Mađarski „Brokergejt“

Za „Pečat“ iz Budimpešte Vlastimir Vujić
Kako je propala piramidalna šema u koju je bila upletena i mađarska vlada

Kada je 13. marta Okružni sud u Budimu odredio pritvor za tri rukovodioca brokerske kuće „Buda – Keš“, kojoj je Narodna banka Mađarske krajem februara ukinula odobrenje za rad, jer su prevarili svoje klijente za preko 100 milijardi forinti (330 miliona evra) javnost nije ni slutila da je to tek početak otkrivanja, a ne tačka stavljena na kraj priče o „piramidalnoj igri“ u toj državi. Već početkom aprila glavnogradska „Ponzi šema“ srušila se na znatno manjoj brokerskoj kući „Hungaria Értékpapir“, da bi svega nekoliko dana kasnije najveća „riba“ u poslovanju s hartijama od vrednosti, budimpeštanska firma „Kvestor“, objavila da je – nelikvidna. Kao razlog, kuća je navela „paniku“ koju je na tržištu vrednosnih papira izazvao kolaps „Buda – Keš“…

I klupko je počelo da se odmotava, stigavši do ministra inostranih poslova Petera Sijarta, a onda i ni do koga drugog do premijera Mađarske Viktora Orbana!

DRŽAVNE MILIJARDE U „KVESTORU“ Krenimo, međutim, hronološkim redom. „Kvestor“ je raspolagao sa 210 milijardi forinti, a njegovom propašću bankrotiralo je 31.832 klijenta, među kojima njih 22.464 nije imalo veća ulaganja od 6 miliona forinti, što im daje šansu da im Nacionalni fond za osiguranje depozita (OBA) ukoliko Centralna banka Mađarske osigura sredstva za pomenutu namenu, novac do tog iznosa − vrati.

[restrictedarea]

Prvi veliki šok u javnosti (nakon gašenja „Kvestora“) izazvala je vest da je Ministarstvo inostranih poslova Mađarske (od kada je Peter Sijarto njegov prvi čovek) u toj brokerskoj firmi držalo 3,8 milijardi forinti u državnim obveznicama, plus 72 milijarde forinti u obliku akcija. Drugi šok javnost je doživela kada je saznala da je Privredna komora Mađarske, baš na dan bankrotsta ove posredničke kuće, iz „Kvestora“ izvadila svoj ulog. O sudbini 72 milijarde državnih forinti sačuvanih u akcijama čiji je komisionar i(li) zastupnik bio „Kvestor“, međutim, još nema nijedne jedine reči.

Ko je bio generalni menadžer „Kvestora“?

Čaba Taršoj, vrhunski, ne samo broker već i diler. Dakle, ne samo trgovac hartijama od vrednosti u svoje ime, a za račun klijenta (komisionar), ili u ime i za račun deponenta (zastupnik) već i onaj koji istupa u svoje ime i za svoj račun (principal). Principali zaradu ostvaruju razlikom u ceni hartije (kupovna cena – prodajna cena) snoseći eventualni rizik. A koliko je Taršoj u tome bio uspešan govori i ,TOP – 150‘ najbogatijih Mađara u 2014. godini. Bio je 105. na listi, sa imovinom vrednom preko pet i po milijardi forinti.

Opozicija i mediji u Mađarskoj „Rubikovu“ kocku definitivno su složili kada su otkrili da se firma „Kvestor“ odmah posle propasti (preskačući sve institucionalne stepene kontrole) za zaštitu direktno obratila mađarskom premijeru. Završni uzvičnik na „piramidalnu igru“ stavljen je kada je potvrđeno da je „pismo“ koje je dobio od Čabe Taršoja – Viktor Orban i pročitao… Pogled javnosti od tog trenutka uprt je isključivo u − Petera Sijarta, ministra inostranih poslova Mađarske. Jer, upravo je Sijarto bio taj koji je Taršoju dao propusnicu za ulazak u Parlament na Košutovom trgu, njegovom zaslugom Taršoj je aprila 2013. godine dobio i mađarski diplomatski pasoš, blagoslovom istog ministra u „Kvestor“ je „upumpano“ nekoliko desetina milijardi forinti, a pomenutu brokersku firmu Sijarto je konstantno prikazivao u znatno boljem svetlu nego što je zaista bila, sve sa ciljem piramidalnog privlačenja novih komintenata.

I za kraj najvažnije. Ako je neka brokerska firma u vlasništvu jedne banke, onda joj se imovina – ne može oduzeti. A baš to je slučaj sa „Kvestorom“. Vlasnik mu je, naime, Narodna banka Mađarske.

[/restrictedarea]

Jedan komentar

  1. “Kvestor” pod zaštitom `liktora` sa – fašinama ?
    Hoće li `Gustav` da bar malo negoduje, ili nije važna prevara ako je – `madžarskih boja` ?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *