Protest Hrvatske zbog Šešelja

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih ievropskih poslova (MVEP) uputilo je oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatskiambasador u Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije uZagreb, saopšteno je danas iz MVEP-a povodom izjava VojislavaŠešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

“Optuženi ratni zločinac Šešelj govorom mržnje, ratnom retorikom i simbolikom, pokušava da utiče na region, a posebno na odnose između Srbije i Hrvatske, palecći hrvatsku zastavu pred državnom institucijom Republike Srbije. Više javno tužilaštvo, prema navodima srpskih medija, reagovalo je pokretanjem kaznenog postupka, što smatramo korakom u pravcu smirivanja nastale situacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva koje je prenela Hina.

“U takvim okolnostima svi političari imaju zadatak da smiruju situaciju i deluju racionalno i odgovorno. Evropske vrednostipodrazumjevaju dobrosusedske odnose i korektno ponašanje u regionu, što je i jedan od preduslova za uspeh Srbije u pregovorima začlanstvo u Evropskoj uniji”, ističe se u saopštenju.
MVEP je saopštio da, u tom kontekstu, današnje izjave visokogsrpskog zvaničnika Aleksandra Vulina “smatra uvredljivim, nedopustivim i krajnje neodgovornim”.

Ministar za rad Aleksandar Vulin pozvao je ranije danas hrvatskog premijera Zorana Milanovića da “ne govori protiv Srbije” negoda “prevlada svoju taštinu” i dođe u Beograd da kaže sve što misli o
Srbima i Srbiji.

Reagujući na Milanovićevu izjavu o zahtevu Žalbenog veća Haškog tribunala da se lider radikala Vojislav Šešelj vrati u pritvorsku jedinicu tog suda, on je poručio Milanoviću da rešenje svih problema Hrvatske nije u tome da govori protiv Srbije, već u reformama i održavanju dobrosusedskih odnosa za ostalim zemljama u regionu.

Lider SRS Vojislav Šešelj izjavio je danas da je dobio odluku Žalbenog veća Tribunala u Hagu, te je kao “jasnu poruku” Hrvatskoj zapalio zastavu te zemlje ispred Palate pravde.

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je danas krivični postupak protiv lidera SRS Vojislava Šešelja zbog paljenja zastave države Hrvatske, navedeno je u pisanoj izjavi.

6 komentara

  1. Neka pokrenu krivicni postupak protiv okupatora kao prvo (za ono drugo nisu hrabri) protiv okupatora srpske privatne imovine na KiM juzno od Ibra – ou, ni za to nisu dovoljno hrabri, a ustvari to i nema ikakve veze sa hrabrosti vec sa duznost.
    …nazalost i “levicari” u drzavi su “out of order”, ali danas to nece da mi kvari raspolozenje.

  2. Akcija Hrvatske protiv Srbije u vezi sa Seseljom, kao glavni motiv ima skretanje paznje domace javnosti sa stvarnih problema. Europska Komisija ce u najskorije vrijeme uvesti kaznene mjere Hrvatskoj zbog ne sprovodjenja zadanih reformi. Poceti ce sa uskracivanjem fondova na koje Hrvatska racuna i ima pravo. Hrvatska privreda je u katastrofalnom stanju, a ulazak u E U se pokazuje kao poguban potez. Bez E U fondova siromasna Hrvatska ce financirati Uniju, a od nje ce dobivati samo “batine”!.
    Srbija i Srbi su ipak neiscrpana inspiracija za mrznju, lijek za svaku frustraciju, krivac za svaku vlastitu krivnju……………… i to ce biti tako dok god u Srbiji na vlasti budu bezkicmenjaci, ulizice, kukavice , izdajice, bezalternativci……….!!!

    • Nisu oni bezalternativci. Svi ti koji mute po Srbiji po otan nalogu su sebi vec uzeli strane pasose. Kad im zagusti odose oni a Srbi ce da se cesu kad Srbije ne bude vise jer su je ovi pasosari vec podobro rasprodali za neku sicu…

  3. U toj Jevropi po gradovima se skoro svaki dan pale zastave baš te EU, SAD i drugih zemalja pa ništa.

    Ovo je uobičajeno da se pale zastave na mitinzima, nije možda to način, a li je uobičajeno u EU!

    Vulin je dobro rekao Hrvatu Milanoviću, kroati su sujetni, iskompleksirani ali i instruisani od naših neprijatelja da nas provociraju, sapliću….
    Hrvatska će kad tad vratiti ukradene teritorije od Srba, Italijana i drugih. Stvoriće se i ukinuta Republika Dubrovnik i sl.

    I šta bi sa našim Ćiriličnim natpisima, jeli se vraća stotine hiljada Srba na svoje ognjište u Krajuinu, zašto EU ćuti?

    Šešelj je malo i ličan, samo misli na sebe i svoje, manje na dugoročne interese Srbije.Ćuti o Kosmetu?, Vuku i Danici?, DOSmanlijama? i drugim neprijateljima, …(I vojvoda ima imovinu,greške, kandidovao je svoju ženu za predsednika Srbije? i sl. …)
    Šešelj je ipak u pravu što je protestvuje protiv Hrvatske jer se tamo i danas gaji ustaštvo.On kao opozicionar ima pravo na javni protest.
    Šešelja treba braniti jer je naš, jer oni (Briselci,NATOvci) preko naših ljudi napadaju Srbiju…ucenjuju,rovociraju

    • Kad su tako fini i posveceni dobrosusedstvu neka daju dobar stimung. Za pocetak neka prestanu da proslavljaju Oluju, genocidnu varvarsku akciju koju su izveli pod pokroviteljstvom OTAN-a. Zapaliti ustasku zastavu je krivicno delo u Srbiji ali poubijati i proterati stotine hiljada gradjana u rvatskoj je nacionalni praznik….

  4. Ustastvo u Hrvatskoj uvek buja i cveta. Sta mozemo, i to su “zapadni prijatelji” nasem vrlom Vucicu, kao i zlocinacka Amerika, NATO-pakt, uvek fasisticka Nemacka i podmukle Engleska i Francuska.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *