Мађарски „Брокергејт“

Зa „Печат“ из Будимпеште Властимир Вујић
Како је пропала пирамидална шема у коју је била уплетена и мађарска влада

Када је 13. марта Окружни суд у Будиму одредио притвор за три руководиоца брокерске куће „Буда – Кеш“, којој је Народна банка Мађарске крајем фебруара укинула одобрење за рад, јер су преварили своје клијенте за преко 100 милијарди форинти (330 милиона евра) јавност није ни слутила да је то тек почетак откривања, а не тачка стављена на крај приче о „пирамидалној игри“ у тој држави. Већ почетком априла главноградска „Понзи шема“ срушила се на знатно мањој брокерској кући „Hungaria Értékpapir“, да би свега неколико дана касније највећа „риба“ у пословању с хартијама од вредности, будимпештанска фирма „Квестор“, објавила да је – неликвидна. Као разлог, кућа је навела „панику“ коју је на тржишту вредносних папира изазвао колапс „Буда – Кеш“…

И клупко је почело да се одмотава, стигавши до министра иностраних послова Петера Сијарта, а онда и ни до кога другог до премијера Мађарске Виктора Орбана!

ДРЖАВНЕ МИЛИЈАРДЕ У „КВЕСТОРУ“ Кренимо, међутим, хронолошким редом. „Квестор“ је располагао са 210 милијарди форинти, а његовом пропашћу банкротирало је 31.832 клијента, међу којима њих 22.464 није имало већа улагања од 6 милиона форинти, што им даје шансу да им Национални фонд за осигурање депозита (ОБА) уколико Централна банка Мађарске осигура средства за поменуту намену, новац до тог износа − врати.

[restrictedarea]

Први велики шок у јавности (након гашења „Квестора“) изазвала је вест да је Министарство иностраних послова Мађарске (од када је Петер Сијарто његов први човек) у тој брокерској фирми држало 3,8 милијарди форинти у државним обвезницама, плус 72 милијарде форинти у облику акција. Други шок јавност је доживела када је сазнала да је Привредна комора Мађарске, баш на дан банкротста ове посредничке куће, из „Квестора“ извадила свој улог. О судбини 72 милијарде државних форинти сачуваних у акцијама чији је комисионар и(ли) заступник био „Квестор“, међутим, још нема ниједне једине речи.

Ко је био генерални менаџер „Квестора“?

Чаба Таршој, врхунски, не само брокер већ и дилер. Дакле, не само трговац хартијама од вредности у своје име, а за рачун клијента (комисионар), или у име и за рачун депонента (заступник) већ и онај који иступа у своје име и за свој рачун (принципал). Принципали зараду остварују разликом у цени хартије (куповна цена – продајна цена) сносећи евентуални ризик. А колико је Таршој у томе био успешан говори и ,ТОП – 150‘ најбогатијих Мађара у 2014. години. Био је 105. на листи, са имовином вредном преко пет и по милијарди форинти.

Опозиција и медији у Мађарској „Рубикову“ коцку дефинитивно су сложили када су открили да се фирма „Квестор“ одмах после пропасти (прескачући све институционалне степене контроле) за заштиту директно обратила мађарском премијеру. Завршни узвичник на „пирамидалну игру“ стављен је када jе потврђено да је „писмо“ које је добио од Чабе Таршоја – Виктор Орбан и прочитао… Поглед јавности од тог тренутка упрт је искључиво у − Петера Сијарта, министра иностраних послова Мађарске. Јер, управо је Сијарто био тај који је Таршоју дао пропусницу за улазак у Парламент на Кошутовом тргу, његовом заслугом Таршој је априла 2013. године добио и мађарски дипломатски пасош, благословом истог министра у „Квестор“ је „упумпано“ неколико десетина милијарди форинти, а поменуту брокерску фирму Сијарто је константно приказивао у знатно бољем светлу него што је заиста била, све са циљем пирамидалног привлачења нових коминтената.

И за крај најважније. Ако је нека брокерска фирма у власништву једне банке, онда јој се имовина – не може одузети. А баш то је случај са „Квестором“. Власник му је, наиме, Народна банка Мађарске.

[/restrictedarea]

Један коментар

  1. “Квестор” под заштитом `ликтора` са – фашинама ?
    Хоће ли `Густав` да бар мало негодује, или није важна превара ако је – `маџарских боја` ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *