Лечење одлаже изручење

Сигурно је да Влада Србије данас неће изручити Војислава Шешеља Хашком трибуналу, што од ње тражи Жалбено веће тог међународног суда, а постоји могућност да поступак екстрадиције траје и више од месец дана. Поготово због лошег здравља лидера СРС.

Како “Новости” сазнају, Београд ће инсистирати на томе да хашке судије образложе како се то одједном поправило Шешељево стање и суочиће их са његовом медицинском документацијом.

Такође, према нашем Закону о сарадњи са Трибуналом, могуће је хапшење и директно изручење грађанина Србије само ако постоји међународна потерница за оптужеником, што сада није случај. Резервна опција је да се покрене поступак екстрадиције, а за ту процедуру потребно је време.

Допис из Холандије који је у понедељак стигао у Министарство правде, очигледно занемарује те правне чињенице. У папиру који је “дошао” до лидера радикала још у петак по подне, пише да Жалбено веће, уз издвојено мишљење двојице судија, тражи од Владе да ухапси и испоручи Шешеља.

Шешељев правни заступник Немања Шаровић износи за “Новости” детаље из одлуке Жалбеног већа:

– Они наводе да је Претресно веће погрешило када је Шешеља пустило на привремену слободу и траже од Владе да га пошаље у Хаг 26. маја или када то буде изводљиво, али без одлагања. Као и да сноси све трошкове пута до Холандије. То је скандал.

У јеку нове игрaрије Београд је у понедељак посетио и главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц.

– У случају Шешеља поступаћемо у складу са законом Србије и међународним јавним правом – поручио је премијер Александар Вучић током састанка са Брамерцом.

Вицепремијер Расим Љајић навео је да постоји опасност да Брамерц у извештају СБ УН напише да Србија недовољно или непотпуно сарађује с Трибуналом, што није тачно.

Он за “Новости” најављује да ће Влада тражити додатна појашњења од Трибунала:

– Очигледно је да Шешељ не може бити изручен 26. маја, осим у случају да он сам одлучи да оде. За њега важе све одредбе Закона о сарадњи с Трибуналом, као да никада није ни одлазио у Хаг. Мора да се покрене комплетан поступак пред домаћим правосудним органима. Шешељ има право и на жалбу, а све то може да потраје најмање 10 дана.

Адвокат Боривоје Боровић објашњава и да Жалбено веће није могло да донесе одлуку о повратку Шешеља, пошто претресно веће о томе није расправљало.

– Да би Србија имала обавезу да директно изручи Хагу свог држављанина, неопходно је да постоји потерница Међународног кривичног суда. А пошто она не постоји, већ је Шешељ у процесној фази ишчекивања пресуде, реалнo је покретање поступка екстрадиције. Али, и за то је нужно ново решење Претресног већа Хашког трибунала.

2 коментара

  1. Može samo predsednica Kolinda da ga uhvati za prvi deo svog drugog prezimena.

  2. Nadam se da sudija koji bude odlucivao o povratku Dr. Seselja u hag donese presudu I kaze NE. Nema povratka, gospodo imali ste 11 godina da donesete presudu.Takodje radi se o drzavljaninu Srbije, pa ako smo ozbiljna drzava sudi te mu u Beogradu ako ima zasta. Siptari ce da formiraju sud u Pristini I da prave farsu od sudjenja zlocincima I ubicama, a mi sta mi radimo. Nas drzavni I vojni vrh isporucili smo onima koji su nas ubijali.
    Hvala

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *