Lečenje odlaže izručenje

Sigurno je da Vlada Srbije danas neće izručiti Vojislava Šešelja Haškom tribunalu, što od nje traži Žalbeno veće tog međunarodnog suda, a postoji mogućnost da postupak ekstradicije traje i više od mesec dana. Pogotovo zbog lošeg zdravlja lidera SRS.

Kako “Novosti” saznaju, Beograd će insistirati na tome da haške sudije obrazlože kako se to odjednom popravilo Šešeljevo stanje i suočiće ih sa njegovom medicinskom dokumentacijom.

Takođe, prema našem Zakonu o saradnji sa Tribunalom, moguće je hapšenje i direktno izručenje građanina Srbije samo ako postoji međunarodna poternica za optuženikom, što sada nije slučaj. Rezervna opcija je da se pokrene postupak ekstradicije, a za tu proceduru potrebno je vreme.

Dopis iz Holandije koji je u ponedeljak stigao u Ministarstvo pravde, očigledno zanemaruje te pravne činjenice. U papiru koji je “došao” do lidera radikala još u petak po podne, piše da Žalbeno veće, uz izdvojeno mišljenje dvojice sudija, traži od Vlade da uhapsi i isporuči Šešelja.

Šešeljev pravni zastupnik Nemanja Šarović iznosi za “Novosti” detalje iz odluke Žalbenog veća:

– Oni navode da je Pretresno veće pogrešilo kada je Šešelja pustilo na privremenu slobodu i traže od Vlade da ga pošalje u Hag 26. maja ili kada to bude izvodljivo, ali bez odlaganja. Kao i da snosi sve troškove puta do Holandije. To je skandal.

U jeku nove igrarije Beograd je u ponedeljak posetio i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc.

– U slučaju Šešelja postupaćemo u skladu sa zakonom Srbije i međunarodnim javnim pravom – poručio je premijer Aleksandar Vučić tokom sastanka sa Bramercom.

Vicepremijer Rasim Ljajić naveo je da postoji opasnost da Bramerc u izveštaju SB UN napiše da Srbija nedovoljno ili nepotpuno sarađuje s Tribunalom, što nije tačno.

On za “Novosti” najavljuje da će Vlada tražiti dodatna pojašnjenja od Tribunala:

– Očigledno je da Šešelj ne može biti izručen 26. maja, osim u slučaju da on sam odluči da ode. Za njega važe sve odredbe Zakona o saradnji s Tribunalom, kao da nikada nije ni odlazio u Hag. Mora da se pokrene kompletan postupak pred domaćim pravosudnim organima. Šešelj ima pravo i na žalbu, a sve to može da potraje najmanje 10 dana.

Advokat Borivoje Borović objašnjava i da Žalbeno veće nije moglo da donese odluku o povratku Šešelja, pošto pretresno veće o tome nije raspravljalo.

– Da bi Srbija imala obavezu da direktno izruči Hagu svog državljanina, neophodno je da postoji poternica Međunarodnog krivičnog suda. A pošto ona ne postoji, već je Šešelj u procesnoj fazi iščekivanja presude, realno je pokretanje postupka ekstradicije. Ali, i za to je nužno novo rešenje Pretresnog veća Haškog tribunala.

2 komentara

  1. Može samo predsednica Kolinda da ga uhvati za prvi deo svog drugog prezimena.

  2. Nadam se da sudija koji bude odlucivao o povratku Dr. Seselja u hag donese presudu I kaze NE. Nema povratka, gospodo imali ste 11 godina da donesete presudu.Takodje radi se o drzavljaninu Srbije, pa ako smo ozbiljna drzava sudi te mu u Beogradu ako ima zasta. Siptari ce da formiraju sud u Pristini I da prave farsu od sudjenja zlocincima I ubicama, a mi sta mi radimo. Nas drzavni I vojni vrh isporucili smo onima koji su nas ubijali.
    Hvala

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *