista, ali da fašizam kao ideja nije i da će ga u tom smislu biti sve dok postoji zlo u ljudima.

“Kad čujete da bilo koju naciju neko želi da pokori, da bilo koga učini građaninom drugog reda, onemogući ljudska prava, uništi nečije kulturno-istorijsko nasleđe, onda je to fašizam. Dok ima zla u ljudima fašizam kao ideja neće biti pobeđen, a na nama je da od borbe protiv toga ne odustajemo”, istakao je Vulin.

Vence na Groblju oslobodilaca i spomenik Crvenoarmejcu položio je ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, kao i predstavnici ambasada Belorusije, Ukrajine i Azerbejžana, kao i predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, SUBNOR-a i Grada Beograda.

Predsednik SkupštinE Grada Nikola Nikodijević je rekao da država sa ponosom ističe ulogu u antifašističkoj borbi. “Mi smo civilizacijski, istorijski i kulturološki uvek bili deo Evrope, slobodarskog i modernog sveta, a moderna Evropa je nastala na tekovinama borbe protiv fašizma”, poručio je on.

Na centralnoj državnoj ceremoniji intonirane su himne Srbije, Rusije, Belorusije, Ukrajine i Azerbejdžana, a vence i sveće su položili mnogobrojni građani.

Povodom obeležavanja 9. maja Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom, predstavnici Grada Kraljeva i brojne delegacije položili su danas vence na Spomenik otpora i pobede u parku kod Železničke stanice.

Venac je položio i predstavnik ambasade Ruske Federacije u Srbiji, pomoćnik vojnog atašea Georgi Kljukac.

“Dan pobede nad fašizmom je značajan praznik i za Rusiju i za Srbiju, jer su naša dva naroda dali ogromne žrtve u borbi protiv najvećeg zla u istoriji čovečanstva. Zato svi mi 70 godina kasnije moramo da budemo ponosni na naše dedove koji su nam omogućili da danas uživamo u slobodi“, rekao je Kljukac.

Osim gradonačelnika Tomislava Ilića, predsednika Skupštine grada Sretena Jovanovića i Nebojše Simovića, načelnika Raškog okruga, vence su položili pripadnici vojske, policije i Žandarmerije, kao i članovi udruženja boraca i rusko-srpskog prijateljstva i društava za negovanje tradicije narodnooslobodilačkih ratova.

Predstavnici lokalne samouprave i izaslanik Ruske ambasade danas su u selu Ratina položili vence i na spomen-obeležje vojnicima Crvene armije nastradalim u borbama za oslobođenje ovog sela u Drugom svetskom ratu.

Polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima i na spomenik Iskra slobode, i u Nišu je Dan pobede.

Vence su u centru grada položile delegacije grada Niša, Nišavskog upravnog okruga, Vojske Srbije, Policijske uprave u Nišu, Sropsko-ruskog humanitarnog centra, predstavnici boračkih organizacija, rezervnih vojnih starešina i organizacija koje neguju tradicije oslobodilačkih ratova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *