Izveštaji komisija za utvrđivanje uzroka pada helikoptera

Nakon saglasnosti javnog tužioca da se podaci sadržani u izveštajima komisija za utvrđivanje uzroka nastanka vanrednog događaja udesa vojnog helikoptera HT-48 (Mi-17) učine dostupnim javnosti, ministar odbrane doneo je odluku broj 876-2 od 3. aprila 2015. godine o opozivu stepena tajnosti podataka.

Na osnovu navedenog objavljujemo:

Odluku javnog tužioca

Izveštaj Komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije

Izveštaj stručne komisije koju je formirao komandant RViPVO

Prilozi oba izveštaja biće objavljivani sukcesivno.

Izveštaj Komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije

4 komentara

  1. Iz vojnog izveštaja i : ” 11. predlog: “, jasno se vidi da su sve predložene mere da se ne bi desilo nešto opet slično, napisane u 20-ak primedaba!
    Te primedbe u suštini jasno kažu da je glavna krivica u organizaciji i komandovanju u Vojsci, drugim rečima sramota!

    Pilot helikoptera je nekoliko, ali nekoliko puta tražio da sleti na Banjički vis-VMA ili na aerodrom Batajnicu, a druga strana je nekoliko puta odbijala i tražila da sleti na aerodrom N.Tesla?
    I posle neuspešne navigaciijeod strane kontrolora ,pokušaja da sleti na aerodrom N.Tesla, pilot pokušava da podigne helikoper …

    Kažu da su ga navodili na aerodrom N.T. jer je spremljen doček za bebu, a par minuta pre njihovog pokušaja sletao je civilni avion?, koja ja je to neodgovornost!?

  2. Znaci ipak su odogovorni oni koji su ih poslali na ovaj let bez povratka. Nigde se ne pominje jeli vodja vazduhoplova bio treniran za “ILS” proceduru. Samo se govori o osposobljenosti za let u povoljnim i slozenim meteo uslovima danju i nocu. Zasto je uopste trebalo da se slece na civilni aerodrom “NT” po principu kako slecu letilice s fiksnim krilima ? Helikopter moze da sleti na bilo koju poljanu, ne trebaju mu poletno sletne piste kakve ima “NT” aerodrom. I dalje sve ostaje sumnjivo. Kao sto sam vec napomenuo izvestaj ne obradjuje jeli posada bila osposobljena za instrumentalno letenje/ sletanje ili ne ..

  3. U zaglavlju : VOJNA TAJNA
    STROGO POVERLJIVO
    GENERALŠTAB VOJSKE SRBIJE

    Toliko o zaštiti osetljivih informacija, šta tek rade strane agenture i šta im se sve servira!?

  4. „Kontrolor leta posadi saopštava da je kompletan prihvat bebe organizovan na aerodromu „Nikola Tesla”, posada potvrđuje i traži instrukciju za sletanje na taj aerodrom”, navodi se u izveštaju ove komisije.“

    Dakle, to je ključni momenat – instrukcije kontrole leta /a ova to dobila od koga???/ – da se posada “opredeli“ za sletanje na aerodrom Nikola Tesla, a ne na neko /usput/ bezbednije mesto.
    I dok su, u prvom momentu, piloti u medijima opisivani /po izjavama vojnog i političkog vrha/ KAO HEROJI, sada ispada da su to “pijandure“ koje su krajnje nesavesno izvršile dobijeni zadatak – a od koga???
    Dakle, na aerodromu Nikola Tesla je bio spremljen flmski, holivudski, pozorišni doček, uz prisustvo bar dva ministra /vojnog i zdravstva/, a tu bi se našao i premijer, ako ne na aerodromu, onda svakako na Institutu “Majka i dete“, na Novom Beogradu!
    I, sada, kada se sve to od hepeninga /“FEKETIĆ 2“/ pretvorilo u tragediju, najlakše je okriviti one kojih više nema, jer – “MRTVA USTA NE GOVORE“!!!
    Sramno, poražavajuće sramno, sramno, sramno…!!!
    Odvratno, odvratno, odvratno…!!!
    Još odvratnije je to što se sada sve to pokušava medijski da amortizuje pokvarenim i lažljivim izjavama premijera kako će se od jeseni /a koje godine???/ “povećati“ plate i penzije!!!
    Tu se pridružuje i medijska buka oko Šešeljevog ispada sa palenjem zastava neprijatelja Srbije, srbskoga naroda – Boga i Čoveka!!!
    Zašto ćuti Vrhovni komadant – proizvođač “Tomovače“, načelnik Generalštaba, jer su ih u izdavanju komande – izvršenja ovog zadatka – “prepišali“ /OBOJICU/ kao “poslednju rupu na svirali“
    A ko je to učinio???
    Ko je taj / ili ti / koji su se stavili iznad Ustava Srbije i ovu dvojicu ladno “PREPIŠALI“???

    Dragan Slavnić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *