Izlog knjige

Dragan Hamović
Tiska
Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo, 2015.
Tiska sadrži „probrane pesme iz zbirki Matična knjiga, Žeženo i nežno, Zmaj u jajetu, kao i dosad u zbirkama neobjavljene pesme i zapise, tj. komentare.
O ovom pesničkom rukopisu, samosvojnom i izrazitom, Jana Aleksić je zapisala da „odmeren nenametljiv pesnički glas, a možda i ‚slučaj‘ Dragana Hamovića, biva poetički oblikovan, ucelovljen, istovremeno i porinut u okean savremene i buduće srpske lirske tradicije upravo ovom ‚rezimirajućom‘ knjigom pesama“.

Selimir Radulović
O pastiru i kamenu sa sedam očiju
„Prometej“, Novi Sad, 2015.
Poema Selimira Radulovića lirski je odgovor na velike epske tkanice evropskog pesništva, kao što su Miltonov Izgubljeni raj ili Njegoševa Luča mikrokozma. Kako u predgovoru pod naslovom „Pevanje budnog srca“ napominje pesnik i kritičar Saša Radojčić, ova poema čita se pod pretpostavkom pre svega simboličkih i retoričkih sredstava Svetog pisma. Pesnik iskazuje apsolutno poverenje u biblijsku svetu priču.

Konstantin Nikiforov
Srbija na Balkanu u XX veku
„Filip Višnjić“, Beograd, 2015.
Ova knjiga Konstantina Nikiforova, doktora istorije i direktora Instituta za slovenske studije Ruske akademije nauka, plod je višegodišnjih razmišljanja o istoriji Srbije. Kao istoričar koji se specijalizovao za noviju i savremenu istoriju, Nikiforov se bavi pitanjima vezanim za istoriju Srba i drugih naroda bivše Jugoslavije, međunarodnim odnosima na Balkanu od početka 21. veka, kao i istorijom ruske emigracije između dva svetska rata.

Predrag Ćeranić
Iznad tajnih službi
„Filip Višnjić“, Beograd, 2015.
I sam nekada službenik obaveštajno-bezbednosnih službi, autor je pokušao da krajnje objektivno, ne podležući ideološkim, nacionalnim, verskim ili etičkim uticajima, pristupi fenomenu tajnih službi iz nekoliko uglova. Knjiga se bavi ciljevima i metodama kontrole službe, kao i mehanizmima njene kontrole i nadzora u različitim državama sveta, uključujući i bivšu SFRJ.

Dragomir Dujmov
Vreme mesečarenja
Zadužbina Jakova Ignjatovića, Srpska narodnosna samouprava u Eržebetvarošu, Budimpešta, 2014.
Vreme mesečarenja knjiga je tuge i nezaborava, knjiga strašnog nespokoja, gorki brevijar uspomena, legendi, pokadšto i bajki, zapisa iz putopisa, memoara, isečaka iz dokumenata iz rimskog doba, srednjeg veka, turskog zemana… U središtu sva 33 poglavlja ovog mozaik-romana jesu ključna, sudbinska događanja u gradovima Baja i Pečuj, događanja uz pomoć kojih bi se moglo dublje sagledati sve ono bitno i sudbonosno po srpski udes koji je usledio nakon zaključenja mira 1918. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *